Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

"Karácsony ízű" keksz

2015. augusztus 28. - HZsuzsi84

img_5641.JPG

Kicsit magába szippantott a nyár vége. Még ki kell használni a jó időt, bepótolni egy csomó programot, amit beterveztünk a vakációra, de eddig nem került rá sor, szóval az utolsó hetek igen sűrűnek bizonyultak. Jövő héten már lesz ovi, minden vissza a régi kerékvágásba, főzni is gyakrabban fogok, ígérem! :)

De egy gyors keksz receptet hoztam azért nektek, tudjátok a kávé mellé ropogtatós fajtából. (Bűnös dolog, vagy sem, nálunk sosem üresek a fém dobozok.)

Ez a keksz akár lehetne karácsonyi aprósüti is, mandula, csoki, őrölt fahéj és szegfűszeg, meg rezselt mandarin (!) héj van benne (ettől igazán különleges!), de annyira finom, hogy butaság lenne évente csak egyszer csinálni. 

Még egyetemista koromban magántanítással foglalkoztam, és az egyik családnál, ahiva jártam, az anyuka sokszor sütögetett, amikor én a lányával tanultam. Ha megérzitek az illatát, akkor tudjátok már mit éreztem matekozás közben :D (hogy el kell kérnem a receptjét!). 

img_5660.JPG

Hozzávalók (kb. 60 db-hoz)

  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg hideg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg darált mandula (hámozatlan is jó!)
  • késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg reszelt étcsokoládé
  • 1 mandarin reszelt héja
  • 1 tojásfehérje a megkenéshez

A lisztet a vajjal emorzsoljuk (én aprítógépben szoktam morzsásra zúzni), majd a többi hozzávalóval együtt összegyűrjük. 

Lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formára szaggatjuk (de simán derelyevágóval is fel lehet vágni az egyszerűség kedvéért). A tetejüket megkenjük tojásfehérjével és mandulaszeletekkel díszítjük, de egy csepp sűrűbb baracklekvár is nagyon jól passzol hozzá. 

170 fokos sütőben, sütőpapírral borított tepsin, 8-10 perc alatt megsül. Nem szabad túlsütni (mint a kekszeket általában), nem kell, hogy megbarnuljon. 

A tepsin hagyjuk pár percig hűlni, utána szedjük le óvatosan. Nem a leggyönyörűbb süti a világon, inkább rusztikusnak mondanám, de annál finomabb. És hát a fém dobozok sem maradnak üresen... :)

img_5635.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr417738284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása