Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Sült paprikás paradicsomleves vagy mártogatós

2016. március 30. - HZsuzsi84

58677a27d71e77666197e3a0ea5c87561c144f33f54cfa645790583b9471a619.jpg

A húsvéti dorbézolás után én a legegyszerűbb ételekre vágyom, ha esetleg kezditek unni a sonkaféléket és a sok hideg kaját, akkor jól eshet egy könnyű leves. A paradicsomleves a gyerekek nagy kedvence, még akkor is, ha itthon nem édesen és betűtésztával készül, hanem cukor nélkül, zellerrel, fűszeresen. Ha sült paprikát is csempészünk bele, akkor meg egyenesen nyári íze lesz. 

Hozzávalók:

  • 1 zellerszár
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (amíg nem lehet finom nyári napérlelte paradicosmot kapni, addig jobban járunk a konzervvel)
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 2 piros kaliforniai vagy kápia paprika 
  • 500 ml zöldségalaplé 
  • olívaolaj, só, bors, oregano, friss bazsalikom
  • levesbetétnek: 1 szelet kenyér/bagett 

Először elékszítjük a sült paprikát. A kaliforniai/kápia paprikákat megmossuk és szárazra töröljük, majd a sütő grillfokozatán kb 1 óra alatt megsütjük. Negyed óránként megforgatjuk őket, hogy minden oldaluk szépen megsüljön. A héja egészen megfeketedik, de az a jó. Ha elkészült, akkor egy tálba rakjuk őket és folpackkal lefedjük. A saját gőzében hűljön langyosra, így könnyen le lehet húzni a héját és kiszedni a magjait. Aztán jöhet a leves! 

Felforrósított vaj és olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zellerszárat és addig pároljuk, míg meg nem puhul. Belekeverjük a zúzott fokhagymát is. Felöntjük a hámozott paradicsom konzervvel, a passzírozott paradicsommal és az alaplével, majd beledobjuk a lehéjazott sült paprikát is. Sózzuk, borsozzuk, szórunk bele egy kevés szárított oreganot. Kb. 25 percig főzzük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd simára turmixoljuk. Ha túl sűrű lenne, még alaplével higíthatjuk. Bazsalikom levelekkel megszórva tálaljuk. Néhány csepp olívaolajat csöpögtetünk a tetejére. Olívalajon pirított kenyérkockákat adhatunk hozzá. 

Tipp: sült paprikából és paradicsomból leves helyett akár mártogatóst, vagy bruschetta krémet is csinálhatunk. Akkor még egyszerűbb az elkészítés. Az olívaolajra csak a fokhagymát dobjuk rá és a hámozott paradicsom konzervet, azt főzzük össze, majd mehet bele a sült paprika és azzal együtt turmixoljuk simára. Megkóstolhatjátok a József nádor téren a Caffe Perfettoban ha bruschetta vagy antipasti tálat kértek. 

img_7289.JPG

 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr708533650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2016.03.30. 20:47:42

Jó ötlet. A menzait úgysem szerettem sosem:) Kipróbálom.
süti beállítások módosítása