Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Epres fehércsokis torta

2018. május 29. - HZsuzsi84

img_0831.JPG

Az idei Segítsütis felajánlásom volt ez a torta, és mivel megtörtént a licitnyertesnek az átadás (ezúton is köszönöm Andreának!), íme hozom a receptet is. Még tombol az eperszezon, érdemes kihasználni! 

Könnyű mandulás piskóta, lágy krém, friss eper. Kell ennél több? :) 

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 80 g darált mandula
  • 40 g liszt vagy rizsliszt
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk vaníliakivonat

A krémhez: 

  • 350 g mascarpone
  • 120 g fehércsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 1 vaníliarúd

Az epres zseléhez:

  • 350 g eper
  • 1 ek nádcukor
  • 9 g pektin
  • citromlé

A díszítlshez:

  • eper
  • étcsokoládé 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd a sárgáját kihabosítjuk a cukorral. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a vaníliát, majd beleszitáljuk a lisztet és a darált mandulát. Óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal és sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű csatos tortaformába öntjük a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A tortaforma oldalát levesszük, a papírt lehúzzuk az oldaláról, óvatosan egy deszkára borítjuk, így a forma alját is könnyen le tudjuk venni. Így hagyjuk kihűlni, néha át lehet fordítani közben, akkor szép sík lesz mindkét fele, ha sülés közben fel is púposodott volna. 

Az epres zseléhez a megtisztított epret összeturmixoljuk a cukorral és a pektinnel és egy facsarintásnyi citrommal, majd felforraljuk, 5 perc főzés után leveszük a tűzről és hagyjuk legalább langyonsra hűlni. 

A krémhez a fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk, a tejszínt habbá verjük, a szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a vanília kikapart magjaival, majd simára keverjük az olvasztott fehércsokival, végül összeforgatjuk a tejszínhabbal. 

Összeállítás: a kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, egy tortakarikába tesszük az alsó lapot, rákenjük az eperzselé felét, majd a krém kb. harmadát (lehet picit több is, a tetejére nem kell annyi, mint a lapok közé), ezt a lépést megismételjük a második lappal, majd a tetejét is vékonyan megkenjük a krémmel. Egy órát hűtőben pihentetjük. Majd eltávolítjuk a tortakarikát és a maradék krémmel vékonyan áthúzzuk a torta oldalát is. Eperrel és csokiforgáccsal díszítjük. 

img_0835_large.JPG

(Az epres zselét és a krémet lehet nem csak egymásra rétegezni, hanem akár habzsákból gyűrű alakban kinyomni, így kapunk olyan vágott felületet, mint a képen az alsó réteg, de ez tény, hogy sokkal macerásabb, mint a sima egymásra kenés.)

img_0847_large.JPG

 Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr5013781770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása