Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Fagylalt mennyország

Budapesten a székesfehérvári Damniczki cukrászda

2016. július 07. - HZsuzsi84

img_6498_large.jpg

Végy egy nagy múltú cukrász manufaktúrát, haladj a korral, használj minőségi alapanyagokat, légy kreatív és máris adott a recept egy fantasztikus cukrászdához. Én nyáron kb el tudnék élni fagyin, simán képes vagyok fagyot enni ebéd helyett :)  

Persze sok jó fagyizó van már szerencsére, de amikor a nagy múltú olasz fagylalt is vacak porfagyikká silányult (tisztelet a kivételnek), akkor kell ám igazán egyenes háttal állni és nem engedni a minőségből. Nemrég Olaszországban nyaraltunk, és egy isteni velencei mangó sorbet-t leszámítva, mindenhol ugyanazt a porfagyit nyomják. Nem azt mondom, hogy ehetetlen, voltak köztük egész finomak is, de mindenhol ugyanaz a választék, ugyanúgy néznek ki, ugyanolyan az ízük. Nincs különbség fagyizó és fagyizó között. Nyilvánvaló, hoyg a technológia és az alapanyag ugyanaz: gyári por az ízekkel és víz/tej. 

A Damniczki család nem áll be az olcsóbb,egyszerűbb sorba, hanem saját gyümölcsfeldolgozót használva szolgálja ki a legmagasabb minőségi elvárásokat. Eredménye egy 48 féle fagylaltból álló szortiment, aminek nagyjából a fele sorbet, fele tejes alapú fagyi. Csodaszépek, izgalmasak, és mindennek olyan a színe és az íze, amilyen az alapanyag valójában. Semmi színezék, semmi aroma, sőt még habosító adalék sem. Természetes és isteni finom. Nyilván nem olcsó, de nincsenek csodák, ezt már megtanultam. Könyörgöm, inkább 350 Ft egy 7 dkg-s csoda fagyiért, mint 200 egy 4 dkg-os vacakságért. És egy adagot lehet kérni kétféle ízből is, ami a mi esetünkben igen sarkallatos kérdés, mert a gyerekeknek nem szoktunk két gombócot venni, hisz mire megennék, szétolvadna a tölcsérben, tényleg elég nekik egy viszont főleg Marci, kifejezetten kísérletező kedvű, és szeretne többfélét megkóstolni.  Tényleg gyakorlatilag mindig mást kér, akárhányszor fagyizunk. :)

img_9519_1.JPG

Beni inkább marad a vagy csoki, vagy eper vonalon :) Biztos, ami biztos. 

 img_6803_large.jpg

img_6814_large.jpg

Ez egy állandó harc, bárhova megyünk fagyizni, hogy hajlandóak legyenek kétféléből adni az egy gombócot. Technikailag nem egy kivitelezhetetlen dolog, mégis kb. 10 helyből 8-nál beintenek, hogy "nem tudom/nem lehet/nem engedi a főnök". Nevetséges. Nos, Damniczkiéknél meg természetes. És nem csak a gyerekekre gondolva, hanem, mert abszolút megértik azt az igényt, hogy a 48 féléből szeretne akár egy felnőtt is, több félét megkóstolni, és nyilván a mennyiségnek meg van felső határa, amennyit az ember meg tud/akar enni. 

A kóstolásnál persze megpróbáltam minél többet megízlelni, így sok pici adagot ettem. Egyik jobb volt, mint a másik: az abszolút kedvenc a pritaminpaprikás málna, hihetetlen finom, tökéletes egyensúlyban van a paprika és a málna, nem tolakodó, mégis izgalmassá teszi az amúgyis nagyon finom málnasorbet. Fantasztikusak voltak a citrusosak: grapefruit, narancsos sütőtök, mandarinos citrom. Nem mondom, hogy rá fogok szokni, de különleges volt a kapros uborka is. 

A tejesek közül a pisztácia (van egyébként sorbet is belőle) és a kókuszos csoki volt a kedvencem. 

img_9526-001.JPG

Aki nem hiszi, járjon utána: Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra, 1051 Budapest, Hercegprímás u. 17. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr758870366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.07.07. 16:55:25

Tényleg nagyon jó fagyikat készítenek. Viszont az adagok mérete érthetetlenül nagy, ilyen különleges ízekből feleennyi is bőven elég. Sajnos csak hazafelé indulva hallottuk, hogy lehet két ízből is kérni a gombócot.

Bolognában pár éve még sok házi készítésű fagyit találtunk, de érdekes módon a hosszú sor akkor is a tucatfagyik előtt állt.

FF 2016.07.08. 09:47:38

A fagyi semmi. A tortáik is mesterművek!

evodia2010 2016.07.08. 14:02:00

"Semmi színezék, semmi aroma, sőt még habosító adalék sem."
Na ja, erre fogadnék....

jet set 2016.07.08. 15:20:13

Nekem nem jött be. Az eperfagyi gyakorlatilag fagyasztott, turmixolt eper. OK, hogy nincs benne semmi adalékanyag, de ez nem fagyi.

bernivan 2016.07.08. 16:23:13

Azt akarom megkérdezni, hogy a cím miért utal Budapesetre...akkor nem Székesfehérváron van már?

HZsuzsi84 2016.07.08. 16:25:17

@bernivan: De, természetesen a székesfehérvári üzlet is megvan, csak most újonnan nyitottak egyet Budapesten. Bocsi, ha nem volt egyértelmű :)
süti beállítások módosítása