Bár gnocchiból kapható bolti félkész verzió is, de mivel tényleg nem ördöngősség elkészíteni, nagyon ajánlom a házi verziót, ami amellett, hogy sokkal finomabb lesz, nagyságrendekkel olcsóbb is. Ugyanis egy filléres kajáról beszélünk. (A 2 adag bekerülési költsége mindenestül (szósszal, feltéttel) kb. 400 Ft. Ennyiből a boltig jut el az ember kb. :))
Semmi extra hozzávalót nem igényel a dolog: krumpli, tojás, liszt, só és kész. De attól még, mert valami egyszerű, nem jelenti, azt, hogy unalmas. Valójában egy krumplinudliról beszélünk, amit nem menőzésből hívunk gnocchinak, hisz míg mi magyarok a krumplinudlit főleg édesen fogyasztjuk, addig az olaszok gnocchija egy pastához hasonló sós főétel.
A feltétek, úgy ahogy a tésztáknál is, a végtelenségig variálhatóak, én most egy expressz sajtszószos-kolbászmorzsás verziót csináltam. Kifejezetten télies, laktató kaja, diétásnak nem mondanám. Utána mondjuk fussatok egy kört a szigeten, és nem lesz gond! :)
Hozzávalók 2 személyre
A gnocchihoz:
- 250 g főtt krumpli
- 1 tojássárgája
- 3 ek liszt
- só, bors, szerecsendió (opcionális)
A sajtmártáshoz:
- 100 ml tejszín
- 1 kupak fehérbor
- 100 g cheddar vagy gouda sajt
- só, bors
A táláshoz:
- pár karika kolbász
- 1 ek vaj
- reszelt parmezán
A krumplit héjastul megfőzzük (sós vízben, vagy mikróban, akkor nem szív magába vizet és még jobb lesz a gnocchi állaga). Majd meghámozzuk és egy krumplinyomóval áttörjük, vagy egy reszelőn lereszeljük. Egy deszkán szétterítve hagyjuk picit hűlni, majd megsózzuk, borsozzuk, esetleg reszelünk rá kevés szerecsendiót és eloszlatjuk rajta a tojássárgáját, majd rászórjuk a lisztet. A krumpli nedvességtartalmától is függ a szükséges liszt mennyisége, fokozatosan lisztezzük, hogy egy kellemesen lágy, de formázható tésztát kapjunk. Néhány mozdulattal összeállítjuk a tésztát, túldolgozni nem szabad, mert akkor gumis lesz.
A krumplis tésztából lisztezett felületen hurkát sodrunk, amit egy éles késsel 2 cm-es darabokra vágunk, majd egy villa segítségével alakítjuk ki rajtuk a klasszikus csíkos fazont. Belisztezzük a megformázott gnocchikat, hogy ne ragadjanak össze és félretesszük, míg elkészítjük a feltéteket.
A sajtszószhoz összeforraljuk a tejszínt és a bort, majd belereszeljük a sajtot és simára keverjük.
Egy serpenyőben egy csepp olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd kiszedjük, ha kihűlt aprítógépben morzsás állagúra zúzzuk. A visszamaradt kolbászzsírba meg dobunk egy darabka vajat.
A gnocchikat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, nem mozdulunk mellőle, mert pillanatok alatt elkészül, ha feljöttek a víz tetejére még fél percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiszedjük őket és a forró kolbászzsíros-vajas serpenyőbe dobjuk. Kicsit rázogatva, egyszer óvatosan átforgatva, lepirítjuk a gnocchikat.
Tálalásnál szedünk a sajtszószból egy tányér aljára, rápakoljuk a lepirított gnocchit és megszórjuk a pirított kolbászmorzsával és a reszelt parmezánnal.
Természetesen akár össze is lehetne keverni a sajtmártással, ízlés kérdése, én szeretem a lepirult gnocchi látványát és ízét is, szóval így tálalom és csak evés közben keverem össze.
November 24-26. között lesz a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hagyományos, karácsonyi tartós élelmiszer gyűjtő kampánya. A három nap alatt az Élelmiszerbank önkéntesei gyűjtik az adományokat, amik tartós élelmiszerek lehetnek: tartós tej, cukor, só, liszt, száraz tészta, konzervek, bébiétel stb.
Idén 10. alkalommal csatlakozik a Tesco a kampányhoz, melynek célja, hogy az ünnepek előtt és alatt a nélkülöző családokat segítsék. A Tesco, a kiskereskedelmi láncok közül egyedül, idén is kiegészíti a vásárlói adományokat, azok értékének 20 százalékával, amivel az Élelmiszerbank működését támogatja.
A vásárlók 161 Tesco áruházban adhatják le az adományokat: a boltban általuk megvásárolt bármilyen tartós (nem romlandó!) élelmiszert, legyen az csak egy tasak sütőpor, vagy egy csomag tészta, egy karton tartós tej, vagy épp egy zsák liszt.
Segítsétek ti is a kezdeményezést, ha tehetitek, sok kicsi sokra megy alapon, tényleg a legkisebb adomány is számít!!!
És ahogy láthattátok, attól még mert olcsó alapélelmiszereket használtam fel, egyáltalán nem kell unalmas fogásokat enni!
És ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!