Nyilván egy házi készítésű vajas leveles tésztának nyomába se érhet, de van az a pont, amikor jó szolgálatot tesz egy bolti, előre nyújtott leveles tészta, amiből megfelelő töltelékkel pillanatok alatt varázsolhatunk valami finomságot. Hirtelen betoppanó vendégeknek tökéletes választás. A töltelékek és a formák variációinak száma gyakorlatilag határtalan, én most kétfélét mutatok: egy gyömbéres-almás-birsalmás tölteléket párnácskákba töltve, karamellizált felülettel és egy diós kiflit.
Hozzávalók: 8-8 darabhoz (a töltelékek mennyisége lehet hogy több lesz, de hűtőben elállnak: az almás sokáig, a diós is 1-2 napig)
- 1 csomag leveles tészta (Tante Fanny)
a diós töltelékhez:
- 10 dkg dió enyhén pirítva és darálva
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg nádcukor
- 1 tojás
- 1 narancs lereszelt héja
- a tetjére: egy marék dió durvára vágva, 1 tojás
a birsalmás töltelékhez
- 1 birsalma
- 2 alma
- 3 cm-es gyömbér darab
- 2-3 ek. nádcukor
- fél citrom leve
- 1 csipet őrölt fahéj
- a tetejére: porcukor
Diós kiflik: A puha vajat habverővel kikeverjük, majd hozáadjuk a cukrot és a pirított darált diót, alaposan összedolgozzuk, majd ráreszeljük egy narancs héját és végül beleütjük a tojást is, addig verjük, amíg szépen összeáll.
A tésztát kitekerjük, hosszában félbevágjuk, majd 8 db háromszöget vágunk belőle. A tészta darabokra 1-1 tk diós tölteléket teszünk, majd a szélesebb oldala felől felcsavarjuk és a tetejét lekenjük villával felvert tojással és megszórjuk durvára vágott dióval. 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Birsalmás párnák: A birsalma elég kemény és igen macerás vele nyersen dolgozni, így én csak megmosom és elnegyedelem így dobom azonnal citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg, amit oda is teszek a tűzhelyre és puhára főzöm benne. Ha a birsalma negyedek megpuhultak, lehúzzuk a héjukat és kivágjuk a magházat, majd a puha gyümöcshúst egy tiszta lábosba tesszük, hozzátesszük a meghámozott, felkockázott almát, a csipetnyi fahéjat, megcukrozzuk, ráreszeljük a gyömbért és ráfacsarjuk fél citrom levét. Összefőzzük az almákat, majd botmixerrel pürésítjük, majd a tölteléket kihűtjük.
A párnácskákhoz a leveles tészta felét 8 egyenlő részre vágjuk, az így kapott kis téglalapokra teszünk egy teáskanálnyi almás tölteléket, körben nedves kézzel végigsimítjuk a tésztát, hogy jobban ragadjon, majd félbehajtjuk a szélét körben lenyomkodjuk villával, hogy a töltelék ne folyjon ki. Az így megtöltött kis párnákat meghintjük porcukorral egy kis szűrő segítségével. A vékony cukor réteg a sütés alatt rákaramellizálódik a tészta felületére. 200 fokon 15 perc alatt készül el. Forrón óvatosan, az almás töltelék nagyon éget! :)
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!