Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Isteni finom szaftos rozé kacsa

"Nomen est omen"... ahogy a latin mondja ("Nevében a végzete"). Vagyis mi mással indíthatnám a blogot, mint egy rozéra sült kacsamell recepttel.

2014. szeptember 22. - HZsuzsi84

 

IMG_1055s.jpg

A kacsamell a húsok királynője (nálam!), isteni finom, egyszerűen elkészíthető (sőt nem is szabad túlbonyolítani!), a köreteket érdemes hozzá kreatívan kitalálni és igazán fejedelmi fogást varázsolhatunk az asztalra, rövid idő alatt.

Sokan azt hiszik ez tipikus éttermi fogás, és nem is mernek nekiállni otthon, de higgyétek el, kacsamellet sütni egyáltalán nem nehéz! Megmutatom én hogy szoktam. 

A köretem az amerikaiak hálaadási vacsoráján klasszikusan megjelenő édesburgonya püré lesz (nem főtt, hanem sült édesburgonyából, sokkal intenzívebb lesz az íze) és hogy a textúrák egyensúlyban legyenek (egy kis krémes, egy kis ropogós) no meg az ízek is (egy kis  édeskés, egy kis friss savanykás) egy zöldalmás-mangós salsát csinálok hozzá. 

IMG_1042 (2).jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 2-3 bőrös kacsamell filé (attól függ mennyire nagyétkűek a vendégek)
  • só, bors

a salsához

  • 1 zellerszár
  • 1 zöldalma
  • 1 érett mangó (na ez az, amit nem könnyű találni Magyarországon...)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem és pár levél friss menta
  • olívaolaj
  • friss gyömbér reszelve
  • 1 lime leve

a püréhez

  • 750 g édesburgonya (kb. 4 közepes darab)
  • vaj, só, bors, szerecsendió, egy kis ágacska friss rozmaring

 

Az édesburgonya megsütéséhez több idő kell, sütőpapírral borított tepsire tegyük a héjas burgonyákat és 190 fokos sütőben egy óra alatt süssük puhára. A héja megpirul, felfújódik, éles késsel vágjuk ki. A húsa vajpuha és illatos lesz. 

IMG_1030.jpg

Közben elkészítjük a salsát. egészen apró kockákra vágjuk a héjas almát, a zellerszárat, karikázzuk az újhagymát. A mangót "sünimódszerrel" a legkönnyebb megpucolni, A nagy lapos magja mellől levágjuk a húsát, majd rácsos alakban bevagdossuk a gyümölcsöt, majd kifordítva a héjából levágjuk a héjról a kis kiálló kockákat. (így amúgy dekorációnak is olyan szép egy gyümölcstálon pl.). 

IMG_1001.jpg

trio_1.jpg

A salsa hozzávalóit összekeverjük, olívaolajjal és lime lével ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és az aprított zöldfűszerekkel összekeverjük. Kis állás jót tesz neki, összeérnek az ízek, közben elkészítjük a kacsát. 

2.jpg

A kacsamellen ellenőrizzük, hogy nem maradtak-e a bőrében toll tokok, ha igen, kihúzzuk. Egy éles késsel beirdaljuk a bőrét (óvatosan a húsát ne érje a kés!). Sózzuk, borsozzuk.

Bőrös oldalával lefelé felforrósított száraz serpenyőbe tesszük, szép lassan kisütjük a zsírját. ha szép ropogósra sült a bőre, akkor kiöntjük a serpenyőből a fölösleges kacsazsírt és megfordítva a mellet a másik oldalára is sütünk egy kis kérget. Belül ilyenkor még nyilván nem sül át. 

Sütőpapírral borított tepsire tesszük a félkész kacsamelleket és sütőben sütjük készre. Ez sütőtől függ: 150-170 fokon 10-15 perc. Meg attól is, hogy ki mennyire szereti rózsaszínen. Nekem a 150 fok, 12 perc vált be. Ha lejár a sütési idő nagyon fontos hogy pihentessük a húst (mint általában az egyben sült húsokat), hogy a hűlés során a rostjai összehúzódjanak, így a nedvei visszahúzódnak, így szaftosabb marad a hús.

Közben a megsült édesburgonyát pürésítjük egy darabka vajjal (ízlés szerint ki mennyire szereti vajasan), sózzuk, borsozzuk és apróra vágott rozmaringgal ízesítjük. Ha szeretnénk, hogy a fogás paleo legyen, akkor vaj helyett ghível (tisztított vajjal) keverjük ki. 

 IMG_1041.jpg

Éles késsel ferdén szeletelve vékony szeletekre vágjuk a kacsamellet.

IMG_1049.jpg

Majd a pürével és a salsával körítve tálaljuk. Durva szemű tengeri sókristályokkal és frissen őrölt borssal még megszórhatjuk a tetejét, meglocsolhatjuk egy kis jó féle olívaolajjal. 

IMG_1063.jpg

Szerintem isteni! Igazi villantós kaja, a vendégeitek elájulnak tőle, garantálom! 

És egy pohár hideg rosé persze könnyen lecsúszik mellé :)

IMG_1068_2.jpg

Fotók: Fördős Péter (óriási köszönet értük!) :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr166705979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Világevő kacsamell (recept) kacsamell pálinkás-kakukkfüves meggyraguval, misós krumplipürével 2014.09.23. 00:23:45

Eleve elég nagy kacsamell-rajongó vagyok (talán csak a galambmell tesz túl rajta a szárnyasok közül), jól is mennek hozzá a gyümölcsök, így nem volt kérdés, hogy mivel találjak ki receptet a Hunnium 859 receptversenyére. Elég nagy sikere volt, konkréta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fireati 2014.09.23. 07:01:27

Már régòta vártam erre a receptre, és el is készítem a napikban!

HZsuzsi84 2014.09.23. 07:23:02

Örülök nagyon! A FB oldalon meg is írhatnád hogy sikerült! :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.09.23. 08:42:36

Kicsit még köszörülj rajta... Ez a mondat például (persze érthető) elég értelmetlen: " hogy a hűlés során a pórusai összehúzódva a nedvei visszahúzódjanak, így szaftosabb marad."
Pórusok a bőrön vannak, a húsnak rostjai.
Ha felforrósított serpenyőbe teszed, nem sok esély van "szép lassan kisütjni a zsírját",mert el fog szenesedni.

Egyébként a kacsa/liba melle nekem is nagy kedvencem, kellemes hozzá a szecsuáni bors, és szinte kötelező egy jó adag friss hagymalekvár. :)

HZsuzsi84 2014.09.23. 14:59:07

@Before: Igazad van, nem pórus, rost, javítom is :)

A forró serpenyővel semmi gond nincs, hidd el, ahogy a képen is láthatod, nem szenesedett el semmi, gyönyörű ropogósra sül a vastag bőrréteg. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.09.23. 16:32:43

@HZsuzsi84: nekem a langyos-hideg serpenyő jött be, lassú tűzzel... Az így kapott zsírt még el is teszem, tökéletes lesz főzéshez. Egyébként régebben csináltam kisméretű melleket (azt hiszem, a Valdornak voltak 10-12 dekás darabjai), azt addig langyosítottam a bőrén, amig a felső felülete is kézmeleg nem lett, majd magasra tekerve a tüzet, 1 percet sütöttem a másik felét... Na, azt szinte kanállal is enni lehetett.

Imágógyérítő Gabriela Drs 2014.09.29. 21:17:01

Nagyon fontos, hogy a sütőbe tevéskor a bőrös oldal legyen felül - a kisülő zsír nem hagyja kiszáradni a húst.

Bravó Zsuzsi, remek recept!

HZsuzsi84 2014.09.29. 21:20:24

@Imágógyérítő Gabriela Drs: Ez nyilvánvaló! :) De valóban nem írtam bele... mondjuk nem tudom, hogy ki az aki akármilyen húst bőrével lefelé tenne bele a tepsibe... :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.09.29. 22:45:12

@HZsuzsi84: velem előfordult... És nem véletlenül! :)

HZsuzsi84 2014.09.29. 22:47:39

@Before: oké, oké, nem lehetetlen, de kacsamellet elősütés után, csakis bőrrel felfelé! :) akkor lesz ilyen szép ropogós!

ajuci 2014.11.29. 10:44:09

Meg is van, hogy mit főzök karácsonyra! A "pihentessük a húst" alatt azt érted, hogy simán vegyem ki a sütőből és ne takarjam le, ugye? Vagy le kellene takarni? (Tudom, elég bézik kérdés, de valahol el kell kezdeni a kacsamell sütését is... :))

HZsuzsi84 2014.11.29. 11:50:18

@ajuci: Örülök nagyon! Tuti sikere lesz! :) A pihentetés azt jelenti, hogy kiveszed a sütőből és mondjuk egy alufóliával letakarva hagyod állni 5-10 percig. Ha már nem forró, és a kezeddel simán meg tudod fogni és szeletelni, akkor vágd fel.

ajuci 2014.11.29. 13:00:36

@HZsuzsi84: Köszi! Majd beszámolok róla, hogy hogy sikerült. :)

négyzet 2018.01.28. 19:16:20

@HZsuzsi84:
Hát, nem nyilvánvaló, hogy melyik oldalával hova legyen a kacsa, én legalábbis nem vagyok nagy hússütő, egy kezemen biztos meg tudnám számolni, hányszor sütöttem egészben húst. Milyen jó is lett volna, ha a nem a 12. percben, a hozzászólásokból derül ki ez a fontos információ..! Mivel úgy gondoltam, a nagyja zsír már kisült, a hús meg ne égjen meg, bőrével lefelé raktam a sütőbe.

négyzet 2018.01.28. 20:06:14

A végén megfordítottam, úgyis tovább sütöttem, mert nem szeretem véresen. Nem lett száraz! (még tovább sütve sem)

sunt 2020.10.23. 17:37:14

Fiatal kacsa mellfiléből is kiváló, sütő se kell hozzá. Beírdalni se kell. A roston a bőrös részén kezdem sütni, a tetejét megszótom majorannával. Adja magát, hogy mikor sült meg a bőr, akkor megfordítom és még 5 percig sütöm.
süti beállítások módosítása