Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mediterrán csokoládés sütemény narancsos mascarpone krémmel

ártatlan bűnbeesés

2015. szeptember 28. - HZsuzsi84

img_5874.JPG

Van egy Mediterrán ételek c. szakácskönyvem, ami magától nyílik ki egy bizonyos oldalon: itt. :) Az oldal maszatos is. Aki egyszer megkóstolja ezt a csokis csodát, az megérti miért. Mandulás-csokis, és narancslébe áztatott mazsola szemek bújkálnak benne. Csokiimádóknak kötelező darab, és a többieknek is!

img_5863.JPG

Hozzávalók:

  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaó tartalmú)
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg darált mandula
  • 1/2 tk sütőpor
  • 6 dkg pirított mandula durvára vágva
  • 1 csipet só
  • 1 narancs
  • 10 dkg mazsola
  • a tetejére: 250 g mascarpone, 2 ek. porcukor,1 narancs reszelt héja, fél narancs kifacsart leve
  • díszítésnek: csokiforgács

Lereszeljük a narancs héját, majd kufacsarjuk a levét, ami a mazsolára öntünk és félretesszük ázni. 

A vajat és a csokoládét lassú tűzön összeolvasztjuk és félretesszük hűlni. 

Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd a kihűlt csokis-vajas keveréket is hozzáadjuk. Rászitáljuk a lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a mazsolát (nem baj, ha nem szívta magába az összes narancslevet, az is mehet bele) és az aprított mandulát is. A masszát egy 25 cm-es tortaformába, vagy akár piteformába öntjük, amit előtte alaposan kivajazunk, kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a formábaól, majd ha teljesen kihűlt, akkor bevonjuk a krémmel.

A szobahőmársékletű (fontos, hogy ne legyen hűtő hideg, mert akkor csomós lesz), mascarponét kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjaival, a narancshéjjal és a narancslével, majd elkenjük a torta tetején.  

Egy tábla étcsoki hátlapján erősen végighúzzuk egy széles pengéjű kés élét és az így keletkezett csokiforgáccsal díszítjük a torta tetejét.  

img_5864.JPG

img_5867.JPG

img_5883.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr557855502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása