Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Krumplipüré rózsákkal sült sörös csülökragu

2017. február 23. - HZsuzsi84

Az angolszász konyhában sheperd's pie, a franciáknál parmentier: a húsos ragu tetején krumplipürével összesütve egy létező műfaj a nemzetközi gasztronómiában. Leggyakrabban darált húsos raguval készül, de persze kockára vágott hússal is működik, a ragut lehet keverni zöldségekkel, fűszerezni ízlés szerint. 

Én most egy sörös csülökragut készítettem, ami olyan vajpuhára sült, hogy a húst egy villa segítségével szálaira lehetett szedni, így vonta be a sörös, fűszeres szaft. A tetejére parmezánnal dúsítot vajas krumplipüréből nyomtam rózsákat, így sült össze. Isteni egytálétel, variálni ér! 

Tovább

Serpenyős palacsinta karamellizált almával

ez a 'dutch baby'

img_9361_large.JPG

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a bundás alma:  sűrű palacsintatésztába mártott almakarikák olajban kisütve, fahéjas porcukorral megszórva. Mivel nem igazán szeretek olajban sütni semmit, nem csak azért, mert nem túl egészséges, hanem mert pillanatok alatt lesz iszonyú büdös tőle a lakásban, így sokkal szívesebben csinálok serpenyős almás palacsintát, menőbb nevén dutch babyt, ami sokkal kevesebb macera, nem lesz olajszag és a végeredmény viszont legalább annyira finom. 

A vajon kevés nádcukorral és fahéjjal karamellizálom az almaszeleteket, majd jöhet rá a palacsintatészta, és a sütőben elkészül negyed óra alatt. Ha elhangzik az ominózus kérdés, hogy "mi lesz a finomság?" - ezt bármikor be lehet vetni. Egy gyors hétköznapi desszert gyanánt, egy ráérős hétvégi reggeli lezárásaként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is tökéletes. 

Tovább

Indiai sárgarépakrémleves

img_9301_large.JPG

Imádom az olyan krémleveseket, amikor egy egyszerű, nem túl karakteres ízű zöldség a fűszereknek köszönhetően életre kel és egészen új dimenzióba repíti azt. Ez maximálisan ilyen, egy vakteszten szerintem sokan nem tudnák megmondani, hogy az alapanyag: sárgarépa. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, görbe vagy egyenes, az india ízvilágú sárgarépakrémleves igazi ízorgia, a bébipapi jellegű répapürét mindenki verje ki a fejébő! 

Tovább

Gluténmentes kenyér

ropogós héj, puha belső

img_9256_large.JPG

Milyen egy jó kenyér? A héja ropogós, a belseje puha, levegős és nem szárad ki egy nap alatt. Ilyen tulajdonságokkal rendelkező gluténmentes kenyeret nem könnyű találni, de nekem ez a recept most nagyon bevált. Egyre többen érintettek manapság valamilyen allergiában, vagy csak saját döntésből étkeznek gluténmentesen, és egy puha friss kenyér az nagyon szokott hiányozni a gm étrendből. A recept alapja egy gm lisztkeverék csomagolásán volt, ezt turbóztam fel magokkal. Tökéletes! 

Tovább

Tonhalkrém

img_9243_large.JPG

Turbo recept következik, amivel a konzerv tonhalból friss, üde citromos, zöldfűszeres krémet varázsolhatunk.

Hozzávalók:

  • 4x80 g tonhalfilé (olajban eltett, de lecsöpögtetett!)
  • 300 g tejföl
  • 2 cs. kapor finomra vágva
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 2 tk mustár
  • 2 ek. majonéz
  • 1 cs. petrezselyem apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja 
  • fél citrom kifacsart leve
  • só, bors (vagy lemon pepper)
  • 1 közepes sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd mártogatósként nyers zöldségekkel, vagy pirítóssal tálaljuk. Reggelire, előételnek, vagy party falatoknak tökéletes.  

img_9235_large.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

Salátavariációk citrusokkal

csirkés-mandarinos és narancsos-garnélás

citrussali.jpg

Nagyon szeretem az olyan salátákat, amiben valamilyen citrusféle van. Savasságuk életre kelt egy egyszerű zöldsalátát is, és emellett csodaszéppé teszi az ételt. Most egy mandarinos csirkés salátát hoztam céklával, meg egy narancsos garnélásat, édesburgonyával. Próbáljátok ki! 

Tovább

Narancsos kalácspuding

img_9229_large.JPG

A szikkadt kalácsfelhasználás legjobb módja, ha édes vaníliás tojásos tejjel nyakon öntjük és összesütjük, szezonfüggően gyümölcsökkel turbózhatjuk. Egy ráérős reggeli édes befejezésének, vagy egy tartalmas leves utáni második fogásnak is kiváló. Most épp naranccsal és kandírozott narancshéjjal turbóztam, de tavasszal isteni eperrel, akár rebarbarával, vagy ősszel szilvával, fahéjjal pl. Friss gyümölcs helyett/mellett akár sűrű lekvárt is tehetünk bele. 

Másik nagy előnye, hogy akár előző este összeállítható, és akkor reggel, csak be kell tolni a sütőbe és frissen tálalni. 

Tovább

Egy krém, két süti

narancsos mascarponekrémmel töltött piskótatekercs és torta

piskotat_torta.jpg

Narancsos mascarponés krém egy ünnepi kakaós-mandulás piskótatekercsben és egy mogyorós-csokis tortában. Nem csak karácsonykor és nem csak Marci névnapján, tuti a siker bármikor! Mindkét változat könnyű, habos, ráadásul gluténmentes! 

Tovább

Kókuszos gofri-császármorzsa

aki lusta elővenni a gofrisütőt

img_9161_large.JPG

Tudom, tudom, már nagyon el voltam tűnve. Aki követi az Instagram és Facebook oldalamat, az láthatta, hogy gyakorlatilag ki sem mozdultam a konyhából az elmúlt hetekben, csak éppen írni nem volt időm... 

Az újév első receptje egy kókuszos gofri recept, de ha valaki lusta elővenni a gofrisütőjét, vagy épp nincs, akkor is simán neki lehet állni, mert a gofritésztát most úgy sütöttem meg serpenyőben, mint egy császármorzsát. Kevesebb meló van vele, de ugyanolyan finom. Illetve rácsos grillserpenyőben is lehet mini gofrikat sütni. 

Egy gyors csokiszósz, néhány szelet friss kókusz, egy licsi, és teljes a bűnös reggeli, vagy desszert. Azt kitalálhattátok, hogy nem az volt az újévi fogadalmam, hogy nem eszem édességet ideén :) 

Tovább

Brownie karácsonyfa

egy egyszerű brownie karácsonyi kivitelben

brownie.jpg

A brownie karácsonyfa műfaját nem én találtam fel (sajnos, mert elég jó ötlet) :) évek óta tele van vele az internet. Számos külföldi oldalon láttam már a kis háromszögekre vágott, karácsonyfának öltöztetett browniekat. Magyarországon először Vrábel Krisztánál.  

De annyira tetszik, hogy évek óta ilyet viszek az ovis karácsonyra. Másodpercek alatt szokott elfogyni (nem túlzok!). Így volt ez ma is, Marci első iskolai karácsonyi ünnepségén. A Facebook oldalamon azonnal követelni kezdték a receptet, bár nem gondoltam, hogy érdemes egy brownie receptet leírni, mert nincs benne semmi újdonság, de annyian kérték, hogy nem lehet nemet mondani. Íme az én brownie karácsonyfám receptje: 

Tovább