Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Jöjjön egy olasz klasszikus: a bolognai lasagne

Főzz, rétegezz, süss!

2014. szeptember 29. - HZsuzsi84

IMG_12932.jpg
Szeretjük az olasz konyhát, a gyerekeknek persze a pizza a "mindent visz" kaja, de a gyors tésztaételek bármikor megmenthetnek egy vacsorát (jujj mit is főzzek, nincs itthon semmi). De ez most nem az lesz! :)

A férjem kedvence a bolognai spagetti, amit unásig képes enni (de nem unja meg), én viszont néha már unom... 

Ami most jön az nem a leggyorsabb, akár még macerásnak is mondhatnám, de nekem ez az egyik abszolút kedvencem, ez a bolognai lasagne. Húsos paradicsomos ragu, krémes besamel, tésztalapok és parmezán összesütve, isteni. Ezt viszont nem lehet megunni!

Tudom, bolognait mindenki tud főzni, de azért leírom: én így csinálom.  

Hozzávalók 

a raguhoz:

  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 zellerszár
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 10 dkg sonka (elhagyható)
  • 35 dkg darált sertéshús
  • 35 dkg darált marhahús
  • 1 dl vörösbor (akár több is lehet) 
  • 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv (400 g) (vagy ennyi friss paradicsom leforrázva és a héja lehúzva)
  • kb. 3 dl passzírozott paradicsom (nem sűrített paradicsom, hanem a "passata" típusú)
  • só, bors
  • friss bazsalikom, oregano

a besamelhez:

  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 5,6 dl tej
  • só, bors, szerecsendió

lasagne tésztalapok

a tetejére: reszelt parmezán (amennyi beborítja, kb. 5-10 dkg)

A ragut elkészíthetjük akár előre is. Alapnak készítsünk egy soffritto-t, azaz a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát vágjuk egészen apróra, majd olívaolajon pirítsuk össze, érdemes picit megsózni, hogy nehogy odakapjon. A megdinsztelt keverékre dobjuk rá a darált húst és pirítsuk tovább amíg a hús színt kap, csak utána sózzuk, borsozzuk, illetve adjuk hozzá a zúzott fokhagymát (meg a sonkát, ha használunk). Öntsük fel a vörösborral, kicsit forraljuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomszószt, az oreganot. Sózzuk megint (a paradicsom egy csomó sót felvesz, ne spóroljunk vele!). 

IMG_11613.jpg

Fedő alatt, takaréklángon kb egy óra hosszat rotyogtatjuk. 

Ha a ragu már majdnem kész, elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, a lisztet hozzákeverjük, kevergetve kicsit pirítjuk (de ne kapjon színt!), majd szép fokozatosan hozzáöntjük a tejet, kézi habverővel folyamatosan keverve besűrítjük (pár perc), sóval ,pici borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. 

És jöhet az összeállítás: egy kerámia sütőtál aljára vékony réteg ragut teszünk, ráöntjük a besamel 1/3-át, majd beborítjuk a száraz (!) lasagne lapokkal. A rétegezést így folytatjuk: ragu, a maradék besamel fele, tészta, majd a maradék ragu és a a tetejére a maradék besamel,  amit bőven megszórunk reszelt parmezánnal. 

IMG_12334.jpg

180 fokos sütőben fél óra alatt sül készre. Viszont akármilyen ínycsiklandó is, legalább 10 percet pihentetni kell, hogy vágni lehessen, különben szétcsúsznak a rétegek kiemeléskor. 

IMG_1292_1.jpg

IMG_1298.jpg

 

IMG_13062.jpg

IMG_1303.jpg

Fotók: Fördős Péter

Süssetek lasagne-t még ma! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr646737453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.