Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Mediterrán töltött cukkini

a nyár egy zöldségbe töltve

2017. július 24. - HZsuzsi84

img_0255_large.JPG

A töltött és rakott zöldségek műfaja a végtelenségig variálható, mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja, nagyon szeretem őket. Ez most egy paradicsomos, mediterrán ízvilágú variáció, rizses-darált húsos töltelékkel, és bár a cukkini formája nagyon padlizsános, ez tényleg egy nagy cukkini volt, higgyetek nekem! :) 

Tovább

Joghurtos padlizsánsaláta és nektarinos salsa

tombol a grillszezon!

salik_grill.jpg

Tombol a nyár (emiatt tűntem el ennyire, bocsi), ilyenkor, aki csak teheti nem a tűzhely mellett áll, hanem a kertben/erkélyen/teraszon/réten/mezőn grillezget. A grill húsok, halak, zöldségek mellé most hoztam két izgalmas saláta ötletet, amit egy grillparty előtt előre el lehet készíteni, vígan elállnak a hűtőben addig, amíg a vendégek megérkeznek és a húsok kisülnek. 

Joghurtos padlizsánsaláta:

img_0234_large.JPG

Ez annyira finom és hűsítő, hogy egy meleg nyári napon, szerintem simán megállja a helyét egy önálló ebédként, de persze húsevő barátainknak süssünk mellé egy fél disznót, hogy ne legyen gond :) 

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 közepes padlizsán
  • só, bors
  • 1 tk őrölt római kömény
  • olívaolaj
  • citrom
  • 200 g görög joghurt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ág friss menta
  • néhány szem pisztácia
  • 2 közepes paradicsom

A padlizsánt felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a római köménnyel és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk és egy sütőpapírral borított tepsin elterítjük. 200 fokos, légkeveréses sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. (Persze ezt a grillen is lehetne csinálni, mondjuk egy alumínium tálcán, de ha előre akarunk dolgozni és még nem ég a grill, akkor a sütőben készítsük). 

Ha a padlizsán megsült és kicsit ki is hűlt, akkor egy nagyobb tálban ráreszeljük a fokhagymát és a citrom héját, belefacsarjuk a citrom felének levét és ráborítjuk a joghurtot is. Mehet bele az apróra vágott petrezselyem is, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük. Ezen a ponton repülhet a hűtőbe, hogy kicsit lehűljön és összeérjenek az ízei. Tálalás előtt a paradicsomokat félbevágjuk, kikanalazzuk a magos részt, hogy ne áztassa el a salátát, és a húsát felkockázzuk. A saláta tetejére szórjuk a durvára vágott pisztáciát, a paradicsomkockákat és ollóval rávagdossuk a mentaleveleket is. Mehet még rá egy kevés frissen őrölt bors és kész is. 

img_0243_large.JPG

Nektarinos salsa:

Ahogy egy friss paradicsomos salsa, úgy a gyümölcsös verziók is csodásan működnek a grillezett ételek mellé. Ez a barackos verzió annyira finom, hogy érdemes rengeteget csinálni belőle, mert mindenki ezt fogja pakolni a húsok mellé. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 érett, de nem túl puha nektarin
  • 2 szál zellerszár
  • fél kígyóuborka
  • 1 kisebb fej lilahagyma (a pácolásához 1 tk porcukor és 1 tk almaecet)
  • 1 csokor friss koriander vagy petrezselyem 
  • olívaolaj
  • citrom
  • só, bors

A hagymát apróra vágjuk és bepácoljuk a porcukor és almaecet keverékével, így elveszti a nyers erősségét és nem lesz durván hagymás az egész salsa. 

Az uborka belső nedves magos részét kikaparjuk, majd a húsos részt apróra kockázzuk. A zellerszárat és a nektarint is hasonló méretűre daraboljuk. Összekeverjük, majd mehet hozzá a lecsöpögtetett pácol hagyma is. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az apróra vágott zöldfűszereket és meglocsoljuk a citrom facsart levével és kevés olívaolajjal. Ennek is kifejezetten jót tesz, ha picit áll. 

img_20170701_181013_556.jpg

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Cappucino torta

a Segítsütis tortám receptje

img_9502_large_2.JPG

Az idei Segítsütis felajánlásom volt ez a habkönnyű cappucino torta. Végre megörtént az átadás, így ahogy ígértem jön a recept is. 

A kakaós-diós picit kávés piskótalapok közt, egy kávés fehércsokis mascarponés hab figyel, ami nem túl édes, nem túl kávés, viszont könnyű, légies. Pont, mint egy cappucino. Isteni. :) 

Tovább

Szentgyörgyi rakott palacsinta

ahogy a nagymamám csinálta

palacsinta_3.JPG

Minden családban vannak tipikus “mama receptjei”, és bár nálunk a nagymamám nem egy klasszikus “főzős nagyi”, gyerekkoromban gyakran várt minket ezzel a finomsággal. Nemrég szerettem volna elkérni tőle a receptjét, de sajnos már elég feledékeny és egyszerűen nem is emlékezett rá, hogy csinált valaha ilyet. A szakácskönyveit meg hiába lapozgattam, nem találtam benne a receptet. De én tisztán emlékeztem: hogy a főzött diókrémmel töltött palacsintákat lerakta egy jénaiba, nyakon öntötte egy könnyű vaníliasodóval és a tetején cukros tojáshab figyelt, így volt összesütve. Isteni volt! Máig érzem a számban az ízét. Ezt rekonstruáltam most. A tetejére pavlova szerű tojáshabot sütöttem, kívül roppanós, belül puha.

Tovább

Mogyorós-csokis-banános fonat

fonat.jpg

Házi leveles tésztát gyúrni nagyon menő dolog, és isteni finom is, de kétségkívül elég macerás. Ha egy gyors finomságra vágyom, akkor nem riadok vissza a bolti leveles tésztától sem. Most egy mogyorós-csokis-banános fonatot készítettem, ami akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét. A töltelék kikeverése pár percet vesz igénybe, de ha valaki ezt is meg akarja spórolni, akár nutellával is csinálhatja. A banán nem fog megharagudni akkor sem. 

Tovább

Tavaszi kevert saláta medvehagymás joghurtos öntettel

sali.jpg

Gyakorlatilag bármikor képes vagyok salátát enni, de amikor tavasszal megjelennek az első zödségek, ropogós retkek, friss saláták, zamatos újhagymák és persze a medvehagyma, akkor pláne erős az indíttatás, hogy egy gyors ebéd, vagy vacsora saláta legyen. 

Ez az egyszerű kevert saláta attól lesz különleges, hogy egy medvehagymás joghurtos öntetet készítettem hozzá. Ha van egy kis maradék sült hús, akkor a munka konkrétan 5 perc az egésszel. 

Tovább

Segítsüti 2017, tavasz

Habkönnyű cappucino torta

img_9500_large_2.JPG

Idén is örömmel veszek részt a Segítsüti jótékonysági kezdeményezésben, ahol szokás szerint 30, gasztrobloggerek által felajánlott, süteményre lehet licitálni, március 20. és 23. között. A befolyt összeget 100%-ban jótékony célra fordítják.  Idei támogatottunk a Bátor Tábor, akik terápiás táborokat szerveznek, amivel beteg gyerekeknek és családjaiknak nyújtanak különleges élményeket. Az ő munkájuk fantasztikus, ha csak egy ilyen picivel is, de szeretnék hozzájárulni a működésükhöz. 

Tovább

Somlói torta

a klasszikus desszert luxus kivitelben

img_9400_1.jpg

A tavalyi Segítsütis tortám receptjével még adós vagyok, és mivel két hét és itt az idei licit, ideje pótolnom a mulasztást. Csak a képek láttán annyian kérték el a receptet, hogy eséllyel pályázhat a legnépszerűbb receptem címre. Én nagyon szeretem a somlóit, de csakis az igazit. A bolti piskóta leöntve bolti csokipudinggal, nyomós tejszínhabbal nem somlói, könyörgöm. Na ez a torta minden részletében hozza egy valódi somlói ízét, csak sokkal elegánsabb formába van öntve. Kicsit macerás az elékszítése (nem nehéz, csak hosszú), de esküszöm, hogy minden perc fáradozást megér. Akár a húsvéti asztalra, akár egy szülinapra, simán elég 10-12 embernek, és garantált a siker. 

Tovább

Krumplipüré rózsákkal sült sörös csülökragu

Az angolszász konyhában sheperd's pie, a franciáknál parmentier: a húsos ragu tetején krumplipürével összesütve egy létező műfaj a nemzetközi gasztronómiában. Leggyakrabban darált húsos raguval készül, de persze kockára vágott hússal is működik, a ragut lehet keverni zöldségekkel, fűszerezni ízlés szerint. 

Én most egy sörös csülökragut készítettem, ami olyan vajpuhára sült, hogy a húst egy villa segítségével szálaira lehetett szedni, így vonta be a sörös, fűszeres szaft. A tetejére parmezánnal dúsítot vajas krumplipüréből nyomtam rózsákat, így sült össze. Isteni egytálétel, variálni ér! 

Tovább

Serpenyős palacsinta karamellizált almával

ez a 'dutch baby'

img_9361_large.JPG

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a bundás alma:  sűrű palacsintatésztába mártott almakarikák olajban kisütve, fahéjas porcukorral megszórva. Mivel nem igazán szeretek olajban sütni semmit, nem csak azért, mert nem túl egészséges, hanem mert pillanatok alatt lesz iszonyú büdös tőle a lakásban, így sokkal szívesebben csinálok serpenyős almás palacsintát, menőbb nevén dutch babyt, ami sokkal kevesebb macera, nem lesz olajszag és a végeredmény viszont legalább annyira finom. 

A vajon kevés nádcukorral és fahéjjal karamellizálom az almaszeleteket, majd jöhet rá a palacsintatészta, és a sütőben elkészül negyed óra alatt. Ha elhangzik az ominózus kérdés, hogy "mi lesz a finomság?" - ezt bármikor be lehet vetni. Egy gyors hétköznapi desszert gyanánt, egy ráérős hétvégi reggeli lezárásaként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is tökéletes. 

Tovább