Elővenni egy csomag babapiskótát és pikk-pakk összedobni egy tiramisut, vagy bármilyen pohárdesszertet, praktikus megoldás. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni ezeket, akkor két verzió van, vagy megvesszük a méregdrága gluténmentes babapiskótát, vagy megcsináljuk házilag. Én az utóbbira szavazok. Nem ördöngösség és a költsége töredéke a bolti változaténak. Nem utolsó sorban, mint minden házi készítésű dolognál: tudjuk, hogy mi került bele (ez a sima lisztes változatra is igaz, természetesen!).
Cuki kis csomagokban remek gasztroajándék lehet belőle. Közeledik a karácsony, gyűjtsétek az ötleteket! :)
Hozzávalók 35-40 darabhoz:
- 3 tojás
- 100 g porcukor
- 100 g rizsliszt (vagy finomliszt, ha nem akarjuk, hogy gluténmentes legyen)
- 2 ek keményítő
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 ek cukor (a szóráshoz)
Ahogy a piskótánál szoktuk, a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elkezdjük habbá verni egy csipet sóval. Amikor már kezd habosodni, teszünk bele 1-2 evőkanál porcukrot, így verjük fényes, kemény habbá.
A tojássárgáját és a maradék porcukrot fehéredésig verjük, belekeverjük a vaníliát, majd beleszitáljuk a keményítővel elkevert lisztet is. Óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjehabbal és a masszát sima csöves habzsákba töltjük. Egy sütőpapírral borított tepsire nyomjuk a masszát babapiskótákat formázva, egymás között néhány centis helyet hagyva. A megformázott babapiskóták tetejére szórunk egy kevés cukrot, majd 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe toljuk. Így sütjük 5 percig, majd 150 fokra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét és további 5 perc alatt készre sütjük. A sütőt levesszük 100 fokosra és még bent hagyjuk 15 percig a babapiskótákat száradni. Ha túlságosan barnulnának, kivesszük őket. Rácson hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig jól záródó fémdobozban tároljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!