Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Az első 2015-ös recept: igazi színkavalkád egy salátába zárva, hogy kipihenjük az ünnepi zabálásokat

quinoával, sült édesburgonyával, pácolt lilahagymával, rukkolával, pirított tökmaggal, grillezett sajttal

2015. január 07. - HZsuzsi84

quinoa.jpg

A narancssárga, a lila, a zöld, a sárga nem is lehet csúnya együtt, és ha még finom is... Na ilyen ez a saláta: quinoával, sült édesburgonyával, pácolt lilahagymával, friss rukkolával, pirított tökmaggal és a tetején grillezett halloumi sajttal. Hús nincs benne, de szerintem ezt még a húsimádók is elnézik, mert nem is lehet ennél jobb egy tartalmas, téli saláta. Na jó, a grillezett sajt helyett akár egy szelet húst is süthettek hozzá. 

Az ünnepek után talán nem vagyok egyedül azzal, hogy nehéz téli kajákra nem vágyom egy darabig, ez a saláta viszont amellett, hogy könnyű és diétás igazán finom, egyáltalán nem unalmas, próbáljátok ki! Ha valaki az ünnepek alatt magára szedett 1-2 kiló fölösleget, akkor most kifejezetten örülhet, mert büntetlen örömök következnek. 

Quinoát bioboltokban kaphattok, nem olcsó sajnos, de nem kell belőle sokat használni, főzés közben jól megdagad. Ez egy "álgabona", valójában nem gabona, hanem egy dél-amerikai magféle, az "inkák aranyaként" szokták emlegetni. Nem tartalmaz glutént, alacsony a kalóriatartalma, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, lúgosító hatással bír, szóval igazi "szupermag". Felhasználás előtt jó alaposan mossátok át, hogy a  külsejét borító csúszós réteg, úgynevezett szaponin lejöjjön róla teljesen, ha nem így tesztek keserű marad. 

Hozzávalók: 4 fő részére

  • 10 dkg quinoa
  • 1-2 édesburgonya (mérettől függően)
  • fél fej lilahagyma
  • fehérborecet, pici cukor, só
  • egy marék rukkola
  • egy marék tökmag
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. citromlé, és a citrom lereszelt héja
  • 1 tk. méz
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 doboz halloumi (vagy más grillezhető) sajt

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk borsozzuk és 200 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt puhára sütjük.  

Ezalatt előkészíthetjük a többi hozzávalót. A lilahagymát vágjuk vékony félkarikákra, majd locsoljuk meg pici fehérborecettel egy csipet porcukorral és sóval, és hagyjuk pácolódni a saláta összeállításáig. Így elveszti vad, nyers erejét. 

A quinoát jó alaposan mossuk át, majd forrásban lévő sós vízben főzzük puhára (kb 10 perc), figyeljük, hogy még harapható maradjon, ne főjön teljesen szét. 

Az öntethez keverjünk ki 1 ek citromlevet 3 ek olívaolajjal, és egy tk mézzel. Sózzuk, borsozzuk. 

A saláta összeállítása: a főtt quinoát keverjük össze a megsült édesburgonya kockákkal, szórjuk hozzá a rukkolát, a pirított tökmagot, a pácolt lilahagymát, a citrom lereszelt héját és forgassuk össze az öntettel. 

A grillezni való sajtot vágjuk fél cm-es szeletekre, itassuk le róla a nedvességet, és egy minimális olívaolajon forró serpenyőben süssük aranybarnára mind két felét. 

Ezt a receptet ma elkészítettem élőben a FEM3 reggeli műsorában, nézzétek vissza! Nagy sikere volt a stáb tagjai között :)

És ne felejtsétek el követni  a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesüljetek! 

Csupa megfogadott, majd be nem tartott újévi fogadalomra nem sarkallnék senkit, de azt igazán elhatározhatnátok, hogy minden RozéKacsa receptet kipróbáltok 2015-ben! :) Rajtam nem fog múlni, receptek jönni fognak szépen sorban... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr786905953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eula 2015.01.08. 11:44:42

Jól hangzik a recept, viszont a halloumi sajt lemaradt a hozzávalók listájáról.

HZsuzsi84 2015.01.08. 15:11:39

@Eula: KÖszi, javítottam! :)
süti beállítások módosítása