Elgondolkoztam, hogy vajon mitől tiramisu a tiramisu? A mascarponétól? Mert akkor ez is az. A tojástól? Akkor is. A babapiskótától? Akkor is. Vagy a kávétól? az nincs benne, akkor nem. Akkor inkább trifle? Végülis van benne egy réteg ropogós morzsa is, az mindenképp a trifle jellemzője...
Végülis mindegy is a terminus technicus, a lényeg egy isteni pohárkrém: feketeribizlivel színezett citromos cukorszirupba áztatott babapiskóta, erdei gyümölcs, mandulás-zabpelyhes édes ropogós morzsa, könnyű mascsarponés tojásos krém és a tetején lágy tejszínhab.
Ebből a mennyiségből jó nagy adag lesz, 8-10 főre simán elég.
Hozzávalók a ropogós morzsához:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg nádcukor
- 5 dkg mandulapehely
- 5 dkg zabpehely
- 2 ek kukoricaliszt (vagy sima liszt is lehet)
A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, sütőpapírral borított tepsin elosztjuk a morzsát és 180 fokos sütőben kb. negyed óra alatt aranybarnára sütjük, 5 percenként átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon.
Hozzávalók a sziruphoz:
- 2 dl víz
- 3 ek kristálycukor
- 1 citrom leve
- pár szem fagyasztott feketeribizli, ha nem gyerekeknek csináljuk, akkor egy löttyintésnyi Cassis (feketeribizli likőr)
A hozzávalókat összeforraljuk pár perc alatt.
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 3 tojás
- 4 ek cukor
- 1 tk vaníliakivonat
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, ha már félkemény, akkor hozzáadjuk a cukor felét és azzal verjük kemény habbá. A cukor másik felét a tojássárgákkal fehéredésig keverjük, ekkor mehet hozzá a vanília és a mascarpone. Ha simára kevertük, akkor óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
Hozzávalók az összeállításhoz:
- babapiskóta
- egy zacskó (400 g) mélyhűtött vegyes erdei gyümölcs (szezonjában nyilván friss gyümölccsel még szuperebb, de itt a fagyasztott is tökéletes!)
- 2,5 dl habtejszín habbá verve 3 tk porcukorral
Egy nagy tálba rétegezzük a hozzávalókat (de akár külön poharakba is tálalhatjuk). A babapiskótákat a kihűlt szirupba áztatjuk és kibéleljük vele a tál alját. Jöhet rá egy réteg a gyümölcsből és a morzsából, majd a krém fele. Újabb réteg áztatott babapiskóta, gyümölcs és morzsa, majd a krém másik fele. A harmadik réteg babapiskóta, gyümölcs, morzsa után ráhalmozzuk a tejszínhabot a tetejére és gyümölccsel és morzsával díszítjük. Pár óra jót tesz neki a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, a piskóta megpuhuljon. Egy nappal előre viszont nem érdemes elkészíteni, mert a tojáshab is összeeshet, és a ropogós morzsa is túlságosan átázik annyi idő alatt.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!