Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Bailey's házilag

ajándéknak, randira, akár Valentin napra

2015. február 02. - HZsuzsi84

img_1929.JPG

Ez a recept már nem fért bele a karácsonyi posztokba, pedig remek karácsonyi ajándék lett belőle. De mivel Bailey's-t egyáltalán nem csak karácsonykor lehet inni, így mindenképp meg akartam veletek osztani ezt az ötletet. Remek vendégváró welcome drink, szuper gasztroajándék vagy szexi Valentin napi meglepetés lehet belőle :) Az elkészítése nagyon egyszerű, én karácsonykor nagyüzemben nyomtam. Elő a szekrényben lapuló whisky-kkel (nem kell hozzá a 12 éves Chivas Regal)

img_1913.JPG

Hozzávalók:

  • 10 dkg nádcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 egész fahéj rúd
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 dl whisky
  • 3 cl erős fekete kávé (én karamell ízesítésű Nespresso-t használtam)

A cukrot száraz serpenyőben kevergetés nélkül karamellizáljuk, majd ha már aranyszínű lesz, akkor felöntjük óvatosan a tejszínnel. Hozzáadjuk a fahéjat és a vanília kikapart magjait (mehet az egész rúd is), és addig kevergetjük, míg a hideg tejszíntől visszaszilárdult karamell újra elolvad, majd belekeverjük a kávét és átszűrjük az egészet. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a whiskyt. Nem kell csúcsminőségűnek lennie, csak a whisky aromával ízesített vodkát kerüljétek el nagy ívben :) (true story :))

Hűtőben érleljük pár napig, hogy az ízek összeérjenek. 

Felhasználás előtt érdemes felrázni, majd néhány jégkockával poharakba tölteni. Hűtőben pár hétig biztos eláll. 

img_1920.JPG

img_1915.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr47131747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hpapagaj 2015.02.02. 16:32:30

Érdemes sűrített tejjel is kipróbálni (ekkor a cukor nem kell bele), ízre szinte ugyanaz mint az eredetinek.

HZsuzsi84 2015.02.02. 19:31:17

@hpapagaj: igen, akár úgy is lehet, de ez a karamell-alapú verzió ízben szerintem sokkal izgalmasabb :)

nyisztor 2015.02.02. 20:03:59

Csajszédítő pia. Pár szem kardamomot bátran pottyanthat a t. Szerző a többi fűszerrel meg a karamellel együtt a viszkibe, Ez a kevercs korlátlanul eláll, és "in situ" hígítható tejszínnel-kávéval-jégkockával.
Bár én a pohárbanlángoló ír kávét jobban szeretem előadni.

HZsuzsi84 2015.02.02. 20:13:19

@nyisztor: az "in situ" gondolom a csajszédítés ;)
süti beállítások módosítása