Gasztronómiai kalandozások Horváth Zsuzsi konyhájából, főzés-sütés szenvedéllyel, könnyedén!

RozéKacsa

A legjobb dolog, ami az almával történhet: Emi néni féle mágnás almás pite

Itt az almaszezon, süssetek diós-almás pitét!

2014. október 13. - HZsuzsi84

IMG_20942.jpg

Gyerekkoromban a szomszédunkban lakott Emi néni, akit pótnagymamámként szerettem. Csupa gasztronómiai élmény kötődik hozzá: átjártam hozzá szalonnás katonákat enni, nála kóstoltam először a kockacukrot, meg kalandosabb dolgok is történtek: forró kávéval is ott forráztam le magam 2 évesen. Számos recepetet osztott meg az anyukámmal, amit aztán én megtanultam tőle. Ilyen ez a mágnás almás pite is: két vékony omlós tésztaréteg között, vastag almás töltelék és egy könnyű diós hab, a tetején pirított dió darabok. Szerintem ennél jobb dolog almával nem történhet!

IMG_19752.jpg

Hozzávalók:

a tésztához (nem tévedés se tojás, se cukor nincs a tésztában, a töltelék annyira gazdag, hogy nagyon jól áll neki egy ilyen semleges tészta)

  • 250 g liszt
  • 200 g hideg vaj
  • 1 tk só
  • kb. 1 ek tejföl

az almás töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • cukor ízlés szerint
  • 50 g mazsola
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél citrom kifacsart leve
  • pár ek darált dió az alsó réteg tészta megszórásához

a diós habhoz:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 100 g darált dió
  • 1 ek rum
  • 1 citrom reszelt héja

+1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez

A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd egy kis tejföllel nyújtható állagú tésztát gyúrunk belőle, gyorsan dolgozzunk, ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől, mert akkor ragacsos lesz a tészta, és nem lesz elég omlós.Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük pár órát. 

Közben elkészítjük az almás tölteléket. Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ráfacsarjuk a citromot, hogy ne barnuljon meg, megszórjuk egy kevés cukorral (ez az alma édességétől és az ízlésünktől függ, én nem szeretem nagyon édesen) és egy kis fahéjjal, majd hozzáadjuk a megmosott mazsolát és az egészet összepároljuk. Nem kell "trutyisra" főzni, szerintem kellemesebb, ha marad még az almának egy kis tartása. Hagyjuk kihűlni.

Egy magas falú közepes méretű tepsit kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk, és a tészta egyik felét vékonyra nyújtva belehelyezzük. Egy kevés darált dióval megszórjuk, hogy az alma ne áztassa el közvetlenül a tésztát. Utána rásimítjuk az almás tölteléket, majd a diós habot, ami így készül: 

a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a rumot, a citromhéjat, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is (gyakorlatilag egy diós piskótát készítünk). 

Kinyújtjuk a másik felét a tésztának és óvatosan a diós habra fektetjük, villával picit megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük, hogy szép színe legyen, majd durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét. 

Közepesen meleg sütőben (160 fok körül), kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük, ha van a sütőn, használjunk alsó-felső sütéses funkciót. 

IMG_1975.jpg

Ha elkészült meg kell várni, hogy kihűljön, utána szeletelhető. porcukorral meghintve tálaljuk, 

IMG_1984.jpg

IMG_1992.jpg

Fotók: Fördős Peti 

Ha tetszett a recept, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát,hogy minden friss posztról elsőként értesülj! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozekacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr156785615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása