Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

Itt az ősz: jöhetnek a meleg levesek, először is egy tárkonyos raguleves kicsit másképp...

gyömbérrel és kókusztejjel

2014. október 09. - HZsuzsi84

IMG_1152.jpg

A tárkonyos raguleves gyerekkorom egyik kedvence, és az én fiaim is imádják. Emlékszem régen mindig ezt kértem, ha étteremben jártunk. Szeretem klasszikus módon is, de ez a változat kicsit ázsiai beütéssel készült, tejföl vagy tejszín helyett kókusztejjel, a citrom mellett még gyömbérrel. Van benne frissen szedett erdei tölcsérgomba (egy barátom szedte, és bevizsgáltatta a piacon). Szóval igazán illatos, ízes, isteni finom lett. Ha a zöldborsót és a keményítőt kihagyjátok, még paleo is. 

A mostani szürke őszi napokra igazi melengető finomság!

Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma
  • kb. 40 dkg csirkemellfilé vagy csirkecombfilé (az utóbbi ízesebb, de egy picit tovább kell főzni)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 sárgarépa 
  • 1-2 fehérrépa
  • 1 kis zellergumó 
  • 1 kis karalábé
  • 1 bögre (mélyhűtött) zöldborsó
  • kb. 30 dkg erdei gomba
  • 1 friss babérlevél
  • só, bors
  • 1 ek. szárított tárkony
  • 1 (lehetőleg kezeletlen héjú) citrom leve és levágott héja
  • 4 szelet friss gyömbér meghámozva
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek keményítő 
  • friss petrezselyem vagy korianderzöld (aki szereti és be tudja szerezni)
  • chili

IMG_1157.jpg

Kis olívaolajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát, majd rádobjuk a felkockázott húst, fehéredésig pirítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, egy pici vizet aláöntünk, pár percig pároljuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (a hagymát csak felezve, hogy az íze belefőjön), felöntjük vízzel, fűszerezzük: só, bors, babérlevél, tárkony, gyömbér, a citrom héja zöldséghámozóval levágva. 

Fedő alatt bő fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket. A zöldborsót és a gombát csak a vége felé dobjuk bele, azok hamar megpuhulnak. Kókusztejjel és egy pici keményítővel behabarjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét és a friss zöldfűszerekkel ízesítjük. Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor egy kis chili igazán elkél bele. 

IMG_1151.jpgFotók: Fördős Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr896772353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.