Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Cappucino torta

a Segítsütis tortám receptje

2017. május 16. - HZsuzsi84

img_9502_large_2.JPG

Az idei Segítsütis felajánlásom volt ez a habkönnyű cappucino torta. Végre megörtént az átadás, így ahogy ígértem jön a recept is. 

A kakaós-diós picit kávés piskótalapok közt, egy kávés fehércsokis mascarponés hab figyel, ami nem túl édes, nem túl kávés, viszont könnyű, légies. Pont, mint egy cappucino. Isteni. :) 

Hozzávalók: 23 cm-es tortához

a piskótához:

  • 6 tojás
  • 150 g cukor
  • 1 ek instant kávé
  • 60 g darált dió
  • 60 g liszt vagy rizsliszt (ha gluténmentesen szeretnénk)
  • 30 g kakaópor
  • 1 csipet só

a krémhez:

  • 120 ml lefőzött fekete kávé kihűtve
  • 100 g fehércsoki
  • 250 g mascarpone (szobahőmérsékleten)
  • 1 rúd vanília
  • 200 ml habtejszín + 2 ek mascarpone
  • 3 tk porcukor
  • a tetejére: kakaópor és őrölt fahéj 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral és az instant kávéval "fehéredésig" keverjük. (Akkor jó, ha a kávé beleolvad, a cukor és a tojás meg felhabosodik.)

Ezután jöhetnek hozzá a szárazanyagok: a darált dió, a liszt és a kakaópor, majd két részletben belekeverjük a tojásfehérje habját is. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tortaformába öntjük a masszát és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Míg a piskóta sül és hűl, elékszítjük a krémet. A fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk. A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük 100 ml kávéval, majd az olvasztott fehércsokit is hozzácsurgatjuk. Ez már így is isteni finom, de a habbá vert tejszíntől lesz még légiesebb. Ehhez a tejszínt a robotgép alacsony fokozatán verni kezdjük, majd ha már kezd habosodni mehet bele a porcukor és a vége felé a 2 kanál mascarpone, ezzel szép keményre tudjuk verni. 

A tejszínhab felét a kávés-fehércsokis mascarponéhoz forgatjuk, a másik fele majd a torta tetejére jön. 

A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk. Az alsó piskótát tortakarikába rakjuk, meglocsoljuk a maradék kávé felével, erre jön a kávés krém fele, majd a középső piskóta, amit szintén meglocsolunk a maradék kávéval. A kávés krém másik fele után már csak lezárjuk a harmadik piskótával és a tetején eloszlatjuk a maradék tejszínhabot. A kanál hátával kis hullámokat képzünk rajta.

Pár órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt a tetejét meghintjük kakaóporral és fahéjjal. 

img_9493_large.JPG

img_9494_large.JPG

img_9502_large_2.JPG

img_9500_large_2.JPG

img_9512_large_2.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7312508219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuts 2017.05.17. 16:09:13

Kedves Rozkacsa!

Köszönöm a receptet, már vártam.
udv. :)
süti beállítások módosítása