Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

A bolti csokis kekszeket felejtsétek el, íme a tökéletes cookies recept!

2014. szeptember 25. - HZsuzsi84

 

IMG_0971.jpg

Én kifejezetten kekszes vagyok. Szeretek kávéhoz, teához, vagy csak úgy, TV előtt (és nagyjából bármikor) kekszet ropogtatni. De bolti kekszet szinte sose. Viszont a kekszes fémdobozaim gyakran telnek meg házi sütésű keksszel (fogtok is még találkozni jó pár keksz recepttel itt a blogon). 

És ha már a gyerekek édességet esznek, akkor sokkal jobb házi sütésű kekszet adni nekik, mint a tartósítószerrel, aromákkal teli bolti verziót. 

Már számtalan cookies receptet kipróbáltam, keresve az igazit (ami nyilván nem létezik, mert annyi variációja lehet ennek az amerikai klasszikusnak). 

Aztán nem rég egy gasztro magazinban találtam egy receptet, amin pici változtatással létrejött ez. Szerintem  ilyen egy tökéletes csokis cookies. Töltsétek fel a dobozaitokat! 

Az első sütés óta már jó párszor meg kellett ismételnem, és akik csak ettek belőle, mind azt mondták, hogy "ilyet csak boltban szoktam venni, csak az nem ilyen finom" :) Na ezért kell kipróbálnia mindenkinek!

IMG_09882.jpg

Hozzávalók: kb. 25 darabhoz

  • 85 g vaj
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 tk. instant kávé (nescafé)
  • 110 g nádcukor
  • 85 g süthető étcsokoládé lencse
  • 1 tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 140 g finomliszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 50 g törökmogyoró durvára vágva

A vajat egy kis lábosban olvasszuk meg, keverjük hozzá a kakaóport és a kávét, majd ha összeolvadt teljesen, akkor adjuk hozzá a cukrot és vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A tojást verjük fel a vaníliával, majd adjuk hozzá a vajas keveréket. Keverjük hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, a mogyorót meg a csoki kb. 3/4 részét. Én süthető csokilencsét használok, mert szebb is, meg a sülés során nem olvad meg, mint a sima étcsoki, így a gyerekek nem lesznek egy falattól a fülükig csokisak (nem utolsó szempont :)). De nyilván sima táblás csokival is elkészíthető, vágjátok jó apróra. 

Nem szabad túlkeverni. A masszát 10 percre tegyük hűtőbe, hogy formázható legyen, majd nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket egy picit lelapítjuk és belenyomkodjuk a maradék csokilencsét. 

Légkeveréses sütőben 160 fokon 12 perc alatt készül el. Tényleg nem szabad tovább sütni, klüönben kiszárad. Lágynak tűnhet egy picit, de a hűlés során még szilárdul. 

Ha kihűlt, fém dobozban sokáig eláll (hogy mennyi ideig, fogalmam sincs, mert 2 napnál tovább sosem tartott egy adag ). Egyébként nyersen remekül fagyasztható: amikor a golyókat meggyúrtuk tegyük egy zacskóba. 

 

IMG_0992.jpgIMG_0984_2.jpg

 Fotók: Fördős Péter 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr686728907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zarándok62 2014.09.26. 07:41:18

Kávé a gyermekeknek? Finomliszt? Majdnem a fele cukor?
Gondold át, mielőtt népszerűsíted.....szerintem.

lacikonyha 2014.09.26. 08:34:12

25 db-hoz 11 deka cukor :DDD
az darabonként majdnem 2 deka, ami egy egész evőkanál.
jó dagadtak lehettek ti. :DDD

HZsuzsi84 2014.09.26. 08:37:38

Dagadtak szerencsére nem vagyunk :) 1 tk instant kávé koffeintartalma gyakorlatilag mérhetetlen... De senki nem állítja, hogy a csokis keksz a legegészségesebb dolog a világon, viszont ha már ilyesmit szeretne enni az ember, akkor jobb magunknak elkészíteni, mint boltban megvenni.

HZsuzsi84 2014.09.26. 08:44:48

@lacikonyha: Egyébként a fejszámoláson egy picit még csiszolnod kéne :) 110 g/25=4.4 g ami nem két deka, hanem fél deka sincs... :)

geeba 2014.09.26. 09:42:01

Zseniális! Az összetevők aránya alapján finom omlósnak tűnik, hétvégén elkészítem és jelzek, már alig várom, imádom a cookies-t! :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2014.09.26. 10:19:24

fujj egy süti ami hízlal, hát ezen fel kell háborodnom. Cukor meg finomliszt egy sütiben, ez merénylet a világ ellen.

csepiagi 2014.12.18. 22:36:17

Most eszem nagyon finom! Köszi a receptet! :)

HZsuzsi84 2014.12.18. 22:37:38

@csepiagi: Juhúúúú! :) Örülök nagyon! :)