Ritkán használok bolti félkész terméket, de csomagolt leveles tészta szinte mindig van a hűtőmben. Tényleg finom, nagyon változatosan használható, igazán praktikus alapanyag (házilag meg nagyon macerás ezt az állagot előállítani). Ha hirtelen beeső vendégek érkeznek hozzánk, vagy épp a szilveszteri buliba vinnénk valami party falatot, akkor a legegyszerűbb megoldás.
Most két olyan verziót mutatok, amihez szinte mindig van itthon minden, egyszerű, gyors és olyan finom, hogy mindig pillanatok alatt elfogy.
A legmacerásabb része, hogy közben kétszer el kell mosogatnunk egy szilikonecsetet (ha nincs 3 db otthon), mert kennünk kell olvasztott vajat, dijoni mustárt és tojást is vele. De ezen kívül ígérem mást szinte nem is kell piszkolni közben!
Mini marcipános kakaós csiga
- 1 csomag leveles tészta (nekem az előre kinyújtott és feltekert Tante Fanny márkájú a kedvencem, most épp simát használtam, de az élesztőssel talán még finomabb)
- 4 ek kristálycukor
- 2 ek holland kakaópor
- 1 tk őrölt fahéj
- 50 g olvasztott vaj
- 1 kis darabka marcipánmassza (ez akár el is hagyható, de sokkal finomabb vele, mint nélküle!)
Az előre kinyújtott leveles tésztát kitekerjük, majd egy szilikonecset segítségével megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros-kakaós-fahéjas keverékkel, egy kanál hátlapjával kicsit bele is nyomkodhatjuk a tésztába, majd ráreszeljük a marcipánmasszát (minél egyenletesebben).
A tésztát a hosszabbik oldala mentén jó szorosan feltekerjük, az alatta lévő sütőpapír segítségével, majd becsomagoljuk és a tekercset a visszatesszük a hűtőbe pár percre, hogy könnyebben szeletelhető legyen (téli hidegben pár perc az erkélyen, a -15 fokban, is megteszi).
Majd egy éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a tekercset, így kis csigákat készítünk.
A csigákat sütőpapírral borított tepsire helyezzük és a tetejüket is megkenegetjük egy kis olvasztott vajjal.
180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket. Ha langyosra hűltek meghintjük porcukorral. frissen a legfinomabb, de jól záródó fém dobozban nem szárad ki (bár arra még nem nagyon volt példa, hogy maradt volna).
Baconos-sajtos csavart rúd:
- 1 csomag leveles tészta
- dijoni mustár
- 1 csomag szeletelt bacon
- reszelt sajt (én most vörös cheddart használtam, de lehetne bármi más is)
- 1 ek szezámmag
- 1 tojás
A kitekert leveles tésztát egy szilikonecset segítségével megkenjük dijoni mustárral és jó szorosan ráfektetjük a bacon szeleteket, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Egy kicsit érdemes belenyomkodni a sajtot, hogy rátapadjon a mustáros tésztára. Egy éles kés segítségével a bacon szeletek mentén csíkokra vágjuk a tésztát, majd néhány mozdulattal megcsavarjuk a csíkokat és sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Egy felvert tojással megkenegetjük őket, majd szezámmaggal megszórjuk.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, mert melegen még törik. Utána akár üvegbe is állíthatjuk őket és úgy kínálhatjuk. Pikk-pakk el szokott fogyni :)
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!