Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Nyári gyümölcsös lepény

roséboros meggy-málna röszterrel

2016. július 05. - HZsuzsi84

img_8488.JPG

Egy régi Nők Lapjában volt Lajos Marinak egy szilvás süti receptje, amit anyukám gyakran sütött régen. Hozzá szilvarösztert főzött. (Na ki tudja mit jelent az a röszter? Általában senki nem tudta, aki hozzánk jött) Szóval a röszter valamilyen gyümölcsből és alkoholból főzött, fűszeres, édes, lekvárszerű szósz. Az alapja egy tök egyszerű kevert vajas piskóta, kevés vaníliával és citromhéjjal illatosítva. Szilva szezon még nincs, ezért most meggyel, málnával és őszibarackkal vegyesen csináltam. A rösztert meg meggyből és málnából főztem roséborral és egy kis fahéjjal. 

img_8495.JPG

Az eredeti adag 5 tojásból készült és egy nagy tepsiben sült, majd rombusz alakúra volt vágva. Én most csökkentettem a mennyiséget 3 tojásra és egy kerámia piteformában sütöttem, hogy szép szeletek lehessenek belőle. 

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 78g + 60 g porcukor
  • 150 g lágy vaj
  • 150 g finomliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd
  • 1 ek. rum/pálinka
  • friss gyümölcsök: málna, magozott meggy és szeletekre vágott őszibarack vegyesen 
  • a röszterhez: 300 g meggy, 150 g málna, 100 g cukor, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dl rosé bor, 2 ek. pálinka, 1 kisebb rúd fahéj

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét egy csipet sóval verni kezdjük, ha már habosodik apránként hozzáadunk 78 g porcukrot, így verjük kemény, fényes habbá. A maradék 60 g cukrot habosra keverjük a lágy vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit, belekeverjük a vanília kikapart magjait és a szeszt, majd 3 adagban belekeverjük a tojásfehérje habját, közben rászitáljuk a lisztet. Az óvatosan elkevert masszát egy sütőpapírral bélelt piteformába simítjuk, majd rászórjuk és egy picit belenyomkodjuk a gyümölcsöket. Ezt csinálhatja a kis kukta is :) 

img_20160704_155641.jpg

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40 perc alatt megsütjük. Én a sütési idő felében letakartam egy alufóliával, hogy ne barnuljon meg nagyon a teteje. Szeletelés előtt hagyjuk hűlni kicsit hagyjuk hűlni.

img_8487.JPG

A röszter hozzávalóit lábosba öntjük, majd összeforraljuk, fedő nélkül, eleinte ritkábban, ahogy sűrűsödik egyre gyakrabban kevergetve, kb. negyed óra alatt sűrűre főzzük, a sütemény mellé tálaljuk.

img_8503.JPG

werk :) 

img_8484.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr418866458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab Erzsébet 2017.06.29. 10:30:49

Szuper. Meg fogom sütni. :-)
Amúgy is szép a blogod. Kár hogy nincs időm többet nézegetni.
Az enyém: Bakancs és Fakanál.
Üdv.
süti beállítások módosítása