Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Somlói torta

a klasszikus desszert luxus kivitelben

2017. március 07. - HZsuzsi84

img_9400_1.jpg

A tavalyi Segítsütis tortám receptjével még adós vagyok, és mivel két hét és itt az idei licit, ideje pótolnom a mulasztást. Csak a képek láttán annyian kérték el a receptet, hogy eséllyel pályázhat a legnépszerűbb receptem címre. Én nagyon szeretem a somlóit, de csakis az igazit. A bolti piskóta leöntve bolti csokipudinggal, nyomós tejszínhabbal nem somlói, könyörgöm. Na ez a torta minden részletében hozza egy valódi somlói ízét, csak sokkal elegánsabb formába van öntve. Kicsit macerás az elékszítése (nem nehéz, csak hosszú), de esküszöm, hogy minden perc fáradozást megér. Akár a húsvéti asztalra, akár egy szülinapra, simán elég 10-12 embernek, és garantált a siker. 

img_9367_1.jpg

Hozzávalók

a sima piskótához

  • 3 tojás
  • 60 g porcukor (kb 3 ek)
  • 60 g liszt (kb 3 ek)
  • 1 csipet só

a diós piskótához:

  • 3 tojás
  • 60 g porcukor
  • 30 g liszt
  • 30 g darált dió
  • egy csipet só

a kakaós piskótához

  • 3 tojás
  • 60 g porcukor
  • 30 g liszt
  • 30 g holland kakaópor
  • egy csipet só

a cukorsziruphoz

  • 100 g cukor
  • 150 ml víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 cl rum

a vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás sárgája
  • 100 g cukor
  • 30 g keményítő

Az összeállításhoz:

  • 10 dkg mazsola (én apró szemű aranymazsolát használtam, akár be is áztathatjuk langyos vízbe, vagy a cukorszirupba)
  • 10 dkg dió megpirítva (180 fokos sütőben 10 perc alatt) és durvára vágva
  • sárgabaracklekvár (azt nem mértem)
  • tálaláshoz: tejszínhab 

a glazúrhoz (ebből bőven fog maradni, akár lehet felezni is az adagot) 

  • 130 g cukor
  • 115 g víz
  • 1 dl  tejszín
  • 50 g kakaópor
  • 3 lap zselatin 

A rumos csokoládéöntethez:

  • 200 g étcsokoládé
  • 50 g kakaópor
  • 50 g porcukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum

A piskótákat hagyományos módon megsütjük: a tojásfehérjéket egy csipet sóval elekzdjük verni, menet közben mehet bele a cukor fele és úgy verjük kemény habbá. Majd a tojások sárgáját a maradék cukorral habosítjuk, beleszitáljuk a lisztet, majd óvatosan hozzáfprgatjuk a fehérjehabot.  Én 23 cm-es formát használtam hozzá, de akár lehet nagyobba is, így jó magas lett a torta. 

A kakaós és a diós lappal ugyanígy járunk el. 180 fokos sütőben kb 15 percig (tűpróbáig) sütjük őket. 

Közben elkészítjük a krémet: a tojássárgáját a cukorral felverjük, majd beleszitáljuk a a keményítő, a tejet a vaníliával összeforraljuk, majd óvatosan a tojásos cukorhoz keverjük, visszaöntjük a lábosba és  sűrűre főzzük, kihűtük. 

A cukorszirup hozzávalóit a rum kivételével összeforraljuk, majd beleöntjük a rumot, kihűtjük. 

A csokoládéöntethez a vizet, a kakaóport, az apróra tördelt csokoládét és a porcukrot folyamatos keverés mellett összeforraljuk, majd 1-2 perc főzés után lehúzzuk és hozzákeverjük a rumot, ezt is félretesszük hűlni. 

Összeállítás:  

egy tortatálon tortakarikába tesszük a sima piskótalapot, majd gazdagon meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal (de azért ne ázzon szét), megszórjuk a mazsola és a pirított dió felével, majd megcsöpögtetjük egy kis sárgabaracklekvárral. Rákenjük a vaníliakrém felét. Jöhet rá a kakaós lap, azt is meglocsoljuk a cukorsziruppal, majd a maradék dió és mazsola, megint baracklekvár és a vaníliakrém másik fele. A diós lapot meglocsoljuk a cukorszirupal, majd "fejjel lefelé" a tortára tesszük, ezzel zárjuk le. Pár órára hűtőbe tesszük, majd óvatosan levesszük róla a tortakarikát és bevonjuk a csoki glazúrral, ha lecsorog az oldalán, az kifejezetten guszta szerintem, akkor látszódnak a rétegek, de akár teljesen is be lehet vonni vele. 

A szeleteket a rumos csokiszósszal és tejszínhabbal tálaljuk. 

img_9352_1.jpg

 img_9354_1.jpg

 img_9380_1.jpg

img_9400_1.jpg

 img_9416_1.jpg

Fotók: Fördős Péter

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

http://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr258597904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.