Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mézes-mustáros csirke, sült cukkinis tabbouleh-vel

Csirkemellből ennél szaftosabbat nem lehet csinálni!

2015. április 25. - HZsuzsi84

img_3653.JPG

A leggyakoribb kérdés/kérés, amivel megtalálnak barátok/ismerősök/idegenek, hogy adjak tippet gyors hétköznapi fogásokra, mert azok, akik minden nap főznek, sokszor ötlethiányban szenvednek. Most egy ilyet hoztam. Igazi kamra/hűtő kaja, kevés alapanyag, csodás végeredmény.

És ez tényleg egy 30 perces fogás, Jamie is megirigyelné :) 

A csirkemellett sütőzacskóban sütöm, ami egyrészt garantálja, hogy omlós és szaftos maradjon, másrészt a mézes pác így nem ég meg. Praktikus, gyors, egyszerű és finom, kell ennél több? :) 

Hozzávalók: 

  • 1 nagyobb csirkemell/2 fő
  • szeletenként 1-1 ek. méz, dijoni mustár és olívaolaj, só, bors
  • 2-3 kakukkfű ág
  • 1 sütőzacskó

A pác hozzávalóit simára keverjük, majd a csirkemellet kétfelé vágjuk (egyben is lehet hagyni, de így gyorsabban elkészül), sózzuk, borsozzuk, majd alaposan bekenjük a páccal. A sütőzacskóba tesszük a húst a kakukkfű ágakkal együtt és lezárjuk a tasakot. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt sül csodálatosan omlósra. A végén ki szoktam vágni a sütőzacskót, egy sütőtálba öntöm a sok ínycsiklandozó szaftot és a húst, pár percig pirítom még magában. Az elkészült csirkemelleket 5-10 percig pihentetjük, majd vékony szeletekre vágjuk és az átszűrt szaftjával meglocsolva tálaljuk. 

2015_04_25_1.jpg

Köretnek most egy sült cukkinis tabbouleh-t csináltam hozzá, de ez a hús tökéletes lehet akár egy szendvicsbe, ciabattába/pitába/tortillába tekerve, mellé friss zöldség és már kész is az isteni szendvics, de hidegen hajszál vékonyra lehet már szeletelni, bolti felvágott helyett világbajnok! Nálunk a gyerekek óriási kedvence! 

Hozzávalók a salátához: 

  • kuszkusz (sosem mérem hogy mennyi) (kölessel gluténmentes és mégis egész hasonló az ízélmény!) 
  • cukkkini
  • koktélparadicsom
  • újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem, friss menta 
  • fél citrom leve
  • olívaolaj
  • só, bors

Amíg a hús sül, el is készül a köret is.

A tabbouleh egy libanoni petrezselymes saláta, ami készülhet bulgurral, kuszkusszal, lényeg a rengeteg petrezselyem, friss paradicsom, újhagyma, akár uborka, ctiromlé, olívaolaj és kész is. Én most sült cukkinivel dúsítottam. Az eredeti tabbolueh-ban annyi a petrezselyem, hogy szinte salátalevélként szolgál, inkább a bulgur pöttyözi a petrezselymet, mint fordítva. 

A kuszkuszt sózzuk, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük és lefedve állni hagyjuk 5 percet. Közben a cukkinit kockákra vágjuk és nagyon forró serpenyőben, olívaolajon körbepirítjuk, ha szép színt kapott sózzuk, borsozzuk. Az addigra megdagadt kuszkuszt villával fellazítjuk és összekeverjük a cukkinivel, a negyedelt koktélparadicsommal és a szeletelt újhagymával, citromlével, pici olívaolajjal, sóval, borssal és rengeteg friss petrezselyemmel, mentával ízesítjük. 

img_3657.JPG

img_3658.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr767398966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2015.04.26. 18:10:43

Ez nagyon tetszik, ki fogom próbálni kölessel és mentátlanul. Utóbbit csak és kizárólag koktélokban szeretem. :)

HZsuzsi84 2015.04.26. 20:35:31

@ekat: Bevallom, valójában a képen lévő is mentátlan, mert nem volt itthon, de a receptbe beleírtam, mert illene hozzá, de anélkül is tökéletes lesz, egy koktélt meg nyugodtan guríts le mellé ;)

ekat 2015.04.28. 20:47:20

Így lesz, mert a főzéshez mindig kapok egy italt a férjemtől. :) Majd hétvégén referálok, milyen lett, szombatra tervezem.

fviktoria83 2015.04.29. 21:30:26

Ma akkor vagy alkesz vagy, vagy csak ritkàn főzöl :D
Szuper recept, pénteki kerti partyra el is készítem!

ekat 2015.05.01. 11:44:03

@fviktoria83: Hétvégén főzök, és pezsgőt kapok narancslével. Nem bánt. :)
Viszont nem kaptam cukkinit tegnap a TESCO-ban.... :( Na majd megpróbálkozunk holnap az INTERSPAR-ban.

HZsuzsi84 2015.05.01. 13:46:06

@ekat: Az Aldiban már 299 Ft-ért vettem cukkinit, a SPAR-ban is mindig van, de mondjuk 8-900 Ft körül./kg.
süti beállítások módosítása