Minden családban vannak tipikus “mama receptjei”, és bár nálunk a nagymamám nem egy klasszikus “főzős nagyi”, gyerekkoromban gyakran várt minket ezzel a finomsággal. Nemrég szerettem volna elkérni tőle a receptjét, de sajnos már elég feledékeny és egyszerűen nem is emlékezett rá, hogy csinált valaha ilyet. A szakácskönyveit meg hiába lapozgattam, nem találtam benne a receptet. De én tisztán emlékeztem: hogy a főzött diókrémmel töltött palacsintákat lerakta egy jénaiba, nyakon öntötte egy könnyű vaníliasodóval és a tetején cukros tojáshab figyelt, így volt összesütve. Isteni volt! Máig érzem a számban az ízét. Ezt rekonstruáltam most. A tetejére pavlova szerű tojáshabot sütöttem, kívül roppanós, belül puha.
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintához (kb. 10 db)
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- 1 ek olaj
A töltelékhez:
- 200 ml tej
- 150 g darált dió
- 100 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél vaníliarúd
- 1 ek rum
- ízlés szerint mazsola (én most nem tettem bele)
Az öntethez:
- 200 ml tej
- fél vaníliarúd
- 2 tojássárgája
- 1 ek porcukor
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 50 g porcukor
- 1 púpos tk keményítő
- 1 tk ecet
A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük és klasszikus módon, enyhén olajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat. (Lehet fele-fele arányban szódával és tejjel dolgozni, akkor vékonyabbak lesznek az elkészült palacsinták, de ennek az ételnek jól áll a kicsit vastagabb, csak tejjel készülő palacsinta.)
A töltelékhez a tejet a cukorral, a rummal és a vanília kikapart magjaival felforraljuk, beleszórjuk a darált diót, pár percig kevergetve főzzük, majd belereszeljük a citromot és félretesszük hűlni.
6-8 palacsintát megkenünk a diókrémmel, feltekerjük és a tekercseket 2 vagy 3 darabba vágjuk, attól függően milyen magas a sütőedény fala, amiben sütni fogjuk.
Az öntethez a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáöntjük a meleg (de nem forró) tejet, és gőz fölött kissé besűrítjük.
Egy kivajazott sütőformába állítjuk a kis tekercseket, és nyakon öntjük a vaníliás tojásos tejjel. 150 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10 percig elősütjük. Közben elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Ha már szép fényes és kemény a hab, akkor mehet bele a keményítő és az ecet is. Szinte vágható kemény habot kell kapjunk. Kivesszük a sütőből a sodós palacsintát, habzsákból a tetejére nyomjuk a tojásfehérjehabot (vagy csak rusztikusan elkenjük rajta) és visszatoljuk a sütőbe 15-20 percre.
Akkor van kész, ha halványan megbarnul és megszilárdul a teteje. Langyosan tálaljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!