Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Zöldséges szójás kacsamell wokban

expressz kaja

2015. október 31. - HZsuzsi84

img_6024.JPG

Gyakran kérdezik tőlem, hogy "te hogy tudsz fél óra alatt normál kaját főzni?" Pedig a legritkább esetben állok fél napot a konyhában, higgyétek el! Jó barátom a wok, a legsúlyosabb konyhai eszközöm, amit gyakorlatilag levenni a konyhaszekrényről két emberes feladat, de szuper dolgokat lehet benne csinálni, hipp-hopp. 

A leghosszabb időt az veszi igénybe, amíg szép vékonyra felcsíkozzuk a zöldségeket, ami fontos része az egésznek, mert akkor fognak tényleg percek alatt megpirulni, különben vagy nyersek maradnának, vagy lassan párolódnának puhára, és semelyik sem célunk. A wokban sütés lényege a magas hőfokon hirtelen körbepirítás, ettől lesz minden benne roppanós és mégis sült. 

Most egy zöldséges-szójás.szezámmagos kacsát csináltam. 

Hozzávalók:

  • fél kg. kacsamell belső filé (nyilván az egész kacsamellből is lehet, csak kicsit drágább, itt meg kifejezetten kis csíkokra vágjuk amúgyis). 
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma
  • 1 közepes cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy darabka gyömbér
  • 2-3 ek. szójaszósz
  • szezámolaj
  • szezámmag 
  • chili
  • 1 lime
  • a tálaláshoz: rizs

 

A kacsamell belső filét (amit én a SPAR hentespultjában szoktam venni, az egész kacsamellhez képest majdnem féláron) vékony csíkokra vágjuk és néhény kanál szójaszósszal összeforgatjuk és picit állni hagyjuk.Sózni nem szükséges, mert a szójaszósz elég sós. Amíg a hús pihen, a zöldségeket nagyjából azonos méretű csíkokra (julienre) vágjuk. 

img_6015.JPG

A wokot jól felforrósítjuk és kevés szezámolajon gyorsan körbepirítjuk a kacsamell csíkokat, néhány perc kell neki, mire szemmel látható pörzsanyag alakul ki a hús felszínén, addigra egész biztosan belül is elkészül. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad.

img_6017.JPG

A végén megszórjuk szezámmaggal és még egyszer átforgatjuk (a szezámmag gyorsan meg tud égni és akkor keserű lesz, úgyhogy innentől óvatosan!). A húst kiszedjük egy tálra. 

A wokba ha szükséges még egy kis olajat teszünk és jöhetnek a zöldségek "puhulási"  sorrendben: a répa, a zellerszár és a hagyma mehet egyszerre, erre reszeljük a gyömbért, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és ha csípősre akarjuk akkor az apróra vágott chili paprikát is.

img_6021.JPG

Néhány perc pirítás után hozáadjuk a cukkinit is. Amint elvesztették a zöldségek a nyersességüket, már kész is. Ekkor visszaöntjük a húst a wokba, ráfacsarjuk a lime levét és sózzuk-borsozzuk az egészet (a zöldségeknek azért nem árt, de csak pirítás után, hogy ne eresszenek levet).

 Rizstésztával is össze lehetne forgatni, de mi most párolt rizst ettünk hozzá (a gyerekek kedvéért). 

 img_6026.JPG

img_6029.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr738036672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása