Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Camparis narancsdzsem

akár karácsonyi ajándéknak

2017. december 19. - HZsuzsi84

img_6854_large.jpg

Fotó: Puskás Nóri

Nem csak karácsonykor és nem csak ajándékba. Egy kis narancsdzsemes pirítóstól mosolygósan indul a legkomorabb téli reggel is. A boltokban általában agyoncukrozott, mégis keserű narancslekvárokat lehet kapni. Ez a verzió nem brutál édes, mégsem keserű, mert a narancsok fehér héja egyáltalán nem kerül bele. A Campari meg kicsit megbolondítja. Campari-narancs fanoknak kötelező. De persze az alkohol nélkül is elkészíthető! 

Tovább

Mézeskalács

a karácsony kihagyhatatlan eleme

mezes.jpg

Bár mézeskalács receptekkel Dunát lehetne rekeszteni, de mégis eljött a pont, amikor leírom, hogy én hogy csinálom, mert akárki kóstolja, nagyon szokták szeretni. Alapvetően a receptek között nincs nagy különbség: vaj-méz összeolvaszt, tojás, fűszerek, cukor, szódabikarbóna, liszt. Ami viszont szerintem a titok, az az elkészítési mód: nem gyúrom, nem robotgéppel keverem, hanem turmixolom!!! Nem olvastátok félre: turmix! Az ötlet Limarától származik,  szerintem ez a titka, hogy a mézeskalács szép sima felületű, homogén legyen és ne göcsörtös, meg fűszercsomóktól pöttyös. Próbáljátok ki! 

Tovább

Mandulás narancsos cantuccini vagy biscotti

azaz az olaszok kétszersült keksze

 

img_0351_large.JPG

Talán már megszokhattátok, hogy karácsony környékén állandóan visszatérő témám az ehető ajándékok ötletei. Annyival fantáziadúsabb és kreatívabb, mint egy doboz bolti csoki! 

Az olaszok kétszersült keksze a cantuccini, avagy biscotti (tényleg mi a különbség?) azért zseniális megoldás, mert gyakorlatilag nem tud kiszáradni, mert ez eleve száraz, így jó előre meg lehet csinálni, semmit nem vesz le az értékéből. Klasszikusan édes borba mártogatva fogyasztják, de a forró kávéval vagy teával sem lőhettek mellé. Apróra tördelve meg tökéletes ropogós textúrát ad egy pohárkrémnek, vagy más desszertnek. Nagyon ajánlom! 

Az elkészítése se nem bonyolult, se nem különösen hosszadalmas, szóval nem szól ellene semmi! 

Tovább

Narancsos mogyorós karácsonyi torta

 

img_20171208_195109.jpg

Ez a torta nem csak egy szülinapra tökéletes, hanem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Előre elkészíthető desszert, amivel feltehetjük az i-re a pontot a karácsonyi vacsora végén. Lágy mogyorós piskóta, könnyű, nem gejl, narancsos krém, némi  ünnepi dekoráció. Mi kell még? :) Karácsonykor akár egy csillagszóró a közepére. :) 

Tovább

Almás rétes aszalt szilvával és dióval

 

retes3.jpg

Tegnap délután egy Tante Fanny tésztás workshopon jártam, ahol karácsonyra készülvén néhány lelkes blogger alkothatta meg az ízlésének és éppen aktuális hangulatának megfelelő sütit. Én Mártival, a Mirelle konyhája bloggerével alkottam meg ezt az igazán jól sikerült rétest. Nagyképűen hangzik, de elvittük a bulit. Egyrészt ez volt az egyetlen süti, ami elfogyott, pedog nem volt kicsi, másrészt olyan szép lett, hogy mindenki ezt fotózta, vagy azt, hogy mi fotózzuk :)

Teljeskiörlésű rétestésztából egy almás rétest sütöttünk, amit mazsola helyett apróra vágott aszalt szilvával turbóztunk, a klasszikus citrom mellett került bele reszelt mandarinhéj és mandarinlé is, a tésztarétegek közé meg gazdagon kenegettünk olvasztott vajat és szórtunk bele darált diót is. 

A töltelék kellően szaftos volt, mégsem áztatta el a tésztát. A tészta ropogós, mégsem száraz. Az egész kellemesen fűszeres, de nem túl édes. Szóval meg voltunk elégedve magunkkal :) Próbáljátok ki! 

retes2.jpg

Tovább

Fahéjas-cukros mandula

ellenállhatatlan karácsonyi nasi

img_6812_large.jpg

Fotó: Puskás Nóri

 

Fahéjas illatfelhőbe burkolja a karácsonyi vásárokat, a ropogós cukros-fahéjas bundában bújó pirított mandula. Szerintem nem létezik ennél finomabb téli nasi. Elkészíteni pofon egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe. És ez sajnos az elfogyasztására is igaz. Nem lehet eleget csinálni belőle! 

Én nagyon szeretem karácsonykor ehető ajándékokkal meglepni a szeretteimet. Ez is egy remek tipp erre. Mindenki imádja!

Tovább

Sajtszószos gnocchi kolbászmorzsával

img_0308_large.JPG

Bár gnocchiból kapható bolti félkész verzió is, de mivel tényleg nem ördöngősség elkészíteni, nagyon ajánlom a házi verziót, ami amellett, hogy sokkal finomabb lesz, nagyságrendekkel olcsóbb is. Ugyanis egy filléres kajáról beszélünk. (A 2 adag bekerülési költsége mindenestül (szósszal, feltéttel) kb. 400 Ft. Ennyiből a boltig jut el az ember kb. :))

Semmi extra hozzávalót nem igényel a dolog: krumpli, tojás, liszt, só és kész. De attól még, mert valami egyszerű, nem jelenti, azt, hogy unalmas. Valójában egy krumplinudliról beszélünk, amit nem menőzésből hívunk gnocchinak, hisz míg mi magyarok a krumplinudlit főleg édesen fogyasztjuk, addig az olaszok gnocchija egy pastához hasonló sós főétel. 

A feltétek, úgy ahogy a tésztáknál is, a végtelenségig variálhatóak, én most egy expressz sajtszószos-kolbászmorzsás verziót csináltam. Kifejezetten télies, laktató kaja, diétásnak nem mondanám. Utána mondjuk fussatok egy kört a szigeten, és nem lesz gond! :) 

Tovább

Babapiskóta házilag

méghozzá gluténmentesen

 

img_0286_large.JPG

Elővenni egy csomag babapiskótát és pikk-pakk összedobni egy tiramisut, vagy bármilyen pohárdesszertet, praktikus megoldás. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni ezeket, akkor két verzió van, vagy megvesszük a méregdrága gluténmentes babapiskótát, vagy megcsináljuk házilag. Én az utóbbira szavazok. Nem ördöngösség és a költsége töredéke a bolti változaténak. Nem utolsó sorban, mint minden házi készítésű dolognál: tudjuk, hogy mi került bele (ez a sima lisztes változatra is igaz, természetesen!). 

Cuki kis csomagokban remek gasztroajándék lehet belőle. Közeledik a karácsony, gyűjtsétek az ötleteket! :) 

img_0295_large.JPG

Tovább

A konyha legnagyobb jolly jokere: a tojás

őszi frittata a ráérős reggelekre

frittata_2.jpg

A tojás egy olyan alapélelmiszer, amiből a nap bármely szakában gyorsan finomat és változatosat lehet készíteni. Ha unjátok már a szalonnás tojásrántottát, most hoztam egy olyan őszre hangolt tojásos fogást, amit kizárólag az otthon fellelhető alapanyagokból készítettem, szóval igazi kamra- és hűtőkaja. Variálni ér! 

Tovább

Avokádókrémmel töltött krumpli

pikk pakk kamrakaja

img_0280_large.JPG

Amikor azt hiszi az ember, hogy nincs otthon semmi, akkor is össze lehet dobni izgalmas fogásokat néhány alapanyagból. Ebben a töltött krumpliban az avokádó az egyetlen, ami mondjuk nem alapfelszerelése egy háztartásnak, de pár száz forintért kapható mostmár a legtöbb szupermarketben és zöldségesnél. Ezen kívól néhány szem krumpli, paradicsom, sajt és kész is a varázslat. 

Tovább