Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Sajtszószos gnocchi kolbászmorzsával

2017. november 21. - HZsuzsi84

img_0308_large.JPG

Bár gnocchiból kapható bolti félkész verzió is, de mivel tényleg nem ördöngősség elkészíteni, nagyon ajánlom a házi verziót, ami amellett, hogy sokkal finomabb lesz, nagyságrendekkel olcsóbb is. Ugyanis egy filléres kajáról beszélünk. (A 2 adag bekerülési költsége mindenestül (szósszal, feltéttel) kb. 400 Ft. Ennyiből a boltig jut el az ember kb. :))

Semmi extra hozzávalót nem igényel a dolog: krumpli, tojás, liszt, só és kész. De attól még, mert valami egyszerű, nem jelenti, azt, hogy unalmas. Valójában egy krumplinudliról beszélünk, amit nem menőzésből hívunk gnocchinak, hisz míg mi magyarok a krumplinudlit főleg édesen fogyasztjuk, addig az olaszok gnocchija egy pastához hasonló sós főétel. 

A feltétek, úgy ahogy a tésztáknál is, a végtelenségig variálhatóak, én most egy expressz sajtszószos-kolbászmorzsás verziót csináltam. Kifejezetten télies, laktató kaja, diétásnak nem mondanám. Utána mondjuk fussatok egy kört a szigeten, és nem lesz gond! :) 

Hozzávalók 2 személyre

A gnocchihoz:

  • 250 g főtt krumpli
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek liszt
  • só, bors, szerecsendió (opcionális)

A sajtmártáshoz:

  • 100 ml tejszín
  • 1 kupak fehérbor
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt
  • só, bors

A táláshoz:

  • pár karika kolbász
  • 1 ek vaj
  • reszelt parmezán 

A krumplit héjastul megfőzzük (sós vízben, vagy mikróban, akkor nem szív magába vizet és még jobb lesz a gnocchi állaga). Majd meghámozzuk és egy krumplinyomóval áttörjük, vagy egy reszelőn lereszeljük. Egy deszkán szétterítve hagyjuk picit hűlni, majd megsózzuk, borsozzuk, esetleg reszelünk rá kevés szerecsendiót és eloszlatjuk rajta a tojássárgáját, majd rászórjuk a lisztet. A krumpli nedvességtartalmától is függ a szükséges liszt mennyisége, fokozatosan lisztezzük, hogy egy kellemesen lágy, de formázható tésztát kapjunk. Néhány mozdulattal összeállítjuk a tésztát, túldolgozni nem szabad, mert akkor gumis lesz. 

A krumplis tésztából  lisztezett felületen hurkát sodrunk, amit egy éles késsel 2 cm-es darabokra vágunk, majd egy villa segítségével alakítjuk ki rajtuk a klasszikus csíkos fazont. Belisztezzük a megformázott gnocchikat, hogy ne ragadjanak össze és félretesszük, míg elkészítjük a feltéteket. 

img_0302_large.JPG

A sajtszószhoz összeforraljuk a tejszínt és a bort, majd belereszeljük a sajtot és simára keverjük. 

Egy serpenyőben egy csepp olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd kiszedjük, ha kihűlt aprítógépben morzsás állagúra zúzzuk. A visszamaradt kolbászzsírba meg dobunk egy darabka vajat. 

img_0304_large.JPG

A gnocchikat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, nem mozdulunk mellőle, mert pillanatok alatt elkészül, ha feljöttek a víz tetejére még fél percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiszedjük őket és a forró kolbászzsíros-vajas serpenyőbe dobjuk. Kicsit rázogatva, egyszer óvatosan átforgatva, lepirítjuk a gnocchikat. 

Tálalásnál szedünk a sajtszószból egy tányér aljára, rápakoljuk a lepirított gnocchit és megszórjuk a pirított kolbászmorzsával és a reszelt parmezánnal.

img_0307_large.JPG

Természetesen akár össze is lehetne keverni a sajtmártással, ízlés kérdése, én szeretem a lepirult gnocchi látványát és ízét is, szóval így tálalom és csak evés közben keverem össze. 

img_0310_large.JPG

November 24-26. között lesz a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hagyományos, karácsonyi tartós élelmiszer gyűjtő kampánya. A három nap alatt az Élelmiszerbank önkéntesei gyűjtik az adományokat, amik tartós élelmiszerek lehetnek: tartós tej, cukor, só, liszt, száraz tészta, konzervek, bébiétel stb. 

Idén 10. alkalommal csatlakozik a Tesco a kampányhoz, melynek célja, hogy az ünnepek előtt és alatt a nélkülöző családokat segítsék. A Tesco, a kiskereskedelmi láncok közül egyedül, idén is kiegészíti a vásárlói adományokat, azok értékének 20 százalékával, amivel az Élelmiszerbank működését támogatja. 

A vásárlók 161 Tesco áruházban adhatják le az adományokat: a boltban általuk megvásárolt bármilyen tartós (nem romlandó!) élelmiszert, legyen az csak egy tasak sütőpor, vagy egy csomag tészta, egy karton tartós tej, vagy épp egy zsák liszt. 

Segítsétek ti is a kezdeményezést, ha tehetitek, sok kicsi sokra megy alapon, tényleg a legkisebb adomány is számít!!! 

És ahogy láthattátok, attól még mert olcsó alapélelmiszereket használtam fel, egyáltalán nem kell unalmas fogásokat enni! 

img_0305_large.JPG

És ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7813322107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olang 2017.11.23. 23:27:46

Ez tényleg jó. Meg is csinálom holnap. Köszi.

truckmech 2017.11.24. 08:26:00

Ezt mifelénk dödöllének hívják! Nagyjából ugyanez... De nagyon szuper kaja

Formaggio 2017.11.24. 10:46:15

Benke Laci bácsi reloaded.
süti beállítások módosítása