Az idei Segítsütis felajánlásom volt ez a habkönnyű cappucino torta. Végre megörtént az átadás, így ahogy ígértem jön a recept is.
A kakaós-diós picit kávés piskótalapok közt, egy kávés fehércsokis mascarponés hab figyel, ami nem túl édes, nem túl kávés, viszont könnyű, légies. Pont, mint egy cappucino. Isteni. :)
Hozzávalók: 23 cm-es tortához
a piskótához:
- 6 tojás
- 150 g cukor
- 1 ek instant kávé
- 60 g darált dió
- 60 g liszt vagy rizsliszt (ha gluténmentesen szeretnénk)
- 30 g kakaópor
- 1 csipet só
a krémhez:
- 120 ml lefőzött fekete kávé kihűtve
- 100 g fehércsoki
- 250 g mascarpone (szobahőmérsékleten)
- 1 rúd vanília
- 200 ml habtejszín + 2 ek mascarpone
- 3 tk porcukor
- a tetejére: kakaópor és őrölt fahéj
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral és az instant kávéval "fehéredésig" keverjük. (Akkor jó, ha a kávé beleolvad, a cukor és a tojás meg felhabosodik.)
Ezután jöhetnek hozzá a szárazanyagok: a darált dió, a liszt és a kakaópor, majd két részletben belekeverjük a tojásfehérje habját is. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tortaformába öntjük a masszát és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Míg a piskóta sül és hűl, elékszítjük a krémet. A fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk. A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük 100 ml kávéval, majd az olvasztott fehércsokit is hozzácsurgatjuk. Ez már így is isteni finom, de a habbá vert tejszíntől lesz még légiesebb. Ehhez a tejszínt a robotgép alacsony fokozatán verni kezdjük, majd ha már kezd habosodni mehet bele a porcukor és a vége felé a 2 kanál mascarpone, ezzel szép keményre tudjuk verni.
A tejszínhab felét a kávés-fehércsokis mascarponéhoz forgatjuk, a másik fele majd a torta tetejére jön.
A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk. Az alsó piskótát tortakarikába rakjuk, meglocsoljuk a maradék kávé felével, erre jön a kávés krém fele, majd a középső piskóta, amit szintén meglocsolunk a maradék kávéval. A kávés krém másik fele után már csak lezárjuk a harmadik piskótával és a tetején eloszlatjuk a maradék tejszínhabot. A kanál hátával kis hullámokat képzünk rajta.
Pár órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt a tetejét meghintjük kakaóporral és fahéjjal.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!