Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Diós kifli és birsalmás párna

variációk leveles tésztára

2016. november 09. - HZsuzsi84

tantefanny2.jpg

Nyilván egy házi készítésű vajas leveles tésztának nyomába se érhet, de van az a pont, amikor jó szolgálatot tesz egy bolti, előre nyújtott leveles tészta, amiből megfelelő töltelékkel pillanatok alatt varázsolhatunk valami finomságot. Hirtelen betoppanó vendégeknek tökéletes választás. A töltelékek és a formák variációinak száma gyakorlatilag határtalan, én most kétfélét mutatok: egy gyömbéres-almás-birsalmás tölteléket párnácskákba töltve, karamellizált felülettel  és egy diós kiflit. 

tantefanny.jpg

Hozzávalók: 8-8 darabhoz (a töltelékek mennyisége lehet hogy több lesz, de hűtőben elállnak: az almás sokáig, a diós is 1-2 napig)

  • 1 csomag leveles tészta (Tante Fanny) 

a diós töltelékhez:

  • 10 dkg dió enyhén pirítva és darálva
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs lereszelt héja
  • a tetjére: egy marék dió durvára vágva, 1 tojás

a birsalmás töltelékhez 

  • 1 birsalma
  • 2 alma
  • 3 cm-es gyömbér darab
  • 2-3 ek. nádcukor
  • fél citrom leve
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • a tetejére: porcukor 

Diós kiflik: A puha vajat habverővel kikeverjük, majd hozáadjuk a cukrot és a pirított darált diót, alaposan összedolgozzuk, majd ráreszeljük egy narancs héját és végül beleütjük a tojást is, addig verjük, amíg szépen összeáll. 

A tésztát kitekerjük, hosszában félbevágjuk, majd 8 db háromszöget vágunk belőle. A tészta darabokra 1-1 tk diós tölteléket teszünk, majd a szélesebb oldala felől felcsavarjuk és a tetejét lekenjük villával felvert tojással és megszórjuk durvára vágott dióval. 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 

img_8803_large.JPG

Birsalmás párnák: A birsalma elég kemény és igen macerás vele nyersen dolgozni,  így én csak megmosom és elnegyedelem így dobom azonnal citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg, amit oda is teszek a tűzhelyre és puhára főzöm benne. Ha a birsalma negyedek megpuhultak, lehúzzuk a héjukat és kivágjuk a magházat, majd a puha gyümöcshúst egy tiszta lábosba tesszük, hozzátesszük a meghámozott, felkockázott almát, a csipetnyi fahéjat, megcukrozzuk, ráreszeljük a gyömbért és ráfacsarjuk fél citrom levét. Összefőzzük az almákat, majd botmixerrel pürésítjük, majd a tölteléket kihűtjük. 

A párnácskákhoz a leveles tészta felét 8 egyenlő részre vágjuk, az így kapott kis téglalapokra teszünk egy teáskanálnyi almás tölteléket, körben nedves kézzel végigsimítjuk a tésztát, hogy jobban ragadjon, majd félbehajtjuk a szélét körben lenyomkodjuk villával, hogy a töltelék ne folyjon ki. Az így megtöltött kis párnákat meghintjük porcukorral egy kis szűrő segítségével. A vékony cukor réteg a sütés alatt rákaramellizálódik a tészta felületére. 200 fokon 15 perc alatt készül el. Forrón óvatosan, az almás töltelék nagyon éget! :)

img_8802_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9511943643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása