Nem először írok arról, hogy lehet igazán szaftossá és élvezhetővé tenni egy csirkemellet. Egy semleges ízű, száraz húsról van szó, amit mégis gyakran használok, mert a gyerekek szeretik (bárhogy) és ezerféle képpen variálható, gyorsan elkészül és olcsó is.
A csirkemell sütésnél a legfontosabb, hogy ne szárítsuk ki, erre szuper megoldás például a sütőzacskóban sütés, de most egy jó adag mascarponéval borítottam be az előpirított hús szeleteket, ami nem hogy nem engedi kiszáradni, sőt, kifejezetten szaftos marad alatta a hús. Lehet variálni bárhogy, én most olajbogyóval, paradicsommal és bazsalikommal ízesítettem, de lehetett volna aszalt paradicsommal, kapribogyóval, vagy akár más zöldségekkel is felturbózni.
Tudom, mindjárt itt a tél, és ez egy nyárias étel, de én még nem vagyok hajlandó tudomást venni az előttünk álló fél év hidegről :) Nézzétek el nekem! 45 perc alatt elkészül mindennel együtt!
Hozzávalók:
- 4 csirkemell
- 1-2 paradicsom, vagy egy marék koktélparadicsom
- egy marék olajbogyó (én kalamata fajtát használtam)
- 250 g mascarpone
- egy nagyobb ág friss bazsalikom
- só, bors, olívaolaj
- parmezán
- köretnek: 4-5 szem krumpli, 1 nagyobb cukkini, rozmaringos citromos fűszersó (itt írtam róla, hogy készítem)
A csirkemelleket felezem, hogy ne legyenek olyan vastag szeletek és mindkét felüket sózom, borsozom, majd felforrósított serpenyőben egy kevés olívaolajon körbepirítom őket. Ha a szeletek kaptak egy kis színt, akkor egy sütőtál aljára fektetem őket szorosan egymás mellé. Rászórom az olajbogyót, és a paradicsomot (nagyobb kockákra vágva, a koktélparadicsomot max felezve, de azt akár egyben is lehet hagyni) és rátépkedem a baszalikom felét. A mascarponét elegyengetjük a tetején, sűrű és viszonylag nehéz elkenni, de nem érdemes higítani, mert a saját zsírtalrtalma miatt tökéletesen olvad majd a hő hatására és szépen befedi a húst.
A tetejére tépkedjük a maradék bazsalikomot és megszórjuk reszelt parmezánnal, 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. Pár perc pihentetés után tálaljuk.
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. Egy sima párolt rizs is passzol hozzá, de én most cukkinis sült krumplit csináltam hozzá.
A krumplit meghámozzuk és kb 1,5 cm-es kockákra vágjuk (így nagyon gyorsan ropogósra pirul majd), felforrósított serpenyőben egy kevés olívaolajon (nem bő olajban!) kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket. közben a cukkinit is hasonló méretűre vágjuk, és ha a krumplikockák megsültek, akkor kivesszük és a helyükön néhány perc alatt a cukkinit is megpirítjük (annak jóval kevesebb idő kell, mint a krumplinak, ezért nem egyszerre sütjük őket). A megsült krumpli és cukkini kockákat összekeverjük és a fűszersóval meghintve (mehetne rá petrezselyem is, csak nekem most épp nem volt itthon) tálaljuk a hús mellé.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!