Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

'Graziano olasz kanalas desszertje'

2016. augusztus 28. - HZsuzsi84

krizia.jpg

Még érdemes csapni egy nyárbúcsúztató kerti partit, ritka az, hogy augusztus végén nem romlik el az idő, és ilyen igazán meleg napok vannak még.  Kerti partiban általában nagyobb társaságnak főzünk bográcsban, vagy grillezünk, ezekre az alkalmakra tökéletes választás egy előre elkészíthető, nagy adag kanalas desszert.

Az alábbi receptet Grazianotól, a Krizia olasz származású séfjétől kaptam, amikor náluk vacsoráztam egy kedves barátommal. Graziano az isteni vacsora után leült mellénk és sztorizgatott, Olaszországról, az étteremről, a konkurenciáról, a családjáról, a rendezvényeikről, aminek az lett a vége, hogy kaptam tőle egy jó kis "kanalas desszert" receptet. Gyerekkorában az édesanyja csinált gyakran ilyen piskóta/keksz+tejszínhab kombókat, aminek ez egy kifinomultabb változata, picit hasonlít a tiramisura, de nem az. 

Tejes kávéba áztatott babapiskóta, tejszínhab, édes zabaglione (borhab) és összemorzsolt amaretti keksz alkottják a rétegeket, amit egy éjszakán át a hűtőben kell pihentetni, majd kikanalazva tálalni. A receptnek nem része, de egy kis gyümölcs szerintem jól passzol mellé, málna, őszibarack, ami épp van. 

Hozzávalók (8-10 főre)

  • 6 db friss tojássárgája
  • 6 ek. barnacukor
  • 6 ek. marsala bor (vagy száraz szamorodni)
  • 5 dl habtejszín
  • 3 dl langyos tej 1 csésze kávéval
  • babapiskóta (én kb. 300 g-ot használtam fel, de ez attól is függ mekkora edénybe rétegezzük)
  • 100 g amaretti keksz (én most mandulás cantuccini kekszet használtam, azzal is tökéletes volt)

Egy edényben vizet forralunk, közben a tojás sárgájákat egy fém tálban kikeverjük a cukorral, majd a gyönygyöző víz fölé ültetjük és a gőz fölött habverővel folyamatosan keverve hozzáadjuk a bort és addig verjük, míg egészen világos és könnyű habos nem lesz, akkor levesszük a gőzről és félretesszük hűlni egy picit. Ezzel kész is a zabaglione. 

A tejszínt habbá verjük, a kekszet összemorzsoljuk, majd jöhet az összeállítás: egy nagy szögletes tál aljára sorakoztatjuk a babapiskótákat, meglocsoljuk a tejeskávé felével, majd rákanalazzuk a tejszínhab felét, elkenjük, majd jöhet rá a borhab fele és az összemorzsolt keksz fele. Megismételjük a rétegezést a maardék alapanyagokból, majd egy éjszakára behűtjük. Másnap kanalazva, vagy akár kockára vágva (elég jól megtartja az állagát) tálaljuk, friss gyümölccsel díszítjük. 

img_8603_2.jpg

Aki csak teheti látogasson el Grazianohoz, ehhez hasonló finomságokkal kényezteti a vendégeket nap mint nap. 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9511656418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köksal Baba 2016.08.29. 22:59:58

Külsőre elég bizarr.
Finom?

HZsuzsi84 2016.08.30. 08:19:41

@Köksal Baba: Nem adnék közre olyan receptet, ami nem finom. Szóval igen, nagyon finom. NEm tudom mi a bizarr benne...

Reni Botos 2016.09.06. 14:57:50

Isteni lett a desszert. A bor megszerzése kissé nehéz volt de megérte. Köszi a receptet

HZsuzsi84 2016.09.06. 19:03:31

@Reni Botos: de jó :) örülök nagyon!
süti beállítások módosítása