Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Tejcsokitorta

2018. április 09. - HZsuzsi84

img_0886_large.JPG

Beni 5 éves lett a múlt héten, azóta 5 tortát csináltam neki (itthonra, zsúrra, oviba, család egyik fele, család másik fele). Az 5 torta 4 féle volt (csak egy ismétlődést hagyott benne, azt is nagy kegyesen). Az első kívánsága: csoki, eper, drazsé. Ennek a receptjét mutatom most meg. Bár nagy kedvencem a házilag, kakaóból főzött csokikrém, de most igazi csokiból csináltam. Rengeteg csoki ganache-os recept van: de szerintem a tejszín+csoki összeolvasztva egyszerűen túl tömény, a vajas krémektől irtózom, ezért főztem egy kellemes vaníliakrémet (másik nevén cukrászkrém), abba olvasztottam bele az étcsokit és végül habbá vert tejszínnel lazítottam. Eggyel bonyolultabb, mint egy mascarponés verzió, de még annál is finomabb! Habos, könnyű, gazdag krém egy kakaós-mandulás piskótába töltve.

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 60 g darált mandula
  • 30 g kakaópor
  • 30 g liszt (vagy rizsliszt, akkor gluténmentes)
  • 1 csipet só
  • fél vaníliarúd kikapart magjai

A krémhez: 

  • 3 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 15 g kukoricaliszt
  • 5 g keményítő
  • egy csipet só
  • 280 ml tej
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 g vaj (kb. 1 tk)
  • 150 g étcsokoládé
  • 150 ml habtejszín

A díszítéshez:

  • 500 g eper
  • csokis drazsé

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd ha már habosodik, adunk hozzá pár kanál cukrot és kemény habbá verjük. Utána egy másik edényben fehéredésig verjük a tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliával, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakóport, hozzáadjuk a darált mandulát és 3 részletben hozzákeverjük a tojásfehérje habját is. Sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük a masszát és 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). 

Amíg a piskóta sül, a vaníliakrémhez a tojássárgákat a cukor felével és egy csipet sóval habosra verjük, közben a tejet a cukor másik felével és a vanília kikapart magjaival (magát a rudat is beledobjuk) forráspontig melegítjük. A cukros tojáshoz szitáljuk a lisztet és a keményítőt, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzászűrjük a vaníliás cukros tejet (a rudat kiszedjük előtte). Majd az egészet visszaöntjük az edénybe és kézi habverővel folyamatosan keverve pár perc alatt besűrítjük. Forrás után 1-2 perc és kész is. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd egy tiszta edénybe öntjük. Hozzáadjuk az étcsokit és robotgéppel addig keverjük, míg a csoki beleolvad és szép homogén lesz. A krémet lehűtjük. 

A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk. A tejszínt habbá verjük, óvatosan a kihűlt csokikrémbe forgatjuk. Ha szeretnétek a képen látható módon márványosra a torta oldalát, akkor pár kanál habot ki kell hagyni. 

A piskótalapokat gazdagon megkenjük a csokikrémmel, epret szeletelünk rá, összeállítjuk, majd az oldalát a maradék habbal áthúzzuk. Eperrel és csokis drazsékkal díszítettem, az ünnepelt kívánsága szerint :) 

img_0887.JPG

 img_0918_large.JPG

 
img_0913.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr913820158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása