Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Házi csokitorta

gluténmentes, laktózmentes és isteni, tényleg!

2016. február 11. - HZsuzsi84

img_6857.JPG

Ha valaki valamilyen ételallergiával küzd, akkor a környezete biztosan azt hiszi, hogy merő sanyarúság az élete, lemondás minden étkezés és biztosan nem eszik semmi finomat. De ha egy picit belemélyed az ember a témába, akkor hamar kiderül, hogy bizony lehet igazán finomakat enni, csak megfelelő dolgokkal kell kiváltani az éppen kihagyandó alapanyagokat, és így még a bevált receptek is működhetnek. 

A házi csokitorta receptem már nem újdonság, de annyira tökéletes lett ez a laktóz- és gluténmentes változat, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.

A liszt helyett rizsliszt és egy pici kukoricakeményítő van benne, a krémben meg tej helyett mandulatej (kifejezetten finom lesz tőle!), liszt helyett meg kukoricaliszt és rizsliszt vegyesen, vaj helyett margarin. A végeredmény tökéletes, tényleg, semmivel sem rosszabb, mint az eredeti verzió. Csak egészségesebb (meg egy picit drágább, de nem nagyon). 

Persze ha valaki laktózmentes és gluténmentes édességet szeretne, akkor lehet csinálni gyümölcssalátát, meg ilyeneket, de mennyivel nagyobb örömet szerez az ember, ha egy igazi tiltólistás sütit csinál meg ilyen kivitelben. 

Hozzávalók:

a piskótához (23 cm-es formához)

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek riszliszt + 1 ek kukoricakeményítő 
  • 1 csipet só

a krémhez:

  • 3 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 5 ek. holland kakaópor
  • 3 dl mandulatej
  • 1,5 ek. rizsliszt
  • 1,5 ek. kukoricaliszt
  • 1 csipet só
  • fél vanília rúd 
  • elméletileg 15 dkg vaj/margarin (de én kb. fele ennyit, 75 g-ot szoktam bele tenni, minél több a vaj, annál sűrűbb lesz a krém, amikor kihűl)

a díszítéshez:

  • fehér nyújtható fondant massza 
  • zöld és piros marcipánmassza
  • málna szemek
  • színes gabonagolyók 
  • a krémből egy kevés

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját fehéredésig verjük a cukorral. Hozzákeverjük a liszteket, majd óvatosan beleforgatjuk a tojsáfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt (vagy maragrinnal kikent és rizsliszttel kiszórt) tortaformában 175 fokon kb. fél óra alatt (tűpróbával ellenőrizzük) megsütjük. 

Míg a piskóta sül, elékszítjük a krémet. Az egész tojásokat a porcukorral felverjük, majd hozzákeverjük a liszteket és a kakaóport, meg egy kicsi hideg mandulatejet. A  maradék mandulatejet felfőzzük a vaníliával és egy csipet sóval, majd fokozatosan a tojásos masszához keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Eleinte azt hisszük, hogy egy örökkévalóságig fog tartani, de elég hamar megtörténik, szóval nem szabad magára hagyni, mert akkor csomós lesz. 

A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd beletesszük a margarint és habverővel jól kikeverjük, hogy szép fényes és homogén legyen. Ha túl meleg még a krém, akkor nagyon beleolvad a margrarin és túl folyós lesz, ha meg már hideg, akkor egyáltalán nem olvad el benne és csomós lesz a margarin darabkáktól. Ezért fontos, hogy megfelelő (langyos) hőmérsékleten keverjük bele. 

Ha kihűlt a piskóta és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát. A piskótát három lapba vágjuk (óvatosan, a rizslisztes piskóta egy picit morzsálódósabb, mint a hagyományos) bőven megkenjük csokikrémmel, majd körben és a tetejét is bevonjuk. Ez Marci névnapjára készült, és nyújtható fondant masszával burkoltam be, meg színes marcipánmasszából készült formákkal díszítettem. A marcipánt porcukorral szórt felületen vékonyra nyújtottam, majd sütikiszúróval formákat vágtam ki belőle, amiket egy kevesé csokikrémmel tapasztottam a beburkolt torta oldalára. 

img_6865.JPG

img_6872.JPG

img_6883.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr698379944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása