Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Pulykamellsonka házilag

2. blogszülinap

2016. szeptember 13. - HZsuzsi84

img_8618_photoshop.jpg

Őrület, de tegnap lett 2 éves a RozéKacsa. Több mint 1 millió oldalletöltés, majdnem 5000 követő Facebookon, több mint 1000 Instagramon. Köszi, hogy itt vagytok, hogy olvastok, követtek, kommenteltek, főztök, kérdeztek, lelkesedtek. 

Azért egy receptet is hoztam: bolti felvágottak helyett készítsetek házilag pulykamellből "sonkát". Nem kell hozzá semmi, csak a hús, egy sütőzacskó és némi fűszer. Melegen akár főételnek is remek bármilyen körettel, de én most direkt azzal a céllal csináltam, hogy egészséges, "mindenmentes" felvágott legyen belőle, így hidegen vékonyra szeleteltem és úgy pakoltam szendvicsbe, tortillába. Minimális meló van vele és garantáltan csak az kerül bele, amit mi szeretnénk. 

Hozzávalók:

  • egy darab pulykamellfilé (nekem 75 dkg volt)
  • só, bors, olívaolaj, füstölt pirospaprika, őrölt rozmaring
  • bacon

A pulykamellet alaposan sózzuk, borsozzuk, majd néhány evőkanál olívaolajba elkeverünk 1 ek. füstölt pirospaprikát és egy teáskanál őrölt rozmaringot és alaposan bedörzsöljük a húst vele. Sütőzacskóba tesszük és mellé szórunk egy kanál apróra vágott bacont (vagy ha vékony szeletekkel borítjuk be az is jó megoldás). A sütőzacskót lezárjuk, megszúrkáljuk és 190 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Kibontjuk a sütőzacskót és ha hústűvel megszúrva átlátszó lé folyik belőle, akkor tényleg kész, ha vérres, akkor még picit sütni kell. 

img_8615_large.JPG

A szaftjával együtt egy fedeles edénybe tesszük és kihűtjük. Hűtőben jó pár napig eláll, de vékony szeletekre vágva kis adagokban tökéletesen mélyhűthető és akkor mindig csak annyit kell elővenni, amennyire szükségünk van.

img_8622_photoshop.jpg

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr4111700675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty 2016.09.13. 16:29:12

Mitől sonka a pulyka/csirke/kacsa mell?

majdazténtudom 2016.09.13. 17:02:39

@Mighty: ez itt egy bizonyos típusú felvágott alternatívája szeretne lenni. Annak a típusnak, amit általában a köznyelvben "sonka" néven emlegetünk, még ha nincs is köze egy bizonyos állat egy bizonyos részéhez amit eredetileg sonkának neveztünk. Nem kell a szőrszálhasogatás.

Az már más kérdés, hogy a pulykamell az egyik legundorítóbb dolog, lévén, hogy szinte az összes pulykát annyira túltömik, hogy leginkább amiatt kell antibiotikumokkal teletömni a madarakat, hogy ne legyen "komolyabb" bajuk a földön húzott mellükön lévő gennyes sebektől.

HZsuzsi84 2016.09.13. 17:07:39

@Mighty: Ahogy a szövegben is írtam, pulykamellből "sonka". Nyilván igazából nem sonka, de a köznyelvben a csirkéből/pulykából készült felvágottat csirkemellsonkának/pulykamellsonkának hívják.

HZsuzsi84 2016.09.13. 17:10:30

@majdazténtudom: Nyilván nem mindegy milyen minőségű húst használ az ember, de pont múlt héten beszélgettem a Szent István Egyetem egyik baromfitenyésztői szakértőjével és azt mondta, hogy nagyon szigorúak a szabáyozások, a preventív jelleggel agyongyógyszerezett állatok tartása abszolút tiltott és nem is jellemző, egyszerűen tévhit, hogy ez így lenne. Amíg nincs baj, addig nem kapnak gyógyszert az állatok, ha meg megbetegednek, akkor az a tenyésztőnek sem jó, mert akkor nyilván nem nőnek olyan ütemben , mint egészségesen. Szóval az "ipari baromfi" sincs telegyógyszerezve, és ezt egy minden érdektől mentes szakértő mondta.

desw 2016.09.13. 18:54:51

@HZsuzsi84:

Azt esetleg nem kérdezted / kérdeznéd meg az ismerősödtől, hogy a hormon adása igaz-e? Valami növekedési hormon, hogy főleg a csirke/pulyka melle nőjön, mert ugye az a legértékesebb. Állítólag ezért is híznak sokan, mert ez az emberbe átkerülve is kifejti hatását.

HZsuzsi84 2016.09.13. 19:53:01

@desw: igyekszem utána járni. :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.09.13. 20:45:08

Mi is rendszeresen csinálunk így házilag felvágottat, a kötözködők kedvéért hozzáteszem, hogy disznóból is működik :)

bkkzol 2016.09.14. 03:22:24

Akkor most valaki felfedezte a párolt-sült husokat?

dreamhotep 2016.09.14. 07:04:36

@HZsuzsi84: a tápba és a vizükbe is adagolnak növekedési hormont, antibiotikumot és étvágygerjesztőt.

Dorinda41 2016.09.14. 09:26:38

@dreamhotep: Majd, ha hülyék lennénk! Tudod, te hogy mennyibe kerülnek ezek a szerek, vagy az ezekkel dúsított tápok?? Itt Magyarországon egyszerűen nem éri meg (szerencsére). Nem tudod kigazdálkodni a kapott árból. Ezektől a szerektől kb. egy héttel hamarabb lesz kész a jószág. Az itt nem tétel, de kint pld. Amerikában, ahol nem 3-4000, hanem 30-40000 pulykát nevelnek fel egy farmon egy etapban, ott jelentős az időtényező. Kint a hollandoknál és belgáknál nem is kapsz saját marhát sem, mert azt exportálják, viszont kaptam kint magyar marhát, jóval drágábban, mint itthon, amire a hentes azt mondta, hogy ebben biztos nincs semmi hormon, mert a magyarok szegények hozzá:)

_B_ 2016.09.14. 11:17:55

Nem fogtátok meg a lényeget :)
Ez egy olyan "felvágott", amiben legalább a húson kívül csak fűszerek vannak. És egész húsból készül.
A gyári felvágottba mindent beledarálnak, felütik jó sok szójával, hadd nőjön a férfi csöcse is, a "sonkákat" is tartósítókkal, stabilizátorokkal, ízfokozókal "pácolják". Ennek ellenére az sem áll el pár napnál tovább a hűtőben.
Szóval ez egy jóval olcsóbb és egészségesebb alternatívája a bolti felvágottnak. Én is át fogok állni ilyesmire, mert egyre elkeserítőbb amit a hentespultban kapni kilónként 3-4000 Ft alatt.

2016.09.14. 12:17:46

Ez a cikk így nagyon gáz. Nem kellett volna a sonka szót belekeverni és így megírni. Másképpen: egyetek saját sültet bolti sonakszerű izék helyett. Erről van szó, ezt érteném.
Nagyon-nagyon gáz az egész.
(a mellészórt, rátekert bacon nyilván az sem mindenmentes...)

Azt hittem legalább bepácolod, beinjekciózod sóoldattal, állni hagyod esetleg fűszeres pácban, füstölöd hidegen vagy melegen, azaz sonkát készítesz.
Mondom, ha más címet és célt adtál volna ennek az írásnak, jó lenne, ez így gáz.

2016.09.14. 12:27:02

Bocs, és ha már szurkálod, tedd azt húshőmérővel! Nem a véres lé dönti el, hogy ez a sült elkészült-e, hanem a belső hőmérséklete! Ez nem sütemény, hogy fogpiszkálóval szurkálva ragad-e rá valami. Ez hús. Ami lehet belül még akár finoman véres-nedves is, de ha elérte a hőfokot, kész. Ha megszúrod és semmi nem jön belőle, addig sütöd, akkor már ki is száradt sokszor. Ezt kb. 80-85 celsius fokig érdemes engedni, kivenni, 15 percig pihentetni, megenni.

HZsuzsi84 2016.09.14. 12:53:19

@pizzaszeletvágó: azt hittem egyértelmű a szövegben az idézőjeles "sonka" kifejezés, nyilván nem szó szerint vett sonkárol van szó, egyszerűen a koznyelvi szóhasználatban benne van. Aki kötözködni akar, annak sikerül. És nyugi, nem szurkalom, a sütési idő után kiveszem és pihentetem, de ha vkinek nincs maghomeroje, segíthet ha megszurja, és mivel egy pulykamell nem steak, abból bizony nem jó ha véres lé folyik...

2016.09.14. 13:27:33

nem értünk egyet
bkkzol kommentjével értek egyet: "Akkor most valaki felfedezte a párolt-sült husokat?"
Egyszerűen rossz szövegkörnyezetbe helyezted a poszt témáját.
Ha írtál volna egy ünnepi szaftos pulykamellről (mert ez az) akkor semmi gondom. Akkor még a minden menteshez sem szólok hozzá. A kutyafityuláját.

HZsuzsi84 2016.09.14. 13:30:31

@pizzaszeletvágó: senki nem mondta hogy ezt én fedeztem fel, viszont az emberek nagy része a boltban vesz felvágottat, nem túl elterjedt hogy otthon süssenek húst ahelyett. Erre az ötletre szerettem volna felhívni a figyelmet. Szerencsére a többség megértette

2016.09.14. 13:34:23

már bocs, de nem kötözködtem
kegyed viszont indokolatlanul arrogáns
steaket meg még úgy sem szurkálunk, nem is értem (ez volt a kötözködés, ha már ezzel vádol)
ez egy hatás- és kattintásvadász címadás volt, némi megbocsájtható öntömjénnel a szövegben

2016.09.14. 13:37:17

@HZsuzsi84: lehet azt írni, hogy én vagyok a hülye,m ert nem értem meg, kegyednél jóval magasabb főzési és ételkészítési kultúrával, de a "Pulykamellsonka házilag" cím mögött nem egy zacskós húst vár az ember, és nem azt a nyilvánvaló tényt, hogy nem eszünk bolti sonkát. 15 éve nem ettem. Hallgasson inkább a finom kritikára, de felőlem fel is fuvalkodhat, higgye el, nem érdekel :)

HZsuzsi84 2016.09.14. 19:53:29

@pizzaszeletvágó: nyilván nem szúrkálom a steaket sem, a véres lé kapcsán említettem, steak szeletelésnél abból normális, hogy "véres lé" folyik, a pulykamellnél meg nem. ennyi. Részemről legalábbis.
süti beállítások módosítása