Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Kacsamell csipkebogyóval: spanyol ízek Budapest szívében

megnyílt a La Parrilla

2016. december 02. - HZsuzsi84

laparillakollazs.jpg

A belvárosi éttermek esetében mindig azt figyelem, hogy ha belép egy turista, milyen képet kap Magyarországról, Budapestről, a magyar gasztronómiáról. A Váci utca még mindig tele van turista lehúzó pocsék étteremmel, de szerencsére tényleg egyre több az olyan, ahol semmi félnivalónk nincs se a turisták, se a hazai vendégek véleményétől. A La Parrilla ilyen. A Szabadság tér 4. szám alatt a Borkakas helyén nyílt étterem persze szívesen látja a külföldieket is, de kifejezetten szeretnék a magyar vendégeket is odacsábítani, amire minden esélyük megvan. 

Tovább

Ciderben sült oldalas

img_8862_large.JPG

Az alkohol csodákat tesz a hússal, legyen az vörösboros marhapörkölt, fehérboros csirke vagy egy sörben sült csülök, isteni omlós a végeredmény. Én most oldalast sütöttem jó kis almás ciderrel nyakon öntve. Az erjesztett almalé édessége és a savassága is kifejezetten jól áll a sertéshúsnak. Köretnek most az egyszerűség kedvéért csak egy kis kuszkuszt csináltam hozzá (már lemenőben volt a nap, és természetes fényben szerettem volan fotózni), de valójában almás krumplipürét ajánlanék mellé leginkább (1 nagy almát a krumplival együtt főzzünk meg és a szokott módon készítsük el belőle a pürét). 

A meló vele minimális, a végeredmény zseniális! 

Tovább

Marcipános csokihab

img_8850_large.JPG

Egy gyorsan elkészíthető, egyszerű, mégis nagyon finom desszert ötletet mutatok, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de egy borongós őszi/téli estét is ér feldobni vele bármikor. Fűszeres spekulatius keksz (vagy mézeskalács), marcipános csokihab, tejszínhab és gránátalma alkotják a rétegeket. Az édes krémes, a ropogós és a fanyar találkozása tökéletes harmóniában. Imádni fogjátok! 

Tovább

Diós kifli és birsalmás párna

variációk leveles tésztára

tantefanny2.jpg

Nyilván egy házi készítésű vajas leveles tésztának nyomába se érhet, de van az a pont, amikor jó szolgálatot tesz egy bolti, előre nyújtott leveles tészta, amiből megfelelő töltelékkel pillanatok alatt varázsolhatunk valami finomságot. Hirtelen betoppanó vendégeknek tökéletes választás. A töltelékek és a formák variációinak száma gyakorlatilag határtalan, én most kétfélét mutatok: egy gyömbéres-almás-birsalmás tölteléket párnácskákba töltve, karamellizált felülettel  és egy diós kiflit. 

Tovább

Mandulás csokitorta

lisztmentes és isteni

img_8777_large.JPG

Ez a süti nagy kedvencem. Nem kell hozzá túl sok minden, pillanatok alatt összeállítható, az évszaknak megfelelően lehet variálni, hogy mit kínálunk hozzá (gyümölcsöt frissen, vagy akár sütve, fagyit, tejszínhabot). És bár gluténmentes, de ez nem valami kompromisszumos mentesség, mivel liszt helyett őrölt mandula van benne, ami sokkal finomabbá teszi. A végeredmény a brownie-hoz hasonló, de nem annyira tömör, mert a tojások nem egészben, hanem a fehérje külön habbá verve kerül bele, így könnyebb lesz a tésztája. 

Tovább

Vörösboros marharagu sütőtökkel

img_8765.JPG

Lélekmelengető nem csak egy süti lehet (bár leginkább az), hanem egy lassan főtt omlós marharagu is, gyönyörű sűrű szafttal. Ez most attól különleges, hogy sütötököt főztem bele, aminek egy részét már a főzés elején hozzátettem, ami így teljesen szétfőtt benne, ezzel gazdagítva a szaftot, aztán néhány kockát 20 perccel a főzési idő vége előtt is beledobtam, hogy maradjon benne látható módon is. A vörösbor savassága és a sütőtök természetes édessége tökéletes harmóniát eredményeztek. Mindezt krémes polentával tálalva. Igazi gazdag őszi fogás. Imádtuk. 

Tovább

Fügés diós pite

karamellizált pitemennyország

img_8747_large.JPG

A hűvös idő beköszöntével egyre több időt tölt az ember otthon, jólesik bekapcsolni a sütőt, és már nem egy hideg fagyira vágyunk desszert gyanánt. Ez a fügés diós pite mindent tud, amit egy őszi finomságnak tudnia kell: édes, karamellizálódott, ropogós, ragacsos diós réteg a vékony omlós tészta tetején. Isteni. 

A recept eredetije Stephanie Alexandertől származik, a fügés variáció a saját agyszüleményem, de szerintem nagyon jól áll neki. Természetesen füge nélkül is elkészíthető, akkor még jobban tud karamellizálódni a mézes cukros dió a tetején. 

Tovább

Konfitált kacsacomb

a tökéletes hétvégi ebéd

img_8727.JPG

Kacsacombot gyakorlatilag szerintem csak konfitálni érdemes. Régi tartósítása eljárásról van szó: a bő zsírban, alacsony hőmérsékleten való hosszú sütés/főzés. A hús így eszméletlen szaftos és omlós lesz. Nem kell tőle megijedni, a végeredmény nem lesz zsíros, a sok zsír csak megvédi a húst a kiszáradástól. 

Mi most főételként fogyasztottuk, de ha a sütés végén a zsírt leszűrjük, és abban hagyjuk kihűlni a húst, akkor egyrészt sokáig eláll a hűtőben, másrészt hidegen kenyérrel fogyasztva isteni csemege. 

Tovább

Pulykamellsonka házilag

2. blogszülinap

img_8618_photoshop.jpg

Őrület, de tegnap lett 2 éves a RozéKacsa. Több mint 1 millió oldalletöltés, majdnem 5000 követő Facebookon, több mint 1000 Instagramon. Köszi, hogy itt vagytok, hogy olvastok, követtek, kommenteltek, főztök, kérdeztek, lelkesedtek. 

Azért egy receptet is hoztam: bolti felvágottak helyett készítsetek házilag pulykamellből "sonkát". Nem kell hozzá semmi, csak a hús, egy sütőzacskó és némi fűszer. Melegen akár főételnek is remek bármilyen körettel, de én most direkt azzal a céllal csináltam, hogy egészséges, "mindenmentes" felvágott legyen belőle, így hidegen vékonyra szeleteltem és úgy pakoltam szendvicsbe, tortillába. Minimális meló van vele és garantáltan csak az kerül bele, amit mi szeretnénk. 

Tovább

Aszalt gyümölcsös kókuszgolyó

finomság az uszonnásdobozba

 img_8617_photoshop.jpg

Nem vagyok egy megveszekedett "biomami", de odafigyelek, hogy a gyerekek mit esznek, főleg, ha édességről van szó. És mivel én kifejezetten édesszájú vagyok, nálunk mindig van valami finomság. Kevés nevelési elvünk van, ami 6,5 év alatt még nem remegett meg, de az édességekkel kapcsolatos sziklaszilárdan tartja magát, "ha megetted a rendes kaját, akkor jöhet a finomság." Ez nem azt jelenti, hogy spenóttal megtömöm a gyereket mielőtt gumicukrot eszik, mert nálunk se spenóttal tömés, se gumicukor nincs.Szerintem fontos, hogy a gyerekek szeressenek enni, így én sosem eröltetek olyat, amit nem szeretnek, nem muszáj az utolsó utáni falatig megenni az ebédet, van olyan, ha már megettek egy számomra is elfogadható mennyiséget, de maradt még két falat a tányérban és az nem esik már jól, akkor ott lehet hagyni, de olyan nincs, hogy leves helyett inkább kezdjük a palacsintával. 

A "finomság" kategóriájába nálunk a gyümölcs is beletartozik. Pedig azt kb. bármikor bármennyit kaphatnak, de mégis, annyira szeretik, hogy egy ebéd után a görögdinnye, vagy az őszibarack simán elmegy desszertnek. Sokszor van házi süti, nyáron sokat fagyiztunk, vagy kapnak egy kocka csokit (simán megeszik az étcsokit is). 

Az alábbi recept pofon egyszerű: különböző aszalt gyümölcsök és magvak aprítógépben összedarálva friss almával, amiből így tökéletesen gyúrható massza lesz. Nem tartalmaz se gabonát, se tejterméket, se hozzáadott cukrot. Kókuszba hempergetve meg annyira megtévesztő, hogy egy ovis farsang alkamával olyan gyorsan pusztítottak el belőle a gyerekek egy tálcányit, hogy fel sem tűnt nekik, hogy ez nem a megszokott kekszes-cukros-kakaós kókuszgolyó. Pedig nem az. :) És én nem mondanám, hogy olyan az íze, mert nem olyan, bár marha finom, de a gyerekeknek az érzéki csalódás a látvánnyal már megvolt, senki nem reklamált. :) 

Bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de mivel az aszalt gyümölcsöknek a természetes cukortartalma elég magas, így nem mondanám diétásnak, cukorbetegeknek meg kifejezetten óvatosan! 

A "mit egyen az iskolás gyerek tízóraira?" rovat részeként ezt is javaslom az uzsonnás dobozba pakolni, néhány golyó és megvan a finomság és az extra energia is. 

img_20160906_070130.jpg

Tovább