Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy vegán menü, amitől nem hogy nem maradsz éhen, hanem óriási kulináris élményt is nyújt

a Babelben jártam

2015. április 21. - HZsuzsi84

2015_04_21_1.jpgA Babel, a KIOSK szomszédságában egy igaz fine dining étterem, profi, igényes, kifinomult, nagyon kitalált, mégis barátságos környezet. Aki megteheti (mármint anyagilag), az egyszer próbálja ki. 

Nagy várakozásokkal telve indultam el tegnap este a Babelbe, Magyarország első vegán menüsorának a bemutató vacsorájára. Itthon egy nagy adag hagymás-paradicsomos serpenyős tarja várt, ha éhen maradnék... :) De nem maradtam. 

Bár húsevő vagyok, mint a gasztronómia szerelmese kifejezetten üdvözlendő kezdeményezésnek tartom, hogy egy fine dining étterem ilyen merészet húz és vegán élapot állít össze. A Vegán konyha nem csak salátalevelekről és párolt répáról szól. Aki nem hiszi, járjon utána! :)

2015_04_21_3.jpg

Az ételek mellé juice párosításokat kóstolhattunk, 100%-os préselt gyümölcs és zöldség levek, amik legalább annyira izgalmasak voltak, mint maguk a fogások. 

A kóstoló menüsor, és a képen az első "előkorty" a málnás paradicsomos esszencia, frissítő, üde, izgalmas. 

2015_04_21_5.jpg

Az uborkahab is kifejezetten üde volt, bár egy kicsit túl sós és borsos (legalábbis magában). 

2015_04_21_6.jpg

A gin&tonic granita viszont annyira hűsítő és izgalmas volt, hogy nyáron egész nap tudnám kanalazni (na jó, nem csak nyáron). 

2015_04_21_7.jpg

Ezután kaptunk egy paprikás és egy natúr gluténmentes mini zsemlét, amit az orrunk előtt, az étterem látványsütőjében sütöttek frissen. A gluténmentes péksüteményeknél a legnagyobb kihívás a sikér nélküli lisztek használata ellenére levegős, puha végeredményt kapni. Az ízével semmi bajom nem volt, de azért nagyon tömörek voltak ezek a kis bucik. Az olívaolajba mártogatás viszont százszor jobb dolog, mint a vajas kenyér :)

2015_04_21_8.jpg

Az előétel, a quinoás saláta az este legszebb tényérja volt. Már a szépségével megvett. Ezt a műfajt kifejezetten szeretem, és tényleg zseniális volt. minden zöldség rajta nyers volt, de olyan ízgazdag páccal voltak ízesítve, hogy eszembe nem jutott, hogy "nyúlkaját" eszem. A spárga-édeskömény-grapefruit juice hozzá meg istenien passzolt. Az édesköménytől pont annyira ánizsos, ami még nem tolakodó, a grapefruittól pont annyira kesernyés, ami még kellemes, és a spárga íze is elő-előjött, tökéletes ízkombináció. 

2015_04_21_12.jpg

Ha a kákán szeretnék egy kis csomót keresni, akkor egyetlen kritikai észrevételem lenne a fogással kapcsolatban: a negyedelt nyers retek egy picit túl nagy falat volt. A retek nyersen azért kemény, ebből nekem kellemesebb lett volna egy kisebb falat. De hangsúlyozom, ez csak a kákán egy csomó. :)

A citrusos karalábéleves amellett, hogy szintén csodaszép volt, ízes, tejszín nélkül is krémes, és a levesbetétekkel egészen kerek: a ropogós pirtíott kesudió és a lágy uborkás tápiókagyöngyök minden falatot izgalmassá tettek.

2015_04_21_13.jpg

A főétel, a zelleres ravioli evése közben esküszöm, hogy nem jutott eszembe semmilyen hús, még az itthon illatozó tarja sem :) És szerintem ez az igazi fokmérője egy vegán (vagy vega) ételnek, ha közben nem gondolok arra, hogy "jó-jó" de egy steak lecsúszna mellé, akkor perfekt. A rizslisztből (tehát teljesen gluténmentesen) készült ravioli állagra tökéletes volt, benne a krémes zelleres töltelék és a ropogós tempurált zöldségek nagyon kól működtek együtt. Spárga és karfiol bukkant elő a ropogós tésztaburokból. A kávés endívia elsőre viszont picit olyan hatást keltett, mintha véletlenül a tányérba borult volna a séf kávéja, de mire minden falatot elpusztítottam, egészen megtanultam értékelni ezt a nem minden napi ötletet. Az eper-rebaraba juice volt a megtestesítője annak, hogy az eper édessége és a rebarbara savassága milyen szuperül kiegészítik egymást. 

2015_04_21_14.jpg

Ezután egy kis pihenőt kapott a gyomrunk, és egy hűsítő, akár desszertnek beillő fogás következett: a görögdinnye sorbet angolzellerrel. Pont előző nap a gyerekekkel arról beszélgettünk, hogy de jó is lesz a dinnyeszezon, mindannyian imádjuk ezt a gyümölcsöt. Hát nekem most a szezont sem kellett megvárnom, igazi dinnye-élményt adott ez a pár kiskanál, ami annyira finom volt, hogy erősen sajnláni kezdtem, hogy nem ez volt az utolsó fogás, és "el kell rontanom" a szám ízét a továbbiakkal (a végén persze nem bántam meg). 

Ja, és a görögdinnye és az angolzeller annyira jól működtek együtt, hogy nyáron simán együtt fogom enni őket. 

2015_04_21_16.jpg

Nem vagyok egy nagy főzelékes, valahogy úgy vagyok vele, hogy kb. bármelyik zöldségnek vannak sokkal finomabb felhasználási módjai, mint egy főzelék. Kivételt talán a tökfőzelék jelent: azt imádom. Nyáron, amikor friss gyalult tököt lehet kapni, akkor sokszor készítem. Savanykásan, üdén (semmiképp sem túllisztezve és agyon édesítve). Ez a krémes, kellemesen fanyar tökfőzelék, az adzuki babból készült hamis fasírttal és friss ropogós tökforgácsokkal, életem egyik legfinomabb főzelék-élménye volt. Hozzá a kiwi-petrezselyem juice az este legfinomabb leve volt (na jó, az epres-rebarbarással erős versenyben). 

2015_04_21_18.jpg

Az i-re a pontot a desszert tette fel, a mandulás kókuszfagylalt a menü szerint aszalt gyümölcsökkel (amik inkább liofilizáltak, azaz fagyasztva szárítottak voltak), élén a hajszálvékony ropogós mangó szeletekkel csodaszép volt az egész pohár. Egy folyós gyümölcsvelőt én el tudtam volna képzelni mellé, csak a textúrák végett... vagy több friss gyümölcsöt. 

2015_04_21_21.jpg

Egy szó mint száz, óriási dícséret illeti a Babelt, és Lőrincz György séfet, mert úgy nyúltak hozzá a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, hogy nem az volt az érzésem, hogy lefelejtették a köret mellől a húst, hanem teljes értékű fogásokat kaptam, nem is akármilyen minőségben. Bravo! 

A degusztációs menüsor ára 19.500Ft + 3500Ft a juice párosítások=23.000 Ft, ami nem olcsó, nagyon nem, de annyira különleges és finom volt az egész, hogyha valaki vega/vegán, akkor mindenképp törje fel érte a malacperselyt, mert óriási kulináris élményben lesz része! 

Ha tetszett a poszt, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss bejegyzésről elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr507387724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2015.04.23. 15:07:27

aztán hol álltál meg hazafele, a mekiben, vagy a KFC-ben?

Pörköltszaft 2015.04.23. 15:09:21

23E????? annyiért fél disznót kapok!

HZsuzsi84 2015.04.23. 15:12:21

@Pörköltszaft: Akkor vélhetően nem vagy vegán ;)

ekat 2015.04.26. 18:13:18

Hú de jó lehetett!

Maria Kovacic 2015.04.27. 19:17:45

Fantasztikus! Már a látványa is felér egy gasztroélményorgiával, és akkor még az íze. Ha tehetném elmennék azonnal, de sajnos az ár nagyon blokkol.
süti beállítások módosítása