Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Panzanella

gombával, paradicsommal, buggyantott tojással

2017. szeptember 20. - HZsuzsi84

 

img_0276_large.JPG

Nagyon nem szeretek ételt kidobni, de hazudnék, ha azt mondanám sosem fordul elő, hogy a hűtőben hátracsúszik valami, ami csak akkor tűnik föl, amikor már majdnem előremászik magától :)

A minap egy olívás kenyér jutott majdnem az ebek harmincadjára a szekrényben, amiért igen kár lett volna, szóval gyorsan összedobtam belőle egy panzanellát, azaz olasz kenyérsalátát, amihez épp a szikkadt kenyér a legjobb, felturbózva a többi maradékkal, amit a hűtőben találtam: némi gomba, paradicsom,  fűszerek és a tetejére egy buggyantott tojás. Gomba-tojás-kenyér kicsit másképp, egy már kicsit őszies hangulatú salátában. 

Hozzávalók 2 személyre:

  • szikkadt olívás kenyér
  • 2 paradicsom
  • 2 marék barna csiperke gomba 
  • 2 tojás
  • só, bors, olívaolaj 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zahtar fűszerkeverék
  • friss petrezselyem 

A kenyeret közepes kockákra vágjuk, vagy csak rusztikusan tépkedjük, majd forró serpenyőben rázogatva, olívaolajon ropogósra sütjük, majd félretesszük. A gombát nagyobb darabokra vágjuk és az újra felforrósított serpenyőben lepirítjuk, ráreszeljük a fokhagymát, megszórjuk a zahtar fűszerkeverékkel, majd a kenyérhez szórjuk. A paradicsomokat  felkockázzuk, kicsit megnyomkodjuk, hogy a levét kiadja, majd alaposan összeforgatjuk a kenyérrel és a gombával. Locsolunk még rá egy kevés jóféle olívaolajat, majd frissen őrölt borssal és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

A tetejére a buggyantott tojást csak a tálalás előtt készítjük el, a tojást egy kis edénybe ütjük, majd egy kis lábosban vizet forralunk, ha felforrt visszavesszük a tűzhelyet és az éppen gyöngyöző vízbe egy kanál nyelével örvényt képzünk, majd a közepére csúsztatjuk a tojást. Éppen 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük a forró fürdőből és lecsöögtetjük. A saláta tetjére ültetjük, megmetszük egy késsel, hogy kicsorduljon a még folyós sárgája és gyorsan megesszük! : ) 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9012878814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása