Sosem voltam "Dr. 5. kerület" rajongója. A zacskós pudingoktól, attól a remegő gumis cucctól kiráz a hideg... De aki egyszer kipróbálja ezt a receptet, annak többé esze ágában nincs zacskóhoz nyúlni, garantálom!
Viszont több tucat csokipuding főzés után kikísérleteztem a tökéletes arányokat: tej-tejszín arányban, édességben, csokisságban, krémességben, remegősségben, minden szempontból, szerintem ilyen a tökéletes csokipudling (Pumukli után már csak így :) emlékeztek? :)
Ha elhangzik a kérdés itthon, hogy "és mi lesz a finomság?" - akkor ehhez a tipikus kamra desszerthez nyúlok, mindig minden van hozzá, kb. 3 perc alatt elkészül, most hogy már hideg van kint, az erkélyen percek alatt lehűl és már kanalazható is.
Hozzávalók: (4 nagyobb vagy 6 kisebb adag)
- 250 ml tej
- 250 ml tejszín
- 2 ek holland kakaópor
- 2 ek nádcukor
- 23 g keményítő (sokszor próbáltam, méregettem, és ez a mennyiség jött be a legjobban, nem túl gumis, mégis kellemesen remegős, nem folyós pudingállagot ad!)
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- egy csipet só (ne hagyjátok ki!)
- 150 g csoki (főleg tejcsoki és egy kicsi étcsoki, de ennek az arányát ízlés szerint lehet módosítani)
Egy kis lábosban összeforraljuk a csoki kivételével az összes hozzávalót, a keményítőtől néhány perc alatt szépen besűrűsödik, kézi habverővel folyamatosan kevergetni kell, hogy szép sima legyen. A tűzről levéve hozzákeverjük az apróra tördelt csokit és azzal is simára keverjük. Kis tálkákba, vagy pohárba töltjük és a felületükre folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg (bár van aki szereti, én kifejezetten nem). Kicsit kihűtjük, majd hűtőbe tesszük, hogy teljesen lehűljön.
Lágyan felvert tejszínhabbal, esetleg gyümölccsel, csokiforgáccsal díszítve tálaljuk. Kiváló desszert hétköznap, ha nincs időnk többre, vagy a vasárnapi ebéd után, de vendégek előtt sem fogtok szégyenkezni, ha ezzel zárjátok a vacsorát.
Fotók: Fördős Péter