Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Pulykamellsonka házilag

2. blogszülinap

2016. szeptember 13. - HZsuzsi84

img_8618_photoshop.jpg

Őrület, de tegnap lett 2 éves a RozéKacsa. Több mint 1 millió oldalletöltés, majdnem 5000 követő Facebookon, több mint 1000 Instagramon. Köszi, hogy itt vagytok, hogy olvastok, követtek, kommenteltek, főztök, kérdeztek, lelkesedtek. 

Azért egy receptet is hoztam: bolti felvágottak helyett készítsetek házilag pulykamellből "sonkát". Nem kell hozzá semmi, csak a hús, egy sütőzacskó és némi fűszer. Melegen akár főételnek is remek bármilyen körettel, de én most direkt azzal a céllal csináltam, hogy egészséges, "mindenmentes" felvágott legyen belőle, így hidegen vékonyra szeleteltem és úgy pakoltam szendvicsbe, tortillába. Minimális meló van vele és garantáltan csak az kerül bele, amit mi szeretnénk. 

Tovább

Aszalt gyümölcsös kókuszgolyó

finomság az uszonnásdobozba

 img_8617_photoshop.jpg

Nem vagyok egy megveszekedett "biomami", de odafigyelek, hogy a gyerekek mit esznek, főleg, ha édességről van szó. És mivel én kifejezetten édesszájú vagyok, nálunk mindig van valami finomság. Kevés nevelési elvünk van, ami 6,5 év alatt még nem remegett meg, de az édességekkel kapcsolatos sziklaszilárdan tartja magát, "ha megetted a rendes kaját, akkor jöhet a finomság." Ez nem azt jelenti, hogy spenóttal megtömöm a gyereket mielőtt gumicukrot eszik, mert nálunk se spenóttal tömés, se gumicukor nincs.Szerintem fontos, hogy a gyerekek szeressenek enni, így én sosem eröltetek olyat, amit nem szeretnek, nem muszáj az utolsó utáni falatig megenni az ebédet, van olyan, ha már megettek egy számomra is elfogadható mennyiséget, de maradt még két falat a tányérban és az nem esik már jól, akkor ott lehet hagyni, de olyan nincs, hogy leves helyett inkább kezdjük a palacsintával. 

A "finomság" kategóriájába nálunk a gyümölcs is beletartozik. Pedig azt kb. bármikor bármennyit kaphatnak, de mégis, annyira szeretik, hogy egy ebéd után a görögdinnye, vagy az őszibarack simán elmegy desszertnek. Sokszor van házi süti, nyáron sokat fagyiztunk, vagy kapnak egy kocka csokit (simán megeszik az étcsokit is). 

Az alábbi recept pofon egyszerű: különböző aszalt gyümölcsök és magvak aprítógépben összedarálva friss almával, amiből így tökéletesen gyúrható massza lesz. Nem tartalmaz se gabonát, se tejterméket, se hozzáadott cukrot. Kókuszba hempergetve meg annyira megtévesztő, hogy egy ovis farsang alkamával olyan gyorsan pusztítottak el belőle a gyerekek egy tálcányit, hogy fel sem tűnt nekik, hogy ez nem a megszokott kekszes-cukros-kakaós kókuszgolyó. Pedig nem az. :) És én nem mondanám, hogy olyan az íze, mert nem olyan, bár marha finom, de a gyerekeknek az érzéki csalódás a látvánnyal már megvolt, senki nem reklamált. :) 

Bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de mivel az aszalt gyümölcsöknek a természetes cukortartalma elég magas, így nem mondanám diétásnak, cukorbetegeknek meg kifejezetten óvatosan! 

A "mit egyen az iskolás gyerek tízóraira?" rovat részeként ezt is javaslom az uzsonnás dobozba pakolni, néhány golyó és megvan a finomság és az extra energia is. 

img_20160906_070130.jpg

Tovább

'Graziano olasz kanalas desszertje'

krizia.jpg

Még érdemes csapni egy nyárbúcsúztató kerti partit, ritka az, hogy augusztus végén nem romlik el az idő, és ilyen igazán meleg napok vannak még.  Kerti partiban általában nagyobb társaságnak főzünk bográcsban, vagy grillezünk, ezekre az alkalmakra tökéletes választás egy előre elkészíthető, nagy adag kanalas desszert.

Az alábbi receptet Grazianotól, a Krizia olasz származású séfjétől kaptam, amikor náluk vacsoráztam egy kedves barátommal. Graziano az isteni vacsora után leült mellénk és sztorizgatott, Olaszországról, az étteremről, a konkurenciáról, a családjáról, a rendezvényeikről, aminek az lett a vége, hogy kaptam tőle egy jó kis "kanalas desszert" receptet. Gyerekkorában az édesanyja csinált gyakran ilyen piskóta/keksz+tejszínhab kombókat, aminek ez egy kifinomultabb változata, picit hasonlít a tiramisura, de nem az. 

Tejes kávéba áztatott babapiskóta, tejszínhab, édes zabaglione (borhab) és összemorzsolt amaretti keksz alkottják a rétegeket, amit egy éjszakán át a hűtőben kell pihentetni, majd kikanalazva tálalni. A receptnek nem része, de egy kis gyümölcs szerintem jól passzol mellé, málna, őszibarack, ami épp van. 

Tovább

Panna cotta pie

img_8561_large.JPG

Imádom a pitéket, és a könnyű krémes desszerteket is. Most a  klasszikus olasz panna cottát álmodtam meg 'tart' kivitelben, a végeredmény csodaszép lett. A panna cottát nem szeretem túl "gumisan", zselatintól remegve, éppencsak annyit szoktam rakni bele, hogy megtartsa. Sütöttem egy kakaós omlós tészta pite alapot, majd megtöltöttem a vaníliás tejszínes krémmel, hagytam, hogy megdermedjen, ja és telepakoltam gyümölccsel. Csodaszép lett. 

Tovább

A kedvenc gyümölcslevesem: hideg őszibarackkrémleves

img_8570_large.JPG

Ezt a hideg őszibarackkrémlevest évente egyszer biztosan elkészítjük, anyukám július végi születésnapján. Nagy hagyománya van a dolognak, több mint 20 évvel ezelőtt még egész kislányként a nővéremmel ketten meglepetés szülinapi ebédet főztünk anyukánknak (azóta emlegetjük :P), aminek az első fogása volt ez a leves. Nagyon jól sikerült, és annyira szereti mindenki, hogy azóta nem telhet el július 30-a enélkül. (A testvéreimmel való közös főzés azóta is hagyomány, később már az öcsénk is csatalkozott, az első évben készült desszert meg egy külön történet... :))

Egy héttel ezelőtt, már épp emlegettük, hogy lassan itt az idő, hogy csinálni is kell ezt a levest, amikor a Balatonnál, a szántódi strand egyik éttermében megláttuk a napi ajánlatban: "mentás őszibarackkrémleves", nosztalgiával telve szívünk kértünk is egy adagot, amit aztán kézről kézre adtunk, nem azért, mert olyan finom volt, hanem, hogy találunk-e egy jelentkezőt, aki hajlandó megenni, a vaníliapudinggal (!!) összeturmixolt konzerv baarckot... Mindenkit megnyugtatok, nem ennek a verziónak a recptjét adom most közzé, ez a recept egyszerű de nagyszerű, alig kell bele pár dolog, de isteni finom lesz (mármint nem de, hanem éppen azért, az érett lédús őszibarack ízét nem is kell elvenni semmivel).

Tovább

Zöldbabos quiche

img_8537.JPG

Én a három napos özönvíz alatt is megpróbáltam úgy csinálni, mintha nyár lenne, és  például ezt a gyönyörű zöldbabos quiche-t sütöttem (ejtsd: kis), ami egy francia sós lepény. A vajas omlós tésztában egy tejszínes-tojásos-sajtos töltelék van, amit bármivel fel lehet dobni, most épp friss zsenge zöldbabot tettem ra, de ízlés és szezon szerint gyakorlatilag bármi kerülhet bele. A klasszikus lotharingiai quiche-t például pirított baconnel töltik, szóval nem feltétlenül kell vega verziókban gondolkodni. 

Ez egy alaprecept, tényleg csak a fantázia szab határt annak, ki hogyan variálja. 

Tovább

Málnás semifreddo roppanós étcsokoládéval

egy hűsítő olasz desszert, a forró nyári napokra

img_8520_photoshop.jpg

A házi fagyikészítésnek számos módja van, a semifreddot azért szeretem nagyon, mert nem kell hozzá se fagylaltkészítő gép, se semmilyen extra eszköz, vagy hozzávaló. A krém amit elkészítünk hűtés előtt is nagyon finom, formába fagyasztva meg igazán látvános lesz. Szeletelés előtt pár perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből, akkor kicsit meglágyul és így kifejezetten krémes, nem jeges, az állaga. 

Az alaprecept igazából bárhogy variálható én most málna szemeket és hajszál vékony étcsoki lapocskákat rétegeztem le a krémmel, de akár pirított magvakat (pl. a pisztácia gyönyörű lett volna benne), vagy kandírozott gyümölcsöket is lehet bele tenni. Variáljátok ízlés szerint! 

Tovább

Fagylalt mennyország

Budapesten a székesfehérvári Damniczki cukrászda

img_6498_large.jpg

Végy egy nagy múltú cukrász manufaktúrát, haladj a korral, használj minőségi alapanyagokat, légy kreatív és máris adott a recept egy fantasztikus cukrászdához. Én nyáron kb el tudnék élni fagyin, simán képes vagyok fagyot enni ebéd helyett :)  

Persze sok jó fagyizó van már szerencsére, de amikor a nagy múltú olasz fagylalt is vacak porfagyikká silányult (tisztelet a kivételnek), akkor kell ám igazán egyenes háttal állni és nem engedni a minőségből. Nemrég Olaszországban nyaraltunk, és egy isteni velencei mangó sorbet-t leszámítva, mindenhol ugyanazt a porfagyit nyomják. Nem azt mondom, hogy ehetetlen, voltak köztük egész finomak is, de mindenhol ugyanaz a választék, ugyanúgy néznek ki, ugyanolyan az ízük. Nincs különbség fagyizó és fagyizó között. Nyilvánvaló, hoyg a technológia és az alapanyag ugyanaz: gyári por az ízekkel és víz/tej. 

A Damniczki család nem áll be az olcsóbb,egyszerűbb sorba, hanem saját gyümölcsfeldolgozót használva szolgálja ki a legmagasabb minőségi elvárásokat. Eredménye egy 48 féle fagylaltból álló szortiment, aminek nagyjából a fele sorbet, fele tejes alapú fagyi. Csodaszépek, izgalmasak, és mindennek olyan a színe és az íze, amilyen az alapanyag valójában. Semmi színezék, semmi aroma, sőt még habosító adalék sem. Természetes és isteni finom. Nyilván nem olcsó, de nincsenek csodák, ezt már megtanultam. Könyörgöm, inkább 350 Ft egy 7 dkg-s csoda fagyiért, mint 200 egy 4 dkg-os vacakságért. És egy adagot lehet kérni kétféle ízből is, ami a mi esetünkben igen sarkallatos kérdés, mert a gyerekeknek nem szoktunk két gombócot venni, hisz mire megennék, szétolvadna a tölcsérben, tényleg elég nekik egy viszont főleg Marci, kifejezetten kísérletező kedvű, és szeretne többfélét megkóstolni.  Tényleg gyakorlatilag mindig mást kér, akárhányszor fagyizunk. :)

img_9519_1.JPG

Beni inkább marad a vagy csoki, vagy eper vonalon :) Biztos, ami biztos. 

 img_6803_large.jpg

img_6814_large.jpg

Ez egy állandó harc, bárhova megyünk fagyizni, hogy hajlandóak legyenek kétféléből adni az egy gombócot. Technikailag nem egy kivitelezhetetlen dolog, mégis kb. 10 helyből 8-nál beintenek, hogy "nem tudom/nem lehet/nem engedi a főnök". Nevetséges. Nos, Damniczkiéknél meg természetes. És nem csak a gyerekekre gondolva, hanem, mert abszolút megértik azt az igényt, hogy a 48 féléből szeretne akár egy felnőtt is, több félét megkóstolni, és nyilván a mennyiségnek meg van felső határa, amennyit az ember meg tud/akar enni. 

A kóstolásnál persze megpróbáltam minél többet megízlelni, így sok pici adagot ettem. Egyik jobb volt, mint a másik: az abszolút kedvenc a pritaminpaprikás málna, hihetetlen finom, tökéletes egyensúlyban van a paprika és a málna, nem tolakodó, mégis izgalmassá teszi az amúgyis nagyon finom málnasorbet. Fantasztikusak voltak a citrusosak: grapefruit, narancsos sütőtök, mandarinos citrom. Nem mondom, hogy rá fogok szokni, de különleges volt a kapros uborka is. 

A tejesek közül a pisztácia (van egyébként sorbet is belőle) és a kókuszos csoki volt a kedvencem. 

img_9526-001.JPG

Aki nem hiszi, járjon utána: Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra, 1051 Budapest, Hercegprímás u. 17. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Nyári gyümölcsös lepény

roséboros meggy-málna röszterrel

img_8488.JPG

Egy régi Nők Lapjában volt Lajos Marinak egy szilvás süti receptje, amit anyukám gyakran sütött régen. Hozzá szilvarösztert főzött. (Na ki tudja mit jelent az a röszter? Általában senki nem tudta, aki hozzánk jött) Szóval a röszter valamilyen gyümölcsből és alkoholból főzött, fűszeres, édes, lekvárszerű szósz. Az alapja egy tök egyszerű kevert vajas piskóta, kevés vaníliával és citromhéjjal illatosítva. Szilva szezon még nincs, ezért most meggyel, málnával és őszibarackkal vegyesen csináltam. A rösztert meg meggyből és málnából főztem roséborral és egy kis fahéjjal. 

img_8495.JPG

Az eredeti adag 5 tojásból készült és egy nagy tepsiben sült, majd rombusz alakúra volt vágva. Én most csökkentettem a mennyiséget 3 tojásra és egy kerámia piteformában sütöttem, hogy szép szeletek lehessenek belőle. 

Tovább

Tepsis tarja, grillezett zöldség olívával és kecskesajttal

img_8473_large.JPG

A zöldségeket én sült formában szeretem legjobban, annyira finom koncentrált ízük lesz, az itt-ott megpiruló, picit karamellizálódó részekről nem is beszélve. Az elkészítése pofon egyszerű és ízlés szerint variálható. Csak összevagdosom, ami épp van, meglocsolom olívaolajjal, sózóm, borsozom, és szórok rá egy csomó zöldfűszert. Most a megsült zöldségekre morzsoltam egy kis friss kecskesajtot és szórtam közé jóféle olajbogyót, a végén zhatar fűszerkeverékkel hintettem meg. 

Végre nem horror drága már a cukkini, a padlizsán, a paradicsom, lehet tobzódni. 

Tovább