Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

A gyümölcssaláta készítés alapszabályai

2014. december 26. - HZsuzsi84

img_1863.JPG

Karácsonykor, amikor már mindenkinek töltött káposzta, halászlé és bejgli túladagolása kezd lenni, akkor igazán jól jön egy könnyű, friss, hideg gyümölcssaláta. Most mindenki arra gondol, nyilván, hogy "ez lesz a recept?", és ha recept nem is, de "gyümölcssaláta készítés alapelvek", mert én nem a konzerv gyümölcsök összeöntését értem gyümölcssaláta alatt, vagy a meglottyadt mélyhűtött gyümölcsök összekeverését. Nem nehéz jó gyümölcssalátát készíteni, mégis én szinte még sehol nem ettem igazán finomat. 

gyumisali.jpg

A legfontosabb "szabályok"

  • minél több friss gyümölcs legyen benne, konzervből csak, ha nagyon muszáj. Én pl. csak egyféle konzervet szoktam használni, őszibarackot, mert az tényleg finom, meg friss őszibarackhoz télen tényleg nem igen lehet hozzájutni (a mélyhűtöttnek az állaga, az nem túl guszta). 
  • a citrusféléket meg kell szabadítani a fehér héjuktól, hártyáktól, még a mandarint is a kis "erektől", mert keserűvé teszik az egészet, babra munka sajnos (ez a legmacerásabb az egészben), de nem éri meg lespórolni, mert nem lesz finom a végeredmény. 
  • kevergetni nem szabad az egészet, mert összetörnek a gyümölcsök, csak rétegezzük le egy nagy üvegtálba (az szép is kívülről) és "függőlegesen" kanalazzunk majd belőle, hogy mindenkinek jusson mindegyik fajta gyümölcsből. 
  • ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor azokat ne olvasszuk ki előre, hanem fagyosan tegyük bele, és öntsük fel az egészet valamilyen gyümölcslével, én az őszibarack konzerv levéből szoktam ráönteni egy kicsit (nem kell az egész, mert az jó cukros), ezen kívül 100% narancslevet és almalevet használok. Fontos, hogy az egészet ellepje a lé, ettől nem lesz lottyadt az egész. A mélyhűtött gyümölcsök is szépen lassan olvadnak így ki a lében, és a friss gyümölcsök sem barnulnak meg, ha folyadékban állnak. 
  • A rétegezésnél érdemes arra figyelni, hogy milyen sorrendben tesszük az edényben a különböző fajtákat: egy nagyon savanyú után jöjjön egy édesebb: (pl. grapefruitra, banán, vagy barack, stb. ), meg a színek is minél változatosabban jöjjenek, ne pakoljunk egymásra sok pirosat, hanem váltogassuk: fehér alma, piros meggy, zöld kiwi, sárga barack, stb... (de ez már csak az esztétikum).
  • Díszítésnek a tetejére én most szórtam egy kis aszalt mazsolát és áfonyát. 

 Ami a képen látható tálban van: pink grapefruit, őszibarack befőtt, mélyhűtött meggy, banán, friss japán szilva (az a kis kerek formájú, még télen is kapható), fehér grapefruit, alma, körte, fagyasztott cseresznye, narancs,  mandarin, kiwi, gránátalma, arany mazsola és aszalt áfonya. 

img_1865.JPG

Holnap kinyitnak a boltok, úgyhogy feltankolhattok gyümölcsökből, és csináljatok egy frissítő gyümölcssalátát, de tökéleteset! :) 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr957011869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása