Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Szentgyörgyi rakott palacsinta

ahogy a nagymamám csinálta

2017. május 05. - HZsuzsi84

palacsinta_3.JPG

Minden családban vannak tipikus “mama receptjei”, és bár nálunk a nagymamám nem egy klasszikus “főzős nagyi”, gyerekkoromban gyakran várt minket ezzel a finomsággal. Nemrég szerettem volna elkérni tőle a receptjét, de sajnos már elég feledékeny és egyszerűen nem is emlékezett rá, hogy csinált valaha ilyet. A szakácskönyveit meg hiába lapozgattam, nem találtam benne a receptet. De én tisztán emlékeztem: hogy a főzött diókrémmel töltött palacsintákat lerakta egy jénaiba, nyakon öntötte egy könnyű vaníliasodóval és a tetején cukros tojáshab figyelt, így volt összesütve. Isteni volt! Máig érzem a számban az ízét. Ezt rekonstruáltam most. A tetejére pavlova szerű tojáshabot sütöttem, kívül roppanós, belül puha.

Hozzávalók 4 személyre:

A palacsintához (kb. 10 db)

 

  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj

A töltelékhez:

  • 200 ml tej
  • 150 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd
  • 1 ek rum
  • ízlés szerint mazsola (én most nem tettem bele) 

Az öntethez:

  • 200 ml tej
  • fél vaníliarúd
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek porcukor

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 50 g porcukor
  • 1 púpos tk keményítő
  • 1 tk ecet

A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük és klasszikus módon, enyhén olajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat.  (Lehet fele-fele arányban szódával és tejjel dolgozni, akkor vékonyabbak lesznek az elkészült palacsinták, de ennek az ételnek jól áll a kicsit vastagabb, csak tejjel készülő palacsinta.)

A töltelékhez a tejet a cukorral, a rummal és a vanília kikapart magjaival felforraljuk, beleszórjuk a darált diót, pár percig kevergetve főzzük, majd belereszeljük a citromot és félretesszük hűlni.

6-8 palacsintát megkenünk a diókrémmel, feltekerjük és a tekercseket 2 vagy 3 darabba vágjuk, attól függően milyen magas a sütőedény fala, amiben sütni fogjuk.

Az öntethez a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáöntjük a meleg (de nem forró) tejet, és gőz fölött kissé besűrítjük.

Egy kivajazott sütőformába állítjuk a kis tekercseket, és nyakon öntjük a vaníliás tojásos tejjel. 150 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10 percig elősütjük. Közben elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Ha már szép fényes és kemény a hab, akkor mehet bele a keményítő és az ecet is. Szinte vágható kemény habot kell kapjunk. Kivesszük a sütőből a sodós palacsintát, habzsákból a tetejére nyomjuk a tojásfehérjehabot (vagy csak rusztikusan elkenjük rajta) és visszatoljuk a sütőbe 15-20 percre.

palacsinta_1.JPG

Akkor van kész, ha halványan megbarnul és megszilárdul a teteje. Langyosan tálaljuk.

palacsinta_2.JPG

palacsinta_5.JPG

palacsinta_4.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

http://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr5012482775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Burgermeister 2017.05.05. 21:58:20

durvan kinéző kajaorgia...jöhet..:) maj' a'zassony kikeveri..:)

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://elmenypark.net 2017.05.06. 11:16:22

Jaaa, akkor ez nem a "dobjunk lisztet, tojást és sót a turmixgépbe és már kész is" palacsintarecept?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.06. 14:24:41

Szuper!
Ha nem bánod, valami hasonlót én is sütök. Hivatkozni fogok rád a posztban :)

HZsuzsi84 2017.05.06. 18:55:11

@István Zsolt: de, pont így kezdődik :) csak utána még van pár lépés :)