Fotó: Puskás Nóri
Nem csak karácsonykor és nem csak ajándékba. Egy kis narancsdzsemes pirítóstól mosolygósan indul a legkomorabb téli reggel is. A boltokban általában agyoncukrozott, mégis keserű narancslekvárokat lehet kapni. Ez a verzió nem brutál édes, mégsem keserű, mert a narancsok fehér héja egyáltalán nem kerül bele. A Campari meg kicsit megbolondítja. Campari-narancs fanoknak kötelező. De persze az alkohol nélkül is elkészíthető!
- 1 kg megpucolt, filézett narancshús (a fele akár lehet vérnarancs, akkor még szebb)
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 1 narancs héja (lehetőleg kezeletlen héjú!)
- 250 ml frissen préselt vérnarancslé (100%)
- 1 lime vagy citrom leve
- 7 g pektin
- 50 ml Campari (vagy ha ezt kihagyná valaki, akkor ennyivel több vérnarancslé)
- néhány szem szegfűszeg
1 narancs héját zödséghámozóval levágjuk és vékony csíkokra vágjuk. A többi narancs héját egy éles késsel vastagon levágjuk, fontos, hogy a fehér részt is eltávolítsuk, mert az megkeseríti a lekvárt. Ezt a héjat nem használjuk a lekvárhoz. A héjától megszabadított narancsokat (összesen 1 kg) negyedeljük és a belső membránt is kivágjuk. A narancshúst felkockázzuk, a kicsorgó levét felfogjuk és azzal együtt egy lábosba öntjük. Mehet hozzá a vékony csíkokra vágott naracshéj, a fűszerek, a citrom vagy lime leve, a narancslé és felforraljuk. Pár perc főzés után hozzáadjuk a pektinnel elkevert cukrot és újra felforraljuk. 5 perc főzés után hozzáadjuk a Camparit, az már ízlés dolga, hogy az alkoholt kiforraljuk-e belőle, vagy sem, Az elkészült lekvárt csírátlanított üvegekbe töltjük, majd néhny percre fejre állítjuk őket. Így sötét, hűvös helyen oskáig eláll.
Csinos üvegekbe töltve, felcímkézve, masnival díszítve remek gasztroajándék válik belőle.
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj!