Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Gluténmentes kenyér

ropogós héj, puha belső

2017. február 03. - HZsuzsi84

img_9256_large.JPG

Milyen egy jó kenyér? A héja ropogós, a belseje puha, levegős és nem szárad ki egy nap alatt. Ilyen tulajdonságokkal rendelkező gluténmentes kenyeret nem könnyű találni, de nekem ez a recept most nagyon bevált. Egyre többen érintettek manapság valamilyen allergiában, vagy csak saját döntésből étkeznek gluténmentesen, és egy puha friss kenyér az nagyon szokott hiányozni a gm étrendből. A recept alapja egy gm lisztkeverék csomagolásán volt, ezt turbóztam fel magokkal. Tökéletes! 

Hozzávalók:

  • 250 g gluténmentes lisztkeverék (Barbara márkájú, kenyérsütéshez való, vagy Schär B bread mix)
  • 340 ml tej (vagy 320 ml víz)
  • 20 g élesztő 
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 50-100 g (nem mértem, csak szórtam) mag vegyesen: lenmag, napraforgmag, pirított hajdina, vagy bármi más

Első lépésként "kovászt" készítünk: 1 dl tejet meglangyosítunk és robotgéppel csomómentesre keverjük a cukorral, az élesztővel és 2evőkanál liszttel. Majd lefedve 15 percig hagyjuk kelni.

Az így elkészült "kovászhoz" adjuk a maradék lisztet, tejet, a sót és a magokat, majd simára keverjük és további 15 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kenyérfélék sütésekor én mindig teszek egy kis vizet a sütőtérbe, az így keletkező gőztől ropogósabb lesz a héja. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük a masszát és egy szitán keresztül meghintjük egy kis liszttel. Egy éles késsel ejtünk raja néhány vágást, hogy szebb legyen sülés után. 40 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Még 3-4 naposan is abszolút élvezhető. img_20171114_113855.jpg

gmkenyer.jpg

img_9259_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr6312179518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2017.02.04. 09:36:01

Biztosan jo es finom, de sajnos ugy nez ki, mint ha peneszes lenne.

HZsuzsi84 2017.02.04. 09:37:41

@martineden: a lenmagokat nézed penésznek??? Biztosíthatlak, hogy nem penészedik meg sütés közben

midnight coder 2017.02.04. 09:53:51

1. Miért eszik valaki gluténmentes kaját, ha amúgy nem érzékeny rá ? Csak mert divatos ?
2. Mi a fenének kell kenyérbe magot szórni ? Előző életedben veréb voltál ?

HZsuzsi84 2017.02.04. 09:56:05

@midnight coder: 1.mert van vmi olyan betegsége, aminek jót tesz a GM táplálkozás, vagy mert egyszerűen egészségesebben akár élni.
2. A magoktol finomabb lesz. Ennyi.

martineden 2017.02.04. 10:11:53

@HZsuzsi84: Persze, hogy nem.Nem azt mondtam, hogy az, hanem , ugy nez ki.Ket kulonbozo fogalom.Sot, irtam, hogy jo es finom biztosan.

Steve Musacci 2017.02.04. 12:13:14

Nem néz ki penészesnek. Ha már bele akarnék kötni, akkor a fotó életlensége miatt lehetne maximum...

midnight coder 2017.02.04. 12:20:09

@HZsuzsi84: Ha nem gluténérzékeny, akkor ugyan nem lesz egészségesebb tőle. Több ezer éve eszik az emberiség glutént anélkül, hogy emiatt az átlagpolgárnak bármi baja lett volna.

véleményM 2017.02.04. 12:31:54

@midnight coder: Igazad lenne, ha az évszázadok alatt nem változott volna meg alapjaiban a búza és más gabona növények genomja (genetikai tartalma). Ez a búza már nem az a búza, amire az emberiség evolúciós úton alkalmazkodott. Gasztroenterológusok véleménye szerint az a glutén ami a mostani lisztekben van, az egyik legagresszívebb allergén ami tápanyagban előfordul. Mivel a betegség bármikor kialakulhat, a fogyasztás mellőzése az egyik legjobb megelőzési módszer!
süti beállítások módosítása