Nekem már nagyon hiányoznak a tavaszi/nyári színek, ízek. Ebben a levesben alig van friss hozzávaló (nyugi, a csirke friss volt, csak friss zöldség nem sok van benne), és a színvilága sem annyira változatos (minden zöld és sárga benne) mégis annyira élővé válnak az ízek a chilitől és a limetól, hogy egészen felüdülhettek tőle még a borongós téli napokon is. Ha a chilit csak utólag a tányérba rakjátok bele, akkor a gyerekeknek is nagy kedvence lesz: csirke-kukorica nyerő páros.
Hozzávalók:
- 2 fél csirkemell (de használható csirkecombfilé is,még ízesebb is, csak akkor picit tovább kell főzni)
- 1 csokor újhagyma
- 50 ml száraz fehérbor
- 1 csésze mélyhűtött kukorica (nyáron friss kukorica csövéről levágva a szemek, a konzerv kukoricát nem annyira javaslom, az ugye nem nyers és majdnem mindig cukrozott)
- 1 l csirkealaplé (vagy maradék húsleves leszűrve, az alaplé készítősről már írtam itt)
- 1 babérlevél
- 1 marék bébispenót
- 200 ml kókusztej
- 1 ek keményítő
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 lime
- 1 piros chili
Egy kis olívaolajon megfuttatjuk a karikára vágott újhagymát, majd rádobjuk a kockára vágott húst. Ha kifehéredett sózzuk-borsozzuk, majd jöhet bele a bor, elforraljuk belőle az alkoholt és felöntjük az alaplével, mehet bele a kukorica, meg a babérlevél, felforraljuk, majd fedő alatt főzzük kb. negyed órán át. A kókusztejet elkeverjük a keményítővel, majd egy kis forró lével kiegyenlítve a hőmérsékletet, behabarjuk a levest. A bébispenóttal és a petrezselyemmel már nem kell főzni. Belefacsarjuk egy lime levét, ízlés szerint adunk hozzá chilit, ha kell még utólag sózzuk-borsozzuk.
Fotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!