Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

Egy tökéletes ráérős hétvégi reggeli: Croque Monsieur

Magyarul: sonkás-sajtos melegszendvics, francia módra :)

2014. október 03. - HZsuzsi84

 IMG_1317s.jpg

Meryl Streep Croque Monsieur-t (ejtsd: krok möszijő) készített az udvarlójának Steve Martinnak, az Egyszerűen Bonyolult c. filmben! Majd megjelent az exférj, Alec Baldwin, aki nosztalgikusan felfalta a maradékot :) Valahogy ez a jelenet hatott rám, azóta különös érzelmeket táplálok a Croque Monsieur iránt... 

A franciák amúgy bármilyen szendvicsből előszeretettel csinálnak melegszendvicset, ami általában nem is tesz rosszat nekik :) Amikor Provence-ban jártunk, akkor úton-útfélen minden kávézóban, bisztróban, vagy útszéli kis büfében óriási bagetteket sütöttek meg melegszendvicsnek, akármi volt benne (sonka, camambert, paradicsom, ...).
Szóval a híres Croque Monsieur lényege: sonka, sajt (tipikusan gruyere) és egy dijoni mustárral ízesített sűrű besamel mártás. Ezt a szendvicset TILOS szendvicssütőben sütni, csakis serpenyőben, olvasztott vajon. A szendvicssütő kétségkívül megszentségtelenítése lenne a Croque Monsieur-nek. 
Ezt a receptet elékszítettem a FEM3Café műsorában is, az adás visszanézhető itt

Hozzávalók: 
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek. finomliszt
  • 185 ml tej
  • fél tk. dijoni mustár
  • 1 tojássárgája
  • só, bors, szerecsendió
  • fehér kenyér
  • sonka
  • reszelt sajt, (valami markáns ízű, gruyere vagy cheddar)
  • vaj a sütéshez
Az elkészítés egyetlen munkaigényes része (kb 3 perc): a besamel elkészítése.  A vajat megolvasztjuk, a liszttel elkeverjük, majd lassan hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a mustárt, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval (amit én frissen szeretek belereszelni, mert amellett, hogy sokkal finomabb,mint az őrölt, nagyon jó érzés reszelni) A tűzről levéve hozzákeverünk egy tojás sárgáját, ettől fog jobban besűrűsödni, mint egy általános besamel.  Félretesszük hűlni. 
IMG_1205s.jpg
 
Majd összeállítjuk a szendvicseket: kenyérszelet + besamel + sonka +  reszelt sajt + kenyérszelet. Serpenyőben, olvasztott vajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. 
 
Az eredmény: kívül ropogós (ahogy a neve is mondja: croque), belül a sonkára olvad az ízes sajt, és a finom mártás... félbevágva tálaljuk. Ennél többet a melegszendvics műfajából nem lehet kihozni. Kápráztassátok el a pasikat (és a gyerekeket!) szombat reggel egy ilyen reggelivel! 
A mártás egyébként pár napig elvan a hűtőben (legalább 6 szendvicsre elegendő), szóval ha a debütálás után nagy a sikere, másnap meg is ismételhetitek! 
IMG_1312s.jpgFotók: Fördős Péter
Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr576754005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A világ legunalmasabb és legjobb reggelijei - pénteki esemény 2014.10.03. 11:27:16

A reggelizés szerintem tipikusan egy olyan téma, amivel kapcsolatban mindenki azonnal rávágja, hogy persze, úgy reggelizz, mint egy király, na és micsoda fantasztikus lehetőség az arra, hogy a család kicsit együtt legyen, és persze minden külföldi utaz...

Trackback: A tökéletes reggeli receptje 2014.10.03. 11:26:19

Vajas kifli csípős paprikával. Van ennél jobb? Felszabadult pár hely a IV. VIlágevő Vietnami Vacsorára! És még tart a JÁTÉK!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csenge:) 2015.01.04. 18:30:25

Most csináltam ilyet vacsorára nagyon finom lett. A vőlegényemnek is nagyon ízlett. :) Köszönöm a receptet!
süti beállítások módosítása