Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Fügés diós pite

karamellizált pitemennyország

2016. október 10. - HZsuzsi84

img_8747_large.JPG

A hűvös idő beköszöntével egyre több időt tölt az ember otthon, jólesik bekapcsolni a sütőt, és már nem egy hideg fagyira vágyunk desszert gyanánt. Ez a fügés diós pite mindent tud, amit egy őszi finomságnak tudnia kell: édes, karamellizálódott, ropogós, ragacsos diós réteg a vékony omlós tészta tetején. Isteni. 

A recept eredetije Stephanie Alexandertől származik, a fügés variáció a saját agyszüleményem, de szerintem nagyon jól áll neki. Természetesen füge nélkül is elkészíthető, akkor még jobban tud karamellizálódni a mézes cukros dió a tetején. 

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 200 g vaj
  • 260 g liszt
  • kb 25 ml hideg víz
  • egy nagy csipet só

a töltelékhez:

  • 120 g vaj
  • 150 g gesztenyeméz (vagy 100 g méz + 50 g juharszirup)
  • 100 ml tejszín (30%-os)
  • 2 ek rum
  • 300 g durvára vágott dió
  • 140 g nádcukor
  • 5 tojássárgája
  • 3 nagy friss füge (de anélkül is elkészíthető) 

A szobahőmérsékletű vajat kis darabokra vágjuk és a liszttel és a sóval könnyen összegyúrjuk, majd a vízzel együtt sima tésztává gyúrjuk (nem kell túldolgozni). Lisztezett felületen kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát, villával megszurkáljuk majd a hűtőbe tesszük fél órára. 

A lehűlt tésztát fedjük be egy darab gyűrt sütőpapírral, majd szárazbabbal (vagy más nehezékkel) kitöltve süssük "vakon" 200 fokon 10 percig, majd a nehezék nélkül további 5 percig.

Közben készítsük el a tölteléket: a mézet (és a juharszirupot) a vajjal, a tejszínnel és a rummal összeolvasztjuk (nem kell, hogy forró legyen, csak éppen vegyüljön el). A durvára vágott diót és a cukrot összekeverjük. A tojássárgákat lazán felverjük és a mézes krémbe keverjük, majd hozzáadjuk a cukros diót is. 

Az elősütött tésztába öntjük a tölteléket, elrendezzük a tetején a vékony cikkekre vágott fügéket és a sütőt 180 fokra mérsékeljük.

img_20161004_182451.jpg

Kb 50 perc alatt sül meg, a töltelék gyakorlatilag karamellizálódik. Ha túlságosan barnulna a teteje, akkor sütés közben érdemes letakarni alufóliával. Legalább langyosra kell hűteni, hogy szépen szeletelhető legyen, ha pedig fsokozni szeretnénk az élvezeteket lágy habbá vert tejszínnel, vagy egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk. 

img_8744_large.JPG

img_8757_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3611772877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása