Ez a recept már nem fért bele a karácsonyi posztokba, pedig remek karácsonyi ajándék lett belőle. De mivel Bailey's-t egyáltalán nem csak karácsonykor lehet inni, így mindenképp meg akartam veletek osztani ezt az ötletet. Remek vendégváró welcome drink, szuper gasztroajándék vagy szexi Valentin napi meglepetés lehet belőle :) Az elkészítése nagyon egyszerű, én karácsonykor nagyüzemben nyomtam. Elő a szekrényben lapuló whisky-kkel (nem kell hozzá a 12 éves Chivas Regal)
Hozzávalók:
- 10 dkg nádcukor
- 3 dl habtejszín
- 1 egész fahéj rúd
- 1 rúd vanília
- 2,5 dl whisky
- 3 cl erős fekete kávé (én karamell ízesítésű Nespresso-t használtam)
A cukrot száraz serpenyőben kevergetés nélkül karamellizáljuk, majd ha már aranyszínű lesz, akkor felöntjük óvatosan a tejszínnel. Hozzáadjuk a fahéjat és a vanília kikapart magjait (mehet az egész rúd is), és addig kevergetjük, míg a hideg tejszíntől visszaszilárdult karamell újra elolvad, majd belekeverjük a kávét és átszűrjük az egészet. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a whiskyt. Nem kell csúcsminőségűnek lennie, csak a whisky aromával ízesített vodkát kerüljétek el nagy ívben :) (true story :))
Hűtőben érleljük pár napig, hogy az ízek összeérjenek.
Felhasználás előtt érdemes felrázni, majd néhány jégkockával poharakba tölteni. Hűtőben pár hétig biztos eláll.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!