Tegnap végre sikerült átadnom a tavaszi Segítsüti licitnyertesének a tortát. Nagy volt a sikere, igazán jó helyre került a torta is, és a Mónika által nagylelkűen felajánlott pénz is (a Borsószem Alapítványhoz).
Mostantól már a recept sem titok, akinek van egy kis ideje, hogy ilyesmivel pepecseljen, annak hajrá! Csodaszép lesz a végeredmény. Nem mondanám, hogy bonyolult, de azért van vele meló! A torta gluténmentes.
Hozzávalók:
a piskóta alaphoz (a Desszert.Neked financier receptje alapján, de kicsit átvariálva)
- 30 g tojásfehérje
- 18 g cukor
- 18 g porcukor
- 18 g pirított darált mandula
- 10 g rizsliszt (sima liszttel is lehet természetesen, ha valaki nem akarja gluténmentesre)
- 8 g kakaópor
- 30 g olvasztott vaj
a meggyzseléhez (két réteg kell belőle)
- 2x200 g meggy vagy cseresznye lepürésítve (vegyesen is lehet)
- 2x30 g cukor
- 2x5g pektin
az étcsoki moussehoz
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 lap zselatin
- 2-3 ek. cukor (ki mennyire szeretné édesre)
- 200 g 70%-os étcsoki
- 2 dl tejszín
a fehércsoki moussehoz
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 lap zselatin
- 2-3 ek. cukor (ki mennyire szeretné édesre)
- 200 fehércsoki
- 2 dl tejszín
a díszítéshez:
- a csokiburokhoz: 40 g fehércsoki, 70 g étcsoki és 1 mamintiart díszítő sablon, írásvetítő fólia
- a mandulagrillázshoz: 3 ek cukor, 25 g szeletelt mandula
- a ganache rózsákhoz: 90 g étcsoki, 75 ml tejszín, 1 ek méz
- egész meggy szemek (vagy cseresznye)
A piskótához az olvasztott vaj kivételével az összes hozzávalót összekeverjük (nem kell külön habosítani a tojásfehérjét), ha már egynemű, akkor hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. 1 órára hűtőbe tesszük, majd a lehető legvékonyabban egy sütőpapírral borított tepsire kenjük kör alakban. Nyugodtan lehet vékony, picit emelkedni fog a tojás miatt, egyébként meg nincs szükség vastag tészta rétegre.
180 fokon 6-8 perc alatt megsül. A sütőpapírt lehúzzuk róla és hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát egy tortatálra tesszük, köré teszünk egy tortakarikát és elkészítjük az első réteg meggyzselét. A meggyet/cseresznyét pürésítjük, majd felforraljuk, hozzákeverjük a pektinnel elkevert cukrot, majd 1 percig főzzük és lehúzzuk a tűzről. Ha langyosra hűlt, akkor mehet is a piskótára. Hűtőbe tesszük, míg a csokimousse elkészül.
Az étcsoki moussehoz a lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a tejet és a tojássárgákat lábosba tesszük és folyamatos kevergetés mellett melegíteni kezdjük, ha a tojásos tej elkezd picit besűrűsödni, akkor belekeverjük a jól kinyomkodott zselatin lapokat, majd mehet bele a csoki és egy csipet só, ekkor már nem kell tovább főzni, csak addig keverjük, míg a csoki felolvad. A tejszínt habbá verjük és a csokis masszával összeforgatjuk. Eloszlatjuk a tortán és mehet vissza a hűtőbe.
Jöhet a következő réteg gyümölcszselé.
A fehércsoki mousse elkészítésénél ugyanúgy járunk el, mint az étcsokisnál, ezzel zárjuk a rétegezést. A tortát így minimum fél napra behűtjük. Ha teljesen megszilárdult, akkor óvatosan lehúzzuk róla a tortakarikát és már csak a díszítés marad hátra.
A csokiköpeny elkészítéséről itt olvashattok részletesen, lépésről lépésre. Ha valaki ennek nem mer (vagy csak nem akar) nekiállni, akkor enélkül is elkészíthető a torta, a különböző színű rétegek miatt szép csíkos az oldala akkor.
A tetejére a mandulagrillázshoz a mandulalapocskákat száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük, a cukrot kevergetés nélkül mérsékelt lángon megolvasztjuk és ha aranyszínű karamellt kaptunk, akkor mehet vissza bele a mandula. Egy sütőpapírra terítjük minél vékonyabb rétegben és ha megdermedt mehet is a torta tetejére.
A ganache-hoz a tejszínt és a mézet összeforraljuk, majd a tűzről lehúzva simára keverjük benne az étcsokit. Formázható állagúra hűtjük, majd nyomózsákból kis rózsákat nyomunk a torta szélére körbe, meggy szemekkel felváltva.
Ha a díszítés is megdermedt, akkor már tálalható is, érdemes minél szélesebb pengéjű, forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeletelni, akkor a csokiköpeny sem törik, hanem szépen vágható.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!