A tiramisu klasszikus változata is világbajnok dolog szerintem, de ha halmozni szeretnétek az élvezeteket, akkor keverjetek finomra tört mogyorógrillázst a lágy mascarponés tojáshabba és a babapiskótát sima kávé helyett mogyorós kávéba mártogassátok, vagy mogyorólikőrrel ízesített feketébe. Ígérem, nem fogjátok megbánni!
Hozzávalók:
- a törökmogyoró grillázshoz:
- 100 g törökmogyoró
- 200 g kristálycukor
- 250 g mascarpone
- 3 tojás szétválasztva
- 3-4 ek. cukor
- fél rúd vanília
- babapiskóta (300 g kb.)
- kb 2 dl fekete kávé (én a Nespresso karácsonyi mogyorós ízesítésű különkiadását használtam), bele egy pici mogyorólikőr, vagy mogyoróaroma (lényeg, hogy kerüljön bele valami plusz mogyorós íz)
Először elkészítjük a grillázst. A mogyorót 200 fokos sütőben pár perc alatt megpirítjuk, majd még melegen konyharuhába bugyoláljuk és ledörzsöljük a vékony héját (az sem baj, ha nem jön le teljesen). Ha kihűlt durvára vágjuk. Közben egy száraz serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, kevergetni nem szabad, mert akkor összekristályosodik, csak a serpenyőt forgassuk meg néha, hogy egyenletesen olvadjon. Ha szép borostyánszínűre olvadt, akkor hozzákeverjük a mogyorót és egy sütőpapírral borított tepsire simítjuk. HA keményre hűlt, akkor aprítógépben, vagy mozsárban durva, morzsás állagúra törjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverődött hozzáadunk 1 ek. cukrot, azzal már kemény habbá verjük (én mindig ezzel kezdem, hogy ne kelljen habverőt mosogatni, ezután simán belemehetünk a sárgájába, a tojásfehérje felveréséhez viszont muszáj tiszta habverő). Majd a tojások sárgáját a maradék cukorral és a vanília kikapart magjaival fehéredésig keverjük, majd hozzákeverjük a mascarponét, habosra keverjük. Mehet bele a mogyorógrillázs (de hagyjunk belőle a tetejére is). A tojásfehérje habot óvatosan forgatjuk hozzá.
A babapiskótát a mogyorós kávéba mártogatjuk és lerétegezzük vagy egy nagyobb tál aljára, vagy külön poharakba. Jöhet rá a krém, majd megint kávés piskóta, a tetejére krém kerüljön. Ha egy pár órát hűl a hűtőben az jót tesz neki, tálalás előtt szórjuk meg a tetejét a grillázzsal.
Ezután a sima tiramisuból már mindig hiányozni fog valami... :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!