Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Narancsos kalácspuding

2017. január 16. - HZsuzsi84

img_9229_large.JPG

A szikkadt kalácsfelhasználás legjobb módja, ha édes vaníliás tojásos tejjel nyakon öntjük és összesütjük, szezonfüggően gyümölcsökkel turbózhatjuk. Egy ráérős reggeli édes befejezésének, vagy egy tartalmas leves utáni második fogásnak is kiváló. Most épp naranccsal és kandírozott narancshéjjal turbóztam, de tavasszal isteni eperrel, akár rebarbarával, vagy ősszel szilvával, fahéjjal pl. Friss gyümölcs helyett/mellett akár sűrű lekvárt is tehetünk bele. 

Másik nagy előnye, hogy akár előző este összeállítható, és akkor reggel, csak be kell tolni a sütőbe és frissen tálalni. 

Hozzávalók:

  • 250 g szikkadt kalács felkockázca
  • 4 dl tej
  • 3 ek. cukor 
  • 1 vaníliarúd 
  • 2 narancs
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • egy marék kandírozott narancshéj
  • egy marék mogyoró
  • a tálláshoz: porcukor
  • kevés vaj 

A tejet a vanília kikapart magjaival, egy csipet sóval és a cukorral összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Közben a tojást a tojássárgákkal villával kicsit felverjük, majd merünk bele a meleg tejből, hogy a hőmérsékleteket kiegyenlítsük és a felforrt tejhez adjuk. Belereszeljük a narancsok héját. Majd az édes tojásos vaníliás tejet ráöntjük a szikkadt kalácskockákra (ha nagyon friss a kalács, akkor teljesen szétáztatja, szóval kifjezetten jó, ha szárazabb a kalács). A narancsokat kifilézzük és felkockázzuk és a kandírozott narancshéjjal együtt a kalácshoz keverjük, egy kivajazott sütőedénybe tesszük, a tetejére szórunk egy marék durvára vágott mogyorót és néhány vaj kockát pottyantunk rá. 180 fokos sütőben 20 perc alattt összesütjük. Langyosra hűtve, porcukorral megszórva tálaljuk. 

werk :) 

kalacs.jpg

img_9225_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

http://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7412130193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.