Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Vajas papírban sült lazac sült édesburgonyával

Igazi villantós kaja, minimális munkával, akár karácsonyra

2015. március 17. - HZsuzsi84

img_3126.JPG

Gyerekkoromban nem igazán szerettem a halat, és a folyami halakkal most sem vagyok nagy barátságban, a halszag és a szálkák elriasztanak. De a tengeri halakat kifejezetten szeretem, és nagy örömömre a gyerekek is. 

A módszer nem az én érdemem, hanem a franciáké (már megint), az "en papillote" (papírban sült) dolgok saját gőzükben párolódnak, és ezáltal semmi íz nem vész el belőlük. Nem utolsó szempont, hogy minimális munkával lehet igazán különleges fogást kreálni. 

Lazacot ennél jobb formában elképzelni sem tudok. A sütőpapírt olvasztott vajjal kenem meg és abba csomagolom a lazacszeleteket néhány szelet citrom társaságában, és az egész olyan istenien omlós és szaftos marad, hogy aki egyszer kipróbálja, máshogy sose süt lazacot. 

Ezt az ételt (egy citrusos salátával és barna rizzsel) megcsináltam a TV2 Egészség Klinika c. műsorában még januárban, a videót itt visszanézhetitek (19. perctől látható), a hal becsomagolása itt egész pontosan látható (nem mintha olyan bonyolult lenne). 

img_3129.JPG

Hozzávalók: 

  • lazacfilé (személyenként kb. 15-20 dkg-ot érdemes számolni) 
  • citrom
  • vaj
  • sütőpapír
  • édesburgonya
  • só, bors, rozmaring, olívaolaj

A köretet és a halat azonos hőfokon kell sütni, a krumpli egy picit tovább sül, így azzal érdemes kezdeni. 

Az édesburgonyát meghámozzuk és hasábokra vágjuk, olívaolajjal összeforgatjuk, és egy sütőpapírral borított tepsire terítjük, sózzuk, borsozzuk és néhány rozmaring ággal együtt 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 

A lazacfiléket megszabadítjuk a bőrüktől (ha a halas nem tette volna meg), és egy csipesz segítségével (én egy kiszuperált szemöldökcsipeszt fogtam be erre a célra) kihúzogatjuk a szálkáit. Hosszú vékony szálkák vannak végig a gerince mentén, könnyen eltávolítható és utána teljesen szálkamentes a kész hal. 

A sütőpapírból kör alakú darabokat vágunk, és félbe hajtjuk őket, egy szilikon ecset segítségével megkenjük olvasztott vajjal, majd a hajtás mellé fektetjük a lazac szeletet, melynek mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk, majd néhány citrom karikát teszünk a tetejére.

img_3122.JPG

A papírtasakot körbe hajtogatva szorosan lezárjuk. 

img_3121.JPG

A 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sül (a hal vastagságától függően). 

A halat papírostul tálaljuk, mindenki magának bontja ki, így nem vésznek kárba az értékes szaftok (meg látványos is!). 

img_3128.JPG

img_3131.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr307278945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása