Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mini marcipános kakaós csiga és baconos-sajtos csavart rúd

2 in 1: Egy édes és egy sós party falat leveles tésztából, szilveszterre tökéletes!

2014. december 30. - HZsuzsi84

img_12221.jpg

Ritkán használok bolti félkész terméket, de csomagolt leveles tészta szinte mindig van a hűtőmben. Tényleg finom, nagyon változatosan használható, igazán praktikus alapanyag (házilag meg nagyon macerás ezt az állagot előállítani). Ha hirtelen beeső vendégek érkeznek hozzánk, vagy épp a szilveszteri buliba vinnénk valami party falatot, akkor a legegyszerűbb megoldás. 

Most két olyan verziót mutatok, amihez szinte mindig van itthon minden, egyszerű, gyors és olyan finom, hogy mindig pillanatok alatt elfogy. 

A legmacerásabb része, hogy közben kétszer el kell mosogatnunk egy szilikonecsetet (ha nincs 3 db otthon), mert kennünk kell olvasztott vajat, dijoni mustárt és tojást is vele. De ezen kívül ígérem mást szinte nem is kell piszkolni közben!

Mini marcipános kakaós csiga

img_1221.jpg

  • 1 csomag leveles tészta (nekem az előre kinyújtott és feltekert Tante Fanny márkájú a kedvencem, most  épp simát használtam, de az élesztőssel talán még finomabb) 
  • 4 ek kristálycukor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 kis darabka marcipánmassza (ez akár el is hagyható, de sokkal finomabb vele, mint nélküle!) 

Az előre kinyújtott leveles tésztát kitekerjük, majd egy szilikonecset segítségével megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros-kakaós-fahéjas keverékkel, egy kanál hátlapjával kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába, majd ráreszeljük a marcipánmasszát (minél egyenletesebben).

A tésztát a hosszabbik oldala mentén jó szorosan feltekerjük, az alatta lévő sütőpapír segítségével, majd becsomagoljuk és a tekercset a visszatesszük a hűtőbe pár percre, hogy könnyebben szeletelhető legyen (téli hidegben pár perc az erkélyen, a -15 fokban, is megteszi). 

img_1115.jpg

 Majd egy éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a tekercset, így kis csigákat készítünk. 

img_1127.jpg

A csigákat sütőpapírral borított tepsire helyezzük és a tetejüket is megkenegetjük egy kis olvasztott vajjal. 

img_1135.jpg

180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket. Ha langyosra hűltek meghintjük porcukorral. frissen a legfinomabb, de jól záródó fém dobozban nem szárad ki (bár arra még nem nagyon volt példa, hogy maradt volna). 

img_1224.jpg

Baconos-sajtos csavart rúd:

img_1149.jpg

  • 1 csomag leveles tészta
  • dijoni mustár
  • 1 csomag szeletelt bacon
  • reszelt sajt (én most vörös cheddart használtam, de lehetne bármi más is)
  • 1 ek szezámmag
  • 1 tojás 

A kitekert leveles tésztát egy szilikonecset segítségével megkenjük dijoni mustárral és jó szorosan ráfektetjük a bacon szeleteket, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Egy kicsit érdemes belenyomkodni a sajtot, hogy rátapadjon a mustáros tésztára. Egy éles kés segítségével a bacon szeletek mentén csíkokra vágjuk a tésztát, majd néhány mozdulattal megcsavarjuk a csíkokat és sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Egy felvert tojással megkenegetjük őket, majd szezámmaggal megszórjuk. 

img_1076.jpg

180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, mert melegen még törik. Utána akár üvegbe is állíthatjuk őket és úgy kínálhatjuk. Pikk-pakk el szokott fogyni :)

img_1083.jpg

img_1155.jpg

Fotók: Fördős Péter 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr637023883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása