Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy francia krémes nem olyan, mint a Francia Krémes

a híres millefeuille áfonyával

2015. szeptember 08. - HZsuzsi84

img_5679.JPG

Azzal nyilván nem árulok el nagy titkot, hogy se az általunk ismert francia krémesnek, se a francia salátának semmi köze sincs a fanciákhoz. Ettől függetlenül én gyerekkoromban kifejezetten szerettem a francia krémest, főleg a karamelles fedőlapját (tényleg azt miért nem árulnak külön??? - piaci rés!), de pl az alján a szétázott, elvághatatlan tészta réteget mindig ott hagytam. A krém meg általában olyan gumis a zselatintól, hogy a kocka álljon, mint a "tudjuk mi a tudjuk hol", hogy a fogyasztása közepesen nagy élmény (legalábbis nekem, legalábbis mostanra). 

Ezzel szemben a millefeuille ropogós tésztalapokból (ha nem is ezernyiből, mint a szó jelentése mutatja) és lágy vaníliakrémből áll, amit fel lehet turbózni bármilyen gyümölccsel. Eperrel, málnával, áfonyával, minek van épp szezonja. Amellett, hogy szerintem gyönyörű, nem is nagy ördöngősség elkészíteni. Igazi villantós desszert, randikajának vagy vendégségre tökéletes! 

Hozzávalók: (5-6 főre)

  • 1 csomag leveles tészta 
  • porcukor
  • 1 adag creme patissiere (azaz cukrászkrém)
  • 100 ml habtejszín kemény habbá verve 
  • friss gyümölcs: most épp áfonya

a krémhez: 

  • 3 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 15 g kukoricaliszt (vagy kukoricakeményítő)
  • 5 g finomliszt (lehet ehelyett is kukoricaliszt, akkor a krém gluténmentes)
  • egy csipet só
  • 280 ml tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 g vaj (kb egy tk)

A vaníliakrémhez a tojássárgákat a cukor felével és egy csipet sóval vejük habosra, közben a tejet a cukor másik felével és a vanília kikapart magjaival melegítsük forráspontig. A tojásos cukorhoz szitáljuk a liszteket, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzászűrjük a vaníliás cukros tejet. Majd az egészet visszaöntjük az edénybe és kézi habverővel folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük.

Ne ijedjetek meg ha csomósnak tűnik, jól kikeverhető. Ha felforrt 1-2 perc és kész is. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat, majd  öntsük egy tiszta edénybe. Folpack-kal lefedve (közvetlenül a felületére, hogy ne bőrösödjön meg) hagyjuk hűlni. 

creme_patissiere_1.jpg

 

A leveles tésztát azonos méretű téglalapokra vágjuk, egy adaghoz 3 lapra van szükség, szóval attól függően kell kimérni a lapokat, hogy hány személyre készítjük. Én 16 felé vágtam és így 5 adag lett belőle, meg egy bónusz lap. 

A kivágott lapokat sütőpapírral borított tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és egy szita segítségével vékony rétegben megszórjuk porcukorral, majd beborítjuk még egy sütőpíparral és egy azonos méretű tepsivel lenyomatjuk, hogy sülés közben ne púposodjon fel. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sülnek. Érdemes közben azért ellenőrizni, nehogy megégjenek. 

11887110_815160841935252_1540364669_n_1.jpg

AZ összeállításhoz a kihűlt vaníliakrémet óvatosan összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel, majd nyomózsák segítségével az alsó lapokra nyomunk a krémből, ráültetjük az áfonya szemeket, majd jöhet rájuk a középső lap, és így tovább. A tetejére is nyomhatunk a krémből és porcukorral megszórva, azonnal tálaljuk.

img_1096s.jpg

(Ezt a képet nem én cisnáltam magamról, hanem Fördős Péter) 

img_5684.JPG
img_5685.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr777767586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitikati 2015.09.09. 12:58:41

és hogyan lehet megenni?

NekemNemEzKell 2015.09.09. 13:43:01

Ezt csak nézni, fotózni szabad!

HZsuzsi84 2015.09.09. 14:22:35

@kitikati: Ez egy jogos kérdés, valóban:) Hát vagy szépen kézzel (mint egy szendvicscet) rétegenként. Vagy villával, óvatpsan elvágva a ropogós tészta rétegeket. Kicsitszétcsúszik, de azért meg lehet oldani. Az biztos, hogy egyben szebb, mint evés közben :)

Kyria 2015.11.17. 11:00:08

Ó, igen. Francia krémes tetőre én is bármikor vevő lennék. Meg mignon cukormázra. De sajnos egyiket sem tudjuk cukrászdai minőségben előállítani (itt egy nagyon-nagyon-NAGYON szomorú arc).
süti beállítások módosítása