Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

'Graziano olasz kanalas desszertje'

2016. augusztus 28. - HZsuzsi84

krizia.jpg

Még érdemes csapni egy nyárbúcsúztató kerti partit, ritka az, hogy augusztus végén nem romlik el az idő, és ilyen igazán meleg napok vannak még.  Kerti partiban általában nagyobb társaságnak főzünk bográcsban, vagy grillezünk, ezekre az alkalmakra tökéletes választás egy előre elkészíthető, nagy adag kanalas desszert.

Az alábbi receptet Grazianotól, a Krizia olasz származású séfjétől kaptam, amikor náluk vacsoráztam egy kedves barátommal. Graziano az isteni vacsora után leült mellénk és sztorizgatott, Olaszországról, az étteremről, a konkurenciáról, a családjáról, a rendezvényeikről, aminek az lett a vége, hogy kaptam tőle egy jó kis "kanalas desszert" receptet. Gyerekkorában az édesanyja csinált gyakran ilyen piskóta/keksz+tejszínhab kombókat, aminek ez egy kifinomultabb változata, picit hasonlít a tiramisura, de nem az. 

Tejes kávéba áztatott babapiskóta, tejszínhab, édes zabaglione (borhab) és összemorzsolt amaretti keksz alkottják a rétegeket, amit egy éjszakán át a hűtőben kell pihentetni, majd kikanalazva tálalni. A receptnek nem része, de egy kis gyümölcs szerintem jól passzol mellé, málna, őszibarack, ami épp van. 

Tovább

Panna cotta pie

img_8561_large.JPG

Imádom a pitéket, és a könnyű krémes desszerteket is. Most a  klasszikus olasz panna cottát álmodtam meg 'tart' kivitelben, a végeredmény csodaszép lett. A panna cottát nem szeretem túl "gumisan", zselatintól remegve, éppencsak annyit szoktam rakni bele, hogy megtartsa. Sütöttem egy kakaós omlós tészta pite alapot, majd megtöltöttem a vaníliás tejszínes krémmel, hagytam, hogy megdermedjen, ja és telepakoltam gyümölccsel. Csodaszép lett. 

Tovább

A kedvenc gyümölcslevesem: hideg őszibarackkrémleves

img_8570_large.JPG

Ezt a hideg őszibarackkrémlevest évente egyszer biztosan elkészítjük, anyukám július végi születésnapján. Nagy hagyománya van a dolognak, több mint 20 évvel ezelőtt még egész kislányként a nővéremmel ketten meglepetés szülinapi ebédet főztünk anyukánknak (azóta emlegetjük :P), aminek az első fogása volt ez a leves. Nagyon jól sikerült, és annyira szereti mindenki, hogy azóta nem telhet el július 30-a enélkül. (A testvéreimmel való közös főzés azóta is hagyomány, később már az öcsénk is csatalkozott, az első évben készült desszert meg egy külön történet... :))

Egy héttel ezelőtt, már épp emlegettük, hogy lassan itt az idő, hogy csinálni is kell ezt a levest, amikor a Balatonnál, a szántódi strand egyik éttermében megláttuk a napi ajánlatban: "mentás őszibarackkrémleves", nosztalgiával telve szívünk kértünk is egy adagot, amit aztán kézről kézre adtunk, nem azért, mert olyan finom volt, hanem, hogy találunk-e egy jelentkezőt, aki hajlandó megenni, a vaníliapudinggal (!!) összeturmixolt konzerv baarckot... Mindenkit megnyugtatok, nem ennek a verziónak a recptjét adom most közzé, ez a recept egyszerű de nagyszerű, alig kell bele pár dolog, de isteni finom lesz (mármint nem de, hanem éppen azért, az érett lédús őszibarack ízét nem is kell elvenni semmivel).

Tovább

Zöldbabos quiche

img_8537.JPG

Én a három napos özönvíz alatt is megpróbáltam úgy csinálni, mintha nyár lenne, és  például ezt a gyönyörű zöldbabos quiche-t sütöttem (ejtsd: kis), ami egy francia sós lepény. A vajas omlós tésztában egy tejszínes-tojásos-sajtos töltelék van, amit bármivel fel lehet dobni, most épp friss zsenge zöldbabot tettem ra, de ízlés és szezon szerint gyakorlatilag bármi kerülhet bele. A klasszikus lotharingiai quiche-t például pirított baconnel töltik, szóval nem feltétlenül kell vega verziókban gondolkodni. 

Ez egy alaprecept, tényleg csak a fantázia szab határt annak, ki hogyan variálja. 

Tovább

Málnás semifreddo roppanós étcsokoládéval

egy hűsítő olasz desszert, a forró nyári napokra

img_8520_photoshop.jpg

A házi fagyikészítésnek számos módja van, a semifreddot azért szeretem nagyon, mert nem kell hozzá se fagylaltkészítő gép, se semmilyen extra eszköz, vagy hozzávaló. A krém amit elkészítünk hűtés előtt is nagyon finom, formába fagyasztva meg igazán látvános lesz. Szeletelés előtt pár perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből, akkor kicsit meglágyul és így kifejezetten krémes, nem jeges, az állaga. 

Az alaprecept igazából bárhogy variálható én most málna szemeket és hajszál vékony étcsoki lapocskákat rétegeztem le a krémmel, de akár pirított magvakat (pl. a pisztácia gyönyörű lett volna benne), vagy kandírozott gyümölcsöket is lehet bele tenni. Variáljátok ízlés szerint! 

Tovább

Fagylalt mennyország

Budapesten a székesfehérvári Damniczki cukrászda

img_6498_large.jpg

Végy egy nagy múltú cukrász manufaktúrát, haladj a korral, használj minőségi alapanyagokat, légy kreatív és máris adott a recept egy fantasztikus cukrászdához. Én nyáron kb el tudnék élni fagyin, simán képes vagyok fagyot enni ebéd helyett :)  

Persze sok jó fagyizó van már szerencsére, de amikor a nagy múltú olasz fagylalt is vacak porfagyikká silányult (tisztelet a kivételnek), akkor kell ám igazán egyenes háttal állni és nem engedni a minőségből. Nemrég Olaszországban nyaraltunk, és egy isteni velencei mangó sorbet-t leszámítva, mindenhol ugyanazt a porfagyit nyomják. Nem azt mondom, hogy ehetetlen, voltak köztük egész finomak is, de mindenhol ugyanaz a választék, ugyanúgy néznek ki, ugyanolyan az ízük. Nincs különbség fagyizó és fagyizó között. Nyilvánvaló, hoyg a technológia és az alapanyag ugyanaz: gyári por az ízekkel és víz/tej. 

A Damniczki család nem áll be az olcsóbb,egyszerűbb sorba, hanem saját gyümölcsfeldolgozót használva szolgálja ki a legmagasabb minőségi elvárásokat. Eredménye egy 48 féle fagylaltból álló szortiment, aminek nagyjából a fele sorbet, fele tejes alapú fagyi. Csodaszépek, izgalmasak, és mindennek olyan a színe és az íze, amilyen az alapanyag valójában. Semmi színezék, semmi aroma, sőt még habosító adalék sem. Természetes és isteni finom. Nyilván nem olcsó, de nincsenek csodák, ezt már megtanultam. Könyörgöm, inkább 350 Ft egy 7 dkg-s csoda fagyiért, mint 200 egy 4 dkg-os vacakságért. És egy adagot lehet kérni kétféle ízből is, ami a mi esetünkben igen sarkallatos kérdés, mert a gyerekeknek nem szoktunk két gombócot venni, hisz mire megennék, szétolvadna a tölcsérben, tényleg elég nekik egy viszont főleg Marci, kifejezetten kísérletező kedvű, és szeretne többfélét megkóstolni.  Tényleg gyakorlatilag mindig mást kér, akárhányszor fagyizunk. :)

img_9519_1.JPG

Beni inkább marad a vagy csoki, vagy eper vonalon :) Biztos, ami biztos. 

 img_6803_large.jpg

img_6814_large.jpg

Ez egy állandó harc, bárhova megyünk fagyizni, hogy hajlandóak legyenek kétféléből adni az egy gombócot. Technikailag nem egy kivitelezhetetlen dolog, mégis kb. 10 helyből 8-nál beintenek, hogy "nem tudom/nem lehet/nem engedi a főnök". Nevetséges. Nos, Damniczkiéknél meg természetes. És nem csak a gyerekekre gondolva, hanem, mert abszolút megértik azt az igényt, hogy a 48 féléből szeretne akár egy felnőtt is, több félét megkóstolni, és nyilván a mennyiségnek meg van felső határa, amennyit az ember meg tud/akar enni. 

A kóstolásnál persze megpróbáltam minél többet megízlelni, így sok pici adagot ettem. Egyik jobb volt, mint a másik: az abszolút kedvenc a pritaminpaprikás málna, hihetetlen finom, tökéletes egyensúlyban van a paprika és a málna, nem tolakodó, mégis izgalmassá teszi az amúgyis nagyon finom málnasorbet. Fantasztikusak voltak a citrusosak: grapefruit, narancsos sütőtök, mandarinos citrom. Nem mondom, hogy rá fogok szokni, de különleges volt a kapros uborka is. 

A tejesek közül a pisztácia (van egyébként sorbet is belőle) és a kókuszos csoki volt a kedvencem. 

img_9526-001.JPG

Aki nem hiszi, járjon utána: Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra, 1051 Budapest, Hercegprímás u. 17. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

Nyári gyümölcsös lepény

roséboros meggy-málna röszterrel

img_8488.JPG

Egy régi Nők Lapjában volt Lajos Marinak egy szilvás süti receptje, amit anyukám gyakran sütött régen. Hozzá szilvarösztert főzött. (Na ki tudja mit jelent az a röszter? Általában senki nem tudta, aki hozzánk jött) Szóval a röszter valamilyen gyümölcsből és alkoholból főzött, fűszeres, édes, lekvárszerű szósz. Az alapja egy tök egyszerű kevert vajas piskóta, kevés vaníliával és citromhéjjal illatosítva. Szilva szezon még nincs, ezért most meggyel, málnával és őszibarackkal vegyesen csináltam. A rösztert meg meggyből és málnából főztem roséborral és egy kis fahéjjal. 

img_8495.JPG

Az eredeti adag 5 tojásból készült és egy nagy tepsiben sült, majd rombusz alakúra volt vágva. Én most csökkentettem a mennyiséget 3 tojásra és egy kerámia piteformában sütöttem, hogy szép szeletek lehessenek belőle. 

Tovább

Tepsis tarja, grillezett zöldség olívával és kecskesajttal

img_8473_large.JPG

A zöldségeket én sült formában szeretem legjobban, annyira finom koncentrált ízük lesz, az itt-ott megpiruló, picit karamellizálódó részekről nem is beszélve. Az elkészítése pofon egyszerű és ízlés szerint variálható. Csak összevagdosom, ami épp van, meglocsolom olívaolajjal, sózóm, borsozom, és szórok rá egy csomó zöldfűszert. Most a megsült zöldségekre morzsoltam egy kis friss kecskesajtot és szórtam közé jóféle olajbogyót, a végén zhatar fűszerkeverékkel hintettem meg. 

Végre nem horror drága már a cukkini, a padlizsán, a paradicsom, lehet tobzódni. 

Tovább

Epres citromos fehércsokihabos torta

torta.jpg

Marci 6. szülinapjára eddig 4 tortát készítettem (az oviba, itthonra, és két családi ünneplése), és a zsúrja még hátra van. :) Mindig konkrét elképzelései vannak, hogy milyen tortát szeretne, és sosem ugyanazt kéri. Én meg igyekszem teljesíteni a kívánságát. Idén azt mondta, hogy sok eper, és kevés piskóta, sok krém. Igazából pohádesszertet kéne neki csinálni, mindig kieszi a krémet a tészta rétegek közül. De az meg nem torta, ezért csináltam a pavlovát is, és ez a citromos-tejszínes fehércsokihabos torta és emiatt született. 

Az alján egy vékony kakós piskóta, rajta eperlekvár, majd egy vastag tejszínes-fehércsokis réteg, ami a zselatintól tart, és a tetejére epres zselét csináltam. Sikere volt, az ünnepelt eltüntette az egész szeletét :) 

Tovább

Epres-citromos pavlova

desszertálom

img_7862_photshop.jpg

Én határozottan azon az állásponton vagyok, hogy a szemet is etetjük, nem csak a szánkat. Ez a desszerteknél pláne igaz. Ha egy desszert amellett, hogy finom, még szép is, akkor dupla siker. A pavlova egy hálás desszert, nem kell hozzá nagy kézügyesség, hogy gyönyörség készüljön belőle. 

Az alapja egy kívül ropogós, belül puha tojáshab (megsütve) rajta lágy tejszínhab, egy kis lemon curd-del márványozva (citromkrém), és a mennyei eper. Epermenta levelekkel díszítettem. Ha valaki a habcsókról a kőkemény porzó habkarikákra asszociálna véletlenül, akkor gyorsan verje ki a fejéből, ez egy egész más műfaj! 

Tovább