Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Mandulás narancsos cantuccini vagy biscotti

azaz az olaszok kétszersült keksze

2017. december 14. - HZsuzsi84

 

img_0351_large.JPG

Talán már megszokhattátok, hogy karácsony környékén állandóan visszatérő témám az ehető ajándékok ötletei. Annyival fantáziadúsabb és kreatívabb, mint egy doboz bolti csoki! 

Az olaszok kétszersült keksze a cantuccini, avagy biscotti (tényleg mi a különbség?) azért zseniális megoldás, mert gyakorlatilag nem tud kiszáradni, mert ez eleve száraz, így jó előre meg lehet csinálni, semmit nem vesz le az értékéből. Klasszikusan édes borba mártogatva fogyasztják, de a forró kávéval vagy teával sem lőhettek mellé. Apróra tördelve meg tökéletes ropogós textúrát ad egy pohárkrémnek, vagy más desszertnek. Nagyon ajánlom! 

Az elkészítése se nem bonyolult, se nem különösen hosszadalmas, szóval nem szól ellene semmi! 

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 2 tojás
  • 150 g nádcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 mk narancsvirágvíz 
  • 1 mk mandulakivonat
  • 1 nagy kezeletlen héjú narancs lereszelt héja
  • 230 g liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 150 g egész mandula

A tojást a cukorral, a vanília- és mandulakivonattal és a narancsvirágvízzel habosra verjük, belereszeljük a narancs héját, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Hozzákeverjük a mandulát. Kicsit ragcsosnak tűnő lágy masszát kell kapjunk. A tésztát sütőpapírral borított tepsin lisztes kézzel megformázzuk: két lapos bagett formát kell elképzelni, amit az első sütés után felszeletelünk, majd a szeleteket visszafektetve a tepsire, tovább sütjük. 

170 fokra előmelegített sütőben első körben 25-30 percig sütjük, majd kivesszük, pár perc hűlés után átlósan 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a szeleteket visszafektetjük a tepsire és további 10 percig sütjük őket. A végeredmény ropogós, száraz, illatos keksz, ami nem morzsálódik, mégsem törik ki a fogunk, ha beleharapunk. De a folyadékba mártogatás az igazi! 

Celofánzacskóba, vagy dobozokba csomagolva csodaszép gasztroajándék lehet belőle! 

img_0352_large.JPG

img_0336_large.JPG

img_0348_large.JPG

img_0343_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9513498713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása