Van egy Mediterrán ételek c. szakácskönyvem, ami magától nyílik ki egy bizonyos oldalon: itt. :) Az oldal maszatos is. Aki egyszer megkóstolja ezt a csokis csodát, az megérti miért. Mandulás-csokis, és narancslébe áztatott mazsola szemek bújkálnak benne. Csokiimádóknak kötelező darab, és a többieknek is!
Hozzávalók:
- 18 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaó tartalmú)
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 tk. vanília kivonat
- 6 dkg liszt
- 6 dkg darált mandula
- 1/2 tk sütőpor
- 6 dkg pirított mandula durvára vágva
- 1 csipet só
- 1 narancs
- 10 dkg mazsola
- a tetejére: 250 g mascarpone, 2 ek. porcukor,1 narancs reszelt héja, fél narancs kifacsart leve
- díszítésnek: csokiforgács
Lereszeljük a narancs héját, majd kufacsarjuk a levét, ami a mazsolára öntünk és félretesszük ázni.
A vajat és a csokoládét lassú tűzön összeolvasztjuk és félretesszük hűlni.
Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd a kihűlt csokis-vajas keveréket is hozzáadjuk. Rászitáljuk a lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a mazsolát (nem baj, ha nem szívta magába az összes narancslevet, az is mehet bele) és az aprított mandulát is. A masszát egy 25 cm-es tortaformába, vagy akár piteformába öntjük, amit előtte alaposan kivajazunk, kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a formábaól, majd ha teljesen kihűlt, akkor bevonjuk a krémmel.
A szobahőmársékletű (fontos, hogy ne legyen hűtő hideg, mert akkor csomós lesz), mascarponét kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjaival, a narancshéjjal és a narancslével, majd elkenjük a torta tetején.
Egy tábla étcsoki hátlapján erősen végighúzzuk egy széles pengéjű kés élét és az így keletkezett csokiforgáccsal díszítjük a torta tetejét.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!