Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Babapiskóta házilag

méghozzá gluténmentesen

2017. november 06. - HZsuzsi84

 

img_0286_large.JPG

Elővenni egy csomag babapiskótát és pikk-pakk összedobni egy tiramisut, vagy bármilyen pohárdesszertet, praktikus megoldás. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni ezeket, akkor két verzió van, vagy megvesszük a méregdrága gluténmentes babapiskótát, vagy megcsináljuk házilag. Én az utóbbira szavazok. Nem ördöngösség és a költsége töredéke a bolti változaténak. Nem utolsó sorban, mint minden házi készítésű dolognál: tudjuk, hogy mi került bele (ez a sima lisztes változatra is igaz, természetesen!). 

Cuki kis csomagokban remek gasztroajándék lehet belőle. Közeledik a karácsony, gyűjtsétek az ötleteket! :) 

img_0295_large.JPG

Hozzávalók 35-40 darabhoz:

  • 3 tojás
  • 100 g porcukor
  • 100 g rizsliszt (vagy finomliszt, ha nem akarjuk, hogy gluténmentes legyen)
  • 2 ek keményítő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor (a szóráshoz)

Ahogy a piskótánál szoktuk, a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elkezdjük habbá verni egy csipet sóval. Amikor már kezd habosodni, teszünk bele 1-2 evőkanál porcukrot, így verjük fényes, kemény habbá.

A tojássárgáját és a maradék porcukrot fehéredésig verjük, belekeverjük a vaníliát, majd beleszitáljuk a keményítővel elkevert lisztet is. Óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjehabbal és a masszát sima csöves habzsákba töltjük. Egy sütőpapírral borított tepsire nyomjuk a masszát babapiskótákat formázva, egymás között néhány centis helyet hagyva. A megformázott babapiskóták tetejére szórunk egy kevés cukrot, majd 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe toljuk. Így sütjük 5 percig, majd 150 fokra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét és további 5 perc alatt készre sütjük. A sütőt levesszük 100 fokosra és még bent hagyjuk 15 percig a babapiskótákat száradni. Ha túlságosan barnulnának, kivesszük őket. Rácson hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig jól záródó fémdobozban tároljuk. 

img_0293_large.JPG

img_0292_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr4613193714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása